Ni no Kuni II: Revenant Kingdom – RPG u stilu Giblija

Bandai Namco

 

Developer Level-5 nam opet stiže sa novom bajkovitom RPG igrom, emotivnom pričom i ranimljivim svetom sve u stilu klasičnih Gibli anime. Po prvi put ovaj serijal nam stiže i za PC platformu uporedo sa konzolnim verzijama. Doduše iako su na prvom delu zapravo radili ljudi iz Studija Gibli ovde je njihov broj i uključenost znatno smanjena ali čak i ta vest ne smanjuje previše konačni proizvod i njegov kvalitet.

Bandai Namco

Sama priča počinje poprilično čudno i posle kratkog opisa sveta u kom se odvija igra prelazimo na potpuno drugi, moderni, i veoma sličan našem svetu. Tokom povorke u kojoj predsednik ide ka samitu u jednom gradu dešava se nuklearna eksplozija i istoimeni predsednik i povorka bivaju odbačeni nazad i na samrti. U tom momentu predsetnik magično biva transportovan u bajkovit fantaziski svet, i podmlađen, pre nego što se pojavi u sobi mladog Evana, tačno pred momenat njegovog krunisanja. Koincidentno u istom tom momentu i pre nego što Roland, predsednik, i Evan stignu da razdele propisno objašnjenje na čudno pojavljivanje jednog od njih sam zamak biva napadnut od strane Mauzingerove vojske, ili ti savetnika predhodnog kralja koji u tom momentu izaziva puč i preotima kraljevstvo od maldog Evana.  U tom momentu i pošto on sam izgubi veoma dragu osobu Evan odlučuje da osnuje novo kraljevstvo, jedno u kojem će svi podanici moći da žive srecno zauvek. I da iako ovo zvuči pomalo čudno samo po sebi ovo je mesto gde počinje priča i koja se polako razvija u veoma lepu bajku.

Bandai Namco

Sam gejmplej je pretrpeo popriličan broj promena u odnosu na prvi deo, i mnoge stavke koje se nisu svidele igračima su izbačene dok su nove opcije dodate. Tako da krenimo od najosnovnijh opcija prilikom borbe, izbačen je pokemon nalik sistem iz prvog dela i sada je više koncentracija na aktivnoj borbi, izbegavanju, blokiranju i korišćenju sposobnosti likova. Tokom same borbe imaćete ne samo pomoć još dva kompjuterski kontrolisana lika nego i od malih Higglery čuda koja ćete sakupljati tokom igre, bolje je ovo videti nego objasniti. Svaki lik će moći da opremi tri oružja za blisku borbu i brzo ih smenjivati po potrebi, kao i jedno oružje za daljinu, i naravno svaki lik ima određena oružja koja može da koristi. Samim time RPG element će se ovde najviše svoditi na sam loot koji ćete skupljati i kojim ćete unapređivati likove, ostatak igre će biti poprično linearan osim kod izbora izgradnje vašeg kraljevstva.

Bandai Namco

Kad smo već kod pomenutog za početak moraćete baš da se naigrate da dođete do samog momenta kad osnujete kraljevstvo a onda ide i njegovo unapređivanje i opremanje. Kod ovog moda ćete trošiti sve one materijale koje budete usput skupljali i za koje ćete morati da radite misije kako bi pridobili još članova kraljevstva, ili ti rekruta, koji će moći da pomognu pri njegovom razvitku. Što se razvijanja tiče bolje je specijalizovati se u jednom ili dva smera nego pokušati sve da se otključa i unapredi. Igra će takođe više nego jednom dodati neke nove modove, mini igre, mini tamnice i raznorazne druge opcije za prelaženje nekih deonica i time vam nikad neće postati apsolutno dosadno ili monotono da je prelazije. Jedan od modova je borba chibi jedinica tokom osvajanja raznih zona na mapi. Kad se ne borite na mapi možete, opet predstavljeni u chibi formi, da istražujete i otkrivate lokacije i skrivena blaga. Pored ovako dobrog gejmpleja igra ubacije izvanredno dobar i nevin humor u kom ćete uživati iako će neki momenti u samoj igri biti itekako ozbiljni i ako malo više razmislite možda čak i veoma čudni za ovakav naslov.

Bandai Namco

Muzika i zvučni efekti su poprilično naglašeni i fino prate atmosferu igre. Doduše iako je pristna glasovna gluma čak i za engleski jezik, mnoge scene nisu odrađene tj. ukoliko nije veća scena ili sinematik glasovna gulma je nepostojeća. Drugi problem dolazi do muzike koja može biti repetativna i nepotrebno glasna i bombastična u momentima kad se samo šetate po mapi bez ikakve borbe.

Iako se grafika može reći da je cell shaded, sam still, dizajn likova i dizajn lokacija je odrađena predivno, kao da ste ušli u neki bajkoviti anime svet viđen samo kod animacija iz Gibli studija. Samo kretanje i animacija takođe nimalo ne zaostaju sa grafikom.  A sam svet je prepun čudnih lokacija i kreatura koje će vas često naterati samo da stanete i gledate u njih.

Bandai Namco

Mana u suštini i nema, igra je potpuno stabilna i radi bez ikakvih problema. Ponekad će vam možda kamera za smetati u toku borbe ili će vam okršaji izgledati prelaki ali to je više do toga kolko se dobro snađete.

Ni No Kuni 2 Revenant Kingdom je apsolutno odličan naslov i nastavak na ono što je započeto prvim delom iako se sama priča ne nastavlja direktno na prvi deo. Ako ste ljubitelj JRPG naslova, bajkovitih priča ili svetova, ako želite da se samo opustite uz jedan veoma lep i  prijatan naslov koji vam daje razne mogućnosti tokom prelaženja onda je ovo odličan naslov za vas i obavezan naslov za svakog JRPG fana. Na nama je samo da nastavimo u prelaženju ove igre i čekamo da vidimo šta će dalje da nam dođe iz Level 5 studija.

Bandai Namco
Platforme: PC, PS4
Razvojni tim: Level-5
Izdavač: Bandai Namco
Cena: 59,99€
Test platforma: PC
Preporučena PC konfiguracija: OS: Windows 7, 8.1, 10 64bit

CPU: Intel Core i7-3770 / AMD FX-8350

GPU: Nvidia GeForce GTX 970 / ATI Radeon R9

RAM: 8GB

HDD: 40GB

Za: Bajkovit svet i seting nalik na Gibli anime
Za: Naizgled prosta ali izazovna borba
Za: Pun nevinog humora
Protiv: Kamera i kretanje su otežani u nekim momentima
Protiv: Ponekad prelaki okršaji