Dora Cosplay – gde je, kako je i šta radi nakon Japanizma

 

Prošle nedelje se održao naš dragi Japanizam – 4 dana zabave, smeha i ljubavi. Na ovogodišnjem kosplej takmičenju Grand Prix je osvojila naša draga Dora Cosplay kao Banshee Queen Enira iz igre Lineage II. U ovom intervjuu Dora će nam ispričati kako se spremala, zašto je baš odabrala tog lika, kao i šta planira za leto.
Uživajte!

AR: Na ovogodišnjem Japanizmu si nas oduševila kao Banshee Queen Enira! Reci mi, zbog čega si baš nju odabrala i kako su izgledali ti prvi koraci tokom izrade kostima?

D: Zdravo, drago mi je da sam uspela u nameri da vas oduševim, definitivno sam i samu sebe oduševila, jer kostim sam uradila u poprilično kratkom roku i pod dosta stresa, jer, kao što sam i pre naglašavala, izazov je stvoriti nešto ovoliko veliko, a da pritom nemaš osnovni šablon od nule po kojem ćeš raditi, tako da, mašta, prethodno iskustvo i velika želja da se uradi ovakav kostim na kraju su rezultirali da ga i napravim. Zašto baš Enira? Pre par godina imala sam u planu da uradim kostim lika, doduše, ne za takmicenje, koji bi imao neobičnu periku ili headpiece, malo u gotik fazonu, a ujedno da podseća na periku Marije Antoanete, sa mnoštvom detalja, uvojaka i nakita. Prvobitno sam nju i htela da radim, i onda sam se setila prastare online igre, Lineage II, koju nisam pošteno ni igrala, jer WoW, a znala sam da u igri postoji mnoštvo likova sa zaista lepim i raskošno dizajniranim haljinama, oklopima i upravo perikama, pa sam nakon istraživanja pronašla i Eniru, inače quest givera u igri (do tog dela nisam nikad stigla, nažalost). Glavni problem je nastao tek skoro, tačnije, pred planiranje kostima za ovogodišnji Japanizam, jer, uz malo vremena za pravljenje, imala sam i tešku dilemu: raditi Eniru ili Ritu iz Moćnih Rendžera, jer mi je i ona na listi za kosplej, a ima detalje koje sam ja priželjkivala da pravim… Da se ne bih još dugo mučila, problem sam rešila tako što sam napisala na papiriće imena od obe, i ipak sam izvukla Eniru, pa je planiranje za kostim krenulo odmah posle toga ?.

AR: Kako je tekao ostatak pripreme i da li si imala nečiju pomoć?

D: Ostatak pripreme je tekao odlično, završila sam dve cele nove igre na Playstation-u ?! Da, mnogo sam se bila opustila, a jedino što je bilo završeno je ručno oslikano perje, suknja, korset bez detalja i iskrojeni rukavi, koji su takođe bili bez detalja i nespojeni. Svelo se na to da kompletan kostim završim tri dana pred Japanizam, i svečano oborim svoj rok u kategoriji „koliko možeš da odlažeš šivenje i krafting“. Jedino dobro u svemu je bilo što sam sve potrebne materijale na vreme kupila, osnovu za krila i rogove od pur-pene deljala nedelju dana ranije, i što sam imala, naravno, skice svakog dela kostima i perike koje sam nacrtala još u aprilu. Od tuđe pomoći sam imala pomoć mog decka koji mi uvek pomaže u rasklanjanju kuće i oko kućnih poslova i tako mi uštedi vreme, a to mi mnogo znači, jer onda mogu da se sto posto posvetim daljoj izradi kostima, pogotovo ako je u pitanju pravljenje tri dana pred događaj.

AR: Šta je ono što te je najviše namučilo prilikom izrade kostima?

D: Korset i KRILA. Korset, jer su sve ukrasne trake šivene ručno, volim da šijem na ruke, ali, ovo je jednostavno trajalo jako dugo, i čak za mene je bilo mnogo naporno. A krila…krila su bila odlična dok veče pre takmicenja nisam opet htela da isprobam inicijalnu ideju da se krila ubacuju u korset pozadi pomoću dve lagane šipke, jer mi se nije svidelo kako stoje – stajala su prenisko i asimetrično, i onda sam uradila potpuno novu konstrukciju od Eva-pene sa elastičnim trakama.

 

Slatke muke…

 

AR: Da li si imala tremu pred nastup?

D: Moram da priznam da nisam, ali, bila sam baš umorna i nenaspavana, i jedino me je to malo usporavalo. A malo više me je usporavala perika jer je preteska ?.

AR: Kako smo uveliko zagazili u leto, imaš li neke planove za letnji raspust?

D: Za letnji raspust, dok je još ova divna kiša i niža temperatura, planiram da još radim na novim skicama i dorađujem Enirin kostim sa još detalja i nekim potpuno novim delovima, malo putujem, usput novu ekspanziju WoW-a da ispratim, i onda da se spremam sa starijim kostimima za nove konvencije – Beokon, Salon stripa i Aniventure, a potom polako i za International Cosplay Champions Cup takmičenje na Mondoconu u Mađarskoj, na kojem ucestvujem sa Eniricom. Wish me luck ?!