Neverovatni Spajdermen – Porodična posla

Neverovatni Spajdermen – Porodična posla

Prvo izdanje ove Marvelove grafičkog romana je ugledalo svetlost dana 2014. godine, a mi smo, zahvaljujući izdavaču „Darkwood“, dobili prevedenu verziju tokom 2016. godine. Imajući u vidu trenutnu situaciju kod nas ovo uopšte nije loše, tj. nije strašno što je trebalo vremena da se ovo pojavi i kod nas.

Svi znamo Spajdermena. On je deo naše kulture već više od pola veka. Ima ga u stripovima, ima ga u filmovima, u crtaćima i igračkama, na rančevima i na pidžamama. I svi već znamo njegovu priču…

Den Slot, decembar 2013.

Došao je trenutak da se posle skoro deceniju i po ponovo družim sa  komšom Spajdijem u papiru, tačnije u obliku grafičkog romana. Strip iz devedesetih godina mi je ostao u lepom sećanju, ali se od tada mnogo toga promenilo i nekako sam zapostavio dobrog komšu Spajdija. Poslednjih godina smo imali nekoliko filmskih prikaza priče o mladom Piteru Parkeru koje se nisu preterano proslavile. Međutim, kada se pojavio u Osvetnicima, podsetio me je da on može biti simpatičan junak pun duha. To me je motivisalo da se dohvatim ovog izdanja i pročitam još jednu njegovu avanturu. Činjenica da se na naslovnici nalazi legendarni negativac, Kingpin, je bila samo razlog više da se bacim na čitanje. Dakle, imao sam solidna očekivanja od ove priče.

Ono što se prvo može primetiti kada se prelistaju strane „Spajdermena – Porodična posla“ je veoma specifičan stil crteža i nešto neuobičajenija paleta boja korišćena za oslikavanje ove priče. Ovo definitivno nije bilo ono kakav se sećam da je bio Spajdermen u stripu, već je nekako odavalo utisak veće ozbiljnosti nego što sam očekivao. Iako su sve strane u boji, meni mnogo više leži jasniji crtež sa jasnijim linijama i bez nepotrebnih detalja. Naravno, ovo je samo stvar ličnih preferecnija.

 

Malo o samoj priči:

Ovoga puta Piter Parker upoznaje članove porodice za koje nije ni znao da postoje, potom biva upleten sa CIA agentima i otkriva pojedinosti o svojim roditeljima i tajnama koje su krili od njega. Naravno, Kingpin stoji iza mutnih poslova koji okružuju Parkera i njegovu porodičnu istoriju. Kroz nešto manje od stotinak strana ovog izdanja ćemo pratiti Spajdermena u ludačkoj jurnjavi i begu počevši od Amerike, preko Monaka pa sve do ulica Kaira. Za to vreme se može videti solidna količina avanture, akcije preokreta i sporadičnih komičnih opaski. Sama priča je solidna, ima mesta za detaljniju razradu, lepo je zaokružena i svi delovi postavljeni na početku se lepo uklapaju na putu do kraja. Najveća zamerka je na kraj priče koji deluje zbrzano.

 

Kvalitet izdanja:

Izdavačka kuća „Darkwood“ zaista sve ozbiljnije radi na svojim izdanjima. U pitanju je strip sa tvrdim koricama, gde su unutrašnje strane od veoma kvalitetnog papira i odličnog kvaliteta štampe. Dakle, u pitanju je jedan pristojan kolekcionarski primerak. Cena je u skladu sa srpskim standardom (8-9€), dok je izdanje na engleskom oko $15 – svaka čast domaćem izdavaču na ovome. Takođe, strane su prošivene, a ne lepljene, tako da nema straha od brzog raspadanja i gubljenja strana koje niko ne voli. Dakle, moći ćete bez brige više puta da prelistate ovaj grafički roman. Prevod je prilično u skladu sa duhom Spajdaija, vidi se da je prevodilac pokušao da ubaci malo lokalnih fora koje nekome mogu prijati ili ne, ali u suštini je pošteno odrađen posao.

 

O autorima:

Na izradi ove knjige je radilo čak četvorica iskusnih strip autora, od čega su dvojica radila na scenariju, a dvojica na crtežu i bojenju

Mark Vejd –

Američki strip autor poznat po svom radu na naslovima za „DC Comics“ kao što su „The Flash“, „Kingdom Come“, a kada je Marvel u pitanju do sada je radio na stripovima “ Captain America“, „Fantastic Four“, i „Daredevil“.


Džejms Robinskon –

Britasnki pisac najpoznatiji po svojim pričama za DC Comics kao što su „Starman“, „Društvo pravde Amerike“ i „Supermen“. Kada je Marvel u pitanju radio na serijalima „Fantastic Four“, „All-New Invaders“.


Gabrijele del’Oto –

Italijanski crtač koji se probio u Evropi svojim radovima na naslovnicama za izdavačku kuću Panini. Kada je Marvel u pitanju prvenac mu je bio mini serijal „Tajni rat“.


Verter del’Edera –

Jedan od brojnih italijanskih crtača koji su u poslednje vreme postigli uspeh u SAD. Poznat je po svojoj sposobnosti da stvori napete, kiptećescene koje vrlo lako mogu da eksplodiraju u neverovatnu akciju. Kada je Marvel u pitanju radio je na serijalima „Vulverin“, „War Path“, „X-force“,…

 

 

 

Za sam kraj:

Na realizaciji ovog projekta i izdavanju grafičkog romana „Neverovatni Spajdermen – Porodična posla“ su radila četvorica veoma interesantnih ljudi koji veoma dobro poznaju svoje poslove i to znanje su iskoristili ovom prilikom. Dobili smo jednu solidnu Spajdermenovu avanturu koja veoma lepo izgleda. Ukoliko ste fan Pitera Parkera, onda ovo izdanje treba da potražite i uvrstite u svoju kolekciju. Mene lično, nažalost, ovaj roman nije uspeo da me navuče da ponovo krenem sa redovnim praćenjem seriala, ali to ne znači da je loš već da meni više ovako nešto ne leži. Moraću zabavu da potražim u nekom drugom izdanju.