Upoznajte Shizcu – kosplej intervju

Photo: Pugoffka

 

Dugo me nije bilo sa kosplej intervjuima, ali, evo me opet! Kako se bližimo našem dragom Japanizmu, donosim vam intervju sa ovogodišnjom kosplej gošćom, mladom damom po imenu Shizca! U ovom intervjuu imate prilike da saznate nešto novo o njoj i o njenim kosplej počecima, o njenim propovima, a isto tako vas možda i inspiriše da započnete nešto novo!

 

AR: Ti si jedna od najtalentovanijih kosplejera i kraftera Evrope! Kako je Japanizam sve bliži i bliži, zašto nam ne bi ispričala nešto malo više o sebi kako bismo te što bolje upoznali.

S: Zdravo! Ja sam Shizca Cosplay, ili samo Dodo, što je nadimak od mog pravog imena Doris kojim me većina ljudi oslovljava (da, Dodo poput nažalost izumrle ptice). Svoj prvi kosplej sam napravila 2012. godine, i od tad sam ,,zakačena“ za ovaj hobi. Studiram digitalnu umetnost u Gornjoj Austriji, kako bih kasnije radila na animaciji. Kako sam, pored škole i učenja, uvek kraftovala, kosplej zaista spaja većinu mojih interesovanja. Spajam ono što znam o dizajnu sa onim što sam naučila o materijalima.

AR: Kako si otkrila čudesni svet kospleja? 

S: Prvi put sam otkrila kosplej kada sam imala oko 15 godina, tako što sam otkrila kreacije Kamui Cosplaya na nemačkoj platformi Animexx. U to vreme sam veoma volela da crtam i da pravim male figurice meni dragih likova. Jednog dana sam odlučila da te figurice pretvorim u nešto u ljudskoj veličini i u nešto što može da se nosi. Pomislila sam: ,,Ako to mogu da uradim na malom planu, mogu i na krupnom.“. I tako sam uradila svoj prvi kosplej od praznih kutija soka i čačkalica – Insane Black Rock Shooter!

AR: Tvoj smisao za kraftovanje je nestvaran i izuzetan! Kako si usvojila ovu nesvakidašnju umetnost i da li sve radiš sama?

S: Kako imam iskustva sa vajarstvom, slikarstvom i dizajnom, nije mi bilo teško da se upustim u kraftovanje, naročito zbog mog iskustva sa slikanjem i 3D modelingom, koji mi i dan danas služe za analizu i stvaranje kostima na jedan veoma jednostavan način. Ono što mi je bilo najnezgodnije jeste sređivanje perika i šivenje. Veoma sam se mučila da to naučim, ali još uvek nije na zavidnom nivou. Dok mi oklopi i oružje idu veoma lako, prešla sam mnoge knjige o šivenju, išla sam na razne kurseve o tome kako se prave šare itd. Mislim da su moja najuspešnija skorašnja dostignuća Tulip iz filma ,,Storks“ i Jinora iz serije ,,Legend of Korra“. Mnogo volim oba lika i njihove priče, iako sam počela da se bavim kosplejom zbog kraftovanja, a ne zbog dočaravanja likova. Svoj prvi kosplej sam započela iako nisam planirala da ga nosim – samo sam htela da vidim umem li da kraftujem ili ne. Zbog toga i dalje sama pravim sve svoje kostime. Ponekad kupim odeću i onda je sređujem (tako sam uradila sa Prisilinom bluzom i helankama), ali, trudim se da sama napravim što više mogu. Više se osećam kao tvorac nego kao model.

Shizca je dokaz da se sve može kad se hoće…

 

AR: Koji bi savet dala onima koji se boje da započnu neki kosplej ili kraft projekat jer misle da nisu dovoljno dobri poput njihovih kosplej idola?

S: Svakako pokušajte, i to na bilo koj način. Kada sam prvi put odlučila da želim da uradim kosplej, imala sam oko 50€ za ceo oklop, periku, cipele i sve ostalo. Prijatelji su mi govorili da gubim vreme, sve dok ga nisam napravila od običnog kartona – to je upravo i bio moj plan i uspela sam. I dalje volim da radim sa kartonom i koristim ga u skoro svakom projektu. Moj jedini savet koji bih dala bilo kome je: ,,Držite se svojih planova.“. Ko god da je vaš kosplej idol, on je isto bio skromnih kosplej početaka. Što se mene tiče, veoma me inspiriše poređenje starih i novih kostima mojh omiljenih kosplejera. To mi govori da je kosplej, na kraju dana, veština, samim tim naučno polje koje može da se nauči, poduči i poboljša kao i bilo koje drugo polje. Može da se desi da se osetiš loše dok sediš ispred projketa koji nije uspeo, ali, pošto možeš da se osvrneš na taj projekat nakon što si ga usavršio – to je, po meni, neverovatan osećaj uspeha. Ponekad me nije bilo briga da li je nešto uspelo ili ne, i to bih zadržala – zbog manjka vremena, a nekada zato što na ovom svetu ne postoji ništa što ti govori da se brineš o takvim nesavršenosima. Recimo, pohabana cipela? To ne sprečava pravog kosplejera da se zabavi! Ali, to je ono što radimo na kraju krajeva, zar ne?

Bio vaš kosplej savršen ili ne, nemojte da dozvolite da vas to odvoji od dobre zabave i druženja…

 

AR: Kako će ovo biti tvoj prvi put u Srbiji, koja su tvoja očekivanja?

S: Oh, najnezgodnije pitanje za kraj. Zapravo, još uvek nisam razmišljala o očekivanjima (možda zato što nisam imala vremena za to zato što sam bila veoma zauzeta na faksu u proteklih nekoliko nedelja). Veoma sam srećna što mogu da vidim novu zemlju i da upoznam tamošnje ljude. Ali, pošto već imam nekoliko prijatelja srpskog porekla, ono što sam najviše čula o vama jeste da imate bogovski dobru hranu.

Photo: Luneko