„Predator: Evolucija“ — Geekovacha Podkast!

Bili smo u bioskopu!
Gledali smo „Predator: Evolucija“

Predator: Evolucija

Predator je jedan od onih nekoliko filmova koji su nama, deci osamdesetih, stvarali traume i uterivali strah u kosti… dobro, barem meni jeste. Danas, posle više od tri decenije imamo četvrti nastavak za koji se tvrdi da je duhovni nastavak prva dva dela.

Kratak pregled:

1. Predator

Film je izašao 1987. godine, SF horor gde je glavnu ulogu glumio Arnold Švarcenger. Radnja se odvija u džungli Centralne Amerike gde je elitna vojna jedinica poslata na misiju, ali se susreću sa neprijateljem kog nisu očekivali.
Ocene kritike su bile različite, ali je generlni utisak javnosti bio pozitivan, što je dovelo do toga da tri godine kasnije bude objavljen „nastavak“ filma.

2. Predator 2

Film je izašao 1990. godine. Radnja se ovoga puta premešta iz džungle u Los Anđeles gde je došao Predator i počeo da lovi članove gradskih bandi, kao i policajce. U celu priču se mešaju državne vojne snage koje žele da uhvate ratnika iz svemira kako bi izvršili istraživanja nad njim.
Kritike koje je film dobio su uglavnom bile negativne i smatralo se da je u pitanju pad u kvalitetu u poređenju sa prvim delom. Lični utisak je da je to zbog toga što se ovoga puta fokus prebacio na akciju, umesto kao što je to prvobitno bilo na „napetu atmosferu“.

2a. Alien vs. Predator

Godine 2004. se pojavljuje ovaj film koji predstavlja preklapanje dva najpopularnija vanzemaljca. Film je dobio negativne kritke, ali uprkost tome je dobio nastavak 2007. godine „Aliens vs. Predator: Requiem“, koji je prošao još gore kod kritike i fanova.

3. Predators

Dvadeset godina kasnije (2010), dobijamo i treći nastavak u fanšizi koji pravi preokret. Naime, sada je fokus na samim Predatorima. Grupa (posebnih) ljudi shvata da su prebačeni na planetu gde se nalaze dva zaraćena plemena.
Ovaj nastavak je imao osrednje ocene kako kod kritike, tako i kod publike. Autori su pokušali da pomešaju akciju i napetost iz prvog dela, ali to nije prošlo baš najbolje.

4. The Predator

Ove godine imamo priliku da pogledamo i šesti nastavak Predatora. Vreme je da damo konačan sud, da li film valja ili ne. Poslušajte podkast.