Star Wars The Last Jedi

„Star Wars: The Last Jedi“ — Prvi utisci (bez spojlera)

„Star Wars: The Last Jedi“ — Prvi utisci (bez spojlera)

Star Wars The Last Jedi
Star Wars The Last Jedi

Šta smo očekivali?

Bojan Vukadinović

Došlo je vreme da se pogleda i treći „Star Wars“ film otkako ga je Mika Miš uzeo pod svoje. Prvi novi, iliti sedmi zvanični, deo je bio zabavan, veoma veran prethodnoj franšizi, ali je delovao kao da prepričava jedan od ranijih filmova. Potom smo dobili „Rogue One“, tj. prvu priču u SW svetu bez džedaja u glavnoj ulozi. Taj naslov mi je bio fenomenalan i da, želm još takvih priča. Napokon, dolazimo do osme priče o Skajvokerima. Moram priznati da sam strahovao oko toga kako će rešiti probleme sa scenariom zbog smrti Keri Fišer, tako da sam bio pomalo skeptičan. Trejleri su davali neke naznake o tome u kom su pravcu krenuli, ali iako ih je bilo mnogo, nijedan me nije oduševio ili otrkio previše toga. Jedino što znamo je da su porgovi preslatki, tako da nisam znao šta da očekujem.

Jelena Jokanović

„Ratovi zvezda“ su, kao i za mnoge iz iste generacije, filmovi  mog detinjstva. Ni ne sećam se kad sam ih prvi put gledala, nekako su uvek samo bili tu. I stoga, možda nepravedno, od svakog novog nastavka očekujem da me vrati 30 godina unazad u ono vreme kad sam se potpuno i iskreno uživljavala u ono što vidim na platnu i ekranu i, iskreno, bila poprilično lišena kritičkog mišljenja van konstatacija kako je nešto super. Verovatno sam zato jedna od onih kojoj se Epizoda VII svidela – dok su drugi kritikovali sve od zapleta do likova meni je srce bilo u grlu jer su to bili moji dečiji „Ratovi zvezda“. „Poslednji džedaji“ je, u tom smislu bio iznenađenje jer mogu reći da apsolutno nisam očekivala takav zaokret u tonu, atmosferi i načinu pripovedanja. Zapravo mi je trebao ceo dan da sredim utiske i uspem da sročim bilo kakvo suvislo mišljenje.

Stefan Mitov Radojčić

Ono što sam očekivao iz ličnog nagađanja i poređenjem sa predhodnim delom je opet prepričavanje priče iz Empire Strikes Back. Što sam donekle i dobio, kao i par omaža iz drugih starijih filmova, pogotovu kad se radi o Luku.

O priči:

Bojan Vukadinović

Kao što sam već napomenuo, navjiše se strahovalo od toga da ovo ne bude još jedno prepričavanje već ispričane priče. Hvala Jodi pa nije baš tako bilo. Ima tu pojedinih elemenata koji podsećaju na ranije delove, ali je daleko od toga da se može nazvati ponavljanjem. Jako mi se dopada što su u okviru jednog filma iskoristili klišee, obrnuli ih, a neke sasvim lepo uklopili u ono što se događa. U više navrata su vodu terali na jednu stranu da bi se ona na kraju završila na drugoj, što je sasvim lepo, barem po meni. Veoma je primetno da je sâm ton filma daleko drugačiji od onoga na šta smo navilki da vidimo u SW pričama. Rekao bih da je ovo daleko ozbiljniji nastavak od prethodnika, a ipak i dalje ima onaj stari duh i šarm koji volimo.

Jako mi se dopada što uvode pojedine elemente koje znamo iz starog, proširenog kanona i koje najvećim delom po prvi put vidimo na velikom platnu. Naracija i konstrukcija priče su tako odrađeni da su mi ovih dva i po sata proleteli i jedino mi je žao što ona verzija koja je trebala da traje tri sata nije odobrena. Verovatno ćemo morati da čekamo BR verziju filma za to.

Iako je mračniji ton prisutan sve vreme, nije izostao onaj humor na koji smo navilki u prethodnim delovima, ali nije bio napadan niti je blizu prokletom Džar Džar Binksu.

Na samom kraju, mnogo toga je ispričano, postavljeni su odlični temelji za sledeći, ako se ne varam i poslednji, nastavak sage u kojoj je će Skajvokeri igrati glavnu ulogu.

Jelena Jokanović

Sam zaplet je vrlo karakterističan za drugi deo bilo koje trilogije, to jest, ozloglašeno srednje poglavlje koje uvek mora da pohvata repove prvog i postavi situaciju za treće, pa retko kad može da stoji kao samostalna smislena celina. Tako i „Poslednji džedaji“ posvećuje mnogo vremena razmeštanju likova i razgovorima, pa na momente deluje jako sporo, dok istovremeno pokušava da efikasno reši sudbinu više likova (sa manje il više uspeha) pa imate i utisak da se u određenih 15 minuta desilo SVE.  Ali opet, scenario je vrlo zanatski precizan tako da svaki element u njemu ima svoju ulogu, bilo iz razloga narativa ili karakterizacije, i mora mu se priznati da funkcioniše kao efikasan satni mehanizam gde se sve desi u pravom trenutku. I iako se ponekad čini da je vrlo lako predvideti u kom banalnom pravcu se priča kreće ipak uspeva da napravi par neočekivanih i efektnih zaokreta. U svakom slučaju, mada ima diskretnih referenci na Epizodu V, za razliku od svega što se spočitavalo Abramsu, niko ne može optužiti Rajana Džonsona da je samo reciklirao već postojeću priču.

Stefan Mitov Radojčić

Ono što me je oduševilo je način na koji je ispričana, prenesena i prikazana mnogo ozbiljnija priča je ono što čini ovaj film jedinstvenim u ovom serijalu, zajedno sa svim rupama u priči i neverovatnom brzinom kojom je sve ispričano.

O likovima:

Bojan Vukadinović

Pored likova koje smo upoznali u „Star Wars: The Force Awakens“ tu su bili i neki stari povratnici koji nisu izneverili ni najmanje. Da, pričam o Marku Hamilu, tj. Luku Skajvokeru. Moram priznati da sam pozitivno iznenađen načinom na koji su ga obradili i prikazali. Najveća zamerka mi je vezana za izmenu u odnosi na stari kanon i njegovu istoriju posle šeste epizode, ali mogu da im oprostim jer su ostatak odradili izvanredno.

Rej i Kajlo Renu je ovde dato malo više prostora tako da smo se malo bolje upoznali sa njima i stekli uvid u njihov razvoj. Takođe, oboje su mnogo podnošljiviji ovoga puta, da čak i nesretni emo histerik. Što se tiče novih likova jako su dopadljivi i daju interesantne naznake o njihovim ulogama u budućnosti. Takođe tu su otvorene nove mogućnosti za ljubavne odnose.

Moram da pohvalim ovaj naslov jer je različitim ljudima data prilika da se pojave. Naime, mnogo je realističnije da nisu svi glumci lepi, plavooki, visoki, vitki itd. Ovo ne treba gledati kao borbu za socijalnu pravdu već kao iskorak ka nečemu što bi trebalo da bude sasvim normalno u svetskoj kinematografiji.

Gostujući glumci i njihove uloge su takođe bile krajnje simpatične, neki su išli do toga da nas spuste na zemlju i imaju cilj da osveste gledaoce da nisu svi oni heroji niti žele mir u svetu. Dakle, dobićete malo blata po licu. I da, želimo još da vidimo kapetanicu Fazmu!

Jelena Jokanović

Naša novogeneracijska ekipa  tokom filma prolazi kroz određeni proces razvoja i sazrevanja koji će ih pripremiti za (nadamo se) eksplozivni konačni rasplet koji nas čeka u Epizodi VIII. Fokus je očekivano na Rei i Kajlo Renu, ali nisu poptuno zanemareni ni Po i Fin. Priznajem da me je iznenadilo uvođenje poptuno novih bitnih likova, ali su mi se zapravo svideli, a Keli Tran je zaista zasijala i unela pozitivnu dozu šarma i humora.

Ono što takođe moram da pohvalim jeste obilje ženskih likova u najrazličitijim ulogama jer srećemo pilotice, vice-admiralke, čak i oficirke Prvog reda. Raduje me što je daleka galaksija prikazana kao ne potpuno bela i muška, bez obzira na potencijalno cičanje desničara i konzervativaca (čak i uprkos istom).

Što se stare garde tiče,  tu je pažnja u potpunosti skoncentrisana na Luka i razloge njegovog tihovanja na pustom ostrvu. Kao neko kome je Luk bio najmanje interesantan lik u originalnoj trilogiji, mogu da kažem da je Džonson zapravo uspeo da ga predstavi kao tragičnog i kompleksnog čoveka i da sam po prvi put osetila zašto se o Skajvokeru govori kao o legendi. S druge strane, Snouk ostaje beskrajno jednodimenzionalno neinteresantan i traćenje Endija Serkisa.

Stefan Mitov Radojčić

Sa količinom važnih likova koji su prošli kroz film pomislili bi da ne bi stiglo ništa da se ispriča. Ali zapravo film uspeva da svakom od njih baci neku prepreku koju oni mora da savlada i izađe drugačiji na kraju. Dok u isto vreme prikaže nove sporedne likove i drugima da malo više motivacije i priče.

Vizualni doživljaj:

Bojan Vukadinović

Iako sam generalno gledano odlučio da protestvujem i izbegavam 3D projekcije, ali ovo je bila premijera i nije bilo 2D opcije, pa sam pomalo gunđao u sebi, no dobro. Na kraju se ispostavilo da su ti 3D efekti bili sasvim na mestu. Nešto što ne mogu da kažem za ogroman broj drugih naslova gde je to bilo ubačeno isključivo da bi se uzelo više novca. Scene brodova, eksplozija, kao i gomila detalja izgleda prokleto fantastično. Vidi se da su neretko koristili maske i protetiku, kao i da su ih kombinovali sa CGI-em što je samo doprinelo boljem utisku. Moram da spomenem i Keri Fišer, naime za 95% scena sa njom nemam predstavu da li su ranije snimljene ili animirane. Zaista, nakon prvog gledanja nisam mogao da primetim neke greške i zamerim lošim efektima. Ako niste već gledali film, spremite se da na velikom platnu po prvi put vidite neke stvari o kojima su SW fanovi samo pričali i teoretisali.

Jelena Jokanović

“Poslednji džedaji” ne iskače iz tipične ikonografije Zvezdanih ratova, tako da ćete videti uobičajenu kombinaciju poznatih i nepoznatih vanzemaljaca, svemirskih brodova i svetlosnih sablji. Nisu izostavili ni slatke životinjice koje će obradovati industriju igračaka i ojaditi roditelje. (I mada znam da neće mnogi deliti moje mišljenje – batalite porgove, dajte mi kristalne lisice!)

Najimpresivnije scene su ipak sačuvane za drugu polovinu filma gde se naročito ističe bitka na zaleđenoj planeti gde se ispod snega nalazi sloj bakarne prašine pa svaki korak ostavlja crvene tragove nalik mrljama krvi. Naravno, nećete ostati uskraćeni ni za par vrlo upečatljivih demonstracija sile.

Stefan Mitov Radojčić

Vizualni doživljaj – je ono što se može očekivati od jednog „Star Wars“ naslova. Nove lokacije izgledaju izričito zanimljivo. Sekvence bilo koje borbe su odlične i sa veoma dobrim efektima.

Zaključak:

Bojan Vukadinović

Porgovi su preslatki. Morao sam to da napišem.

Verujem da će ovim filmom svi ljubitelji SW sage biti i više nego zadovoljni. Nema osećaja da su vam prodali mačku u džaku već se vide jasne naznake da prave dobre temelje za druge materijale koji tek dolaze. Veoma dobro su ispoštovani „tradicionalni“ elementi na koje smo navikli kada su u pitanju Ratovi Zvezda, ali se nivo ozbiljnosti i način naracije u velikoj meri menja i to na dobro. Bez mnogo ustručavanja mogu da kažem da se više ne bojim za to kako će se Mika Vejder ponašati prema naslovima koje volimo, kao ni za to da li ćemo više ikada gledati ozbiljan film. Možda neće biti krvi do kolena, creva na lusteru i limfe do kolena, ali ćemo gledati dobre, ozbiljne, kvalitetne filmove.

Jelena Jokanović

Sve u svemu, ovo je solidno napisan i režiran film koji je objektivno bolji od prethodnog.  Pa ipak, ja sam iz bioskopa izašla zbunjena jer sem u par navrata nisam osetila one talase oduševljenja i naivne radosti koje povezujem sa osnovnom trilogijom.  Iako je daleko od toga da bude mračno il cinično, Džonsonovo ostvarenje nije svemirska bajka za osnovnoškolce. Čini se da su Ratovi zvezda odrasli kao i mi i postali melanholičniji, realniji i blago ogorčeni. To je verovatno dobro za franšizu u celini, al meni negde nedostaje ona jednostavna fantazija.

Stefan Mitov Radojčić

Zaključak je da sam celih dva ipo sata bio zakucan na ivicu stolice i da sam jedva ispratio neverovatnu brzinu kojom je film išao ostavljajući vreme za predah tokom malih, ali dobro odrađenih, komičnih momenta. Ovo je i dalje „Star Wars“ u svojoj srži ali ispričan malo drugačije nego pretnodne malo više bajkovite interacije. Šta nas dalje očekuje će biti veoma zanimljivo ako nastave da unapređuju i rade na formuli.

 

Geekovacha podkast:

Zapratite naš Youtube kanal gde redovno radimo pregled vesti, ali povremeno radimo i tematske specijale. Za par dana, kada malo više ljudi pogleda film, radićemo i podkast uživo gde ćemo raspravljati na temu ovog filma. Tu ćemo već slobodnije pričati o svemu.