U susret Beokonu – intervju sa Aždaja Cosplay

Kako nas samo jedan dan deli od Beokona, mislim da je krajnje vreme da vas upoznam sa našom drugom kosplej gošćom Tajanom Štasni, poznatijom i kao Taja Aždaja. Tajana je kosplejerka koja se najduže bavi kosplejom na Balkanu – 17 godina! Pored impresivnih kostima iz polja fantastike i neverovatne karijere, Tajana je ostvarila nešto što je, verujem, san svakog kosplejera – uključila je i ćerkicu u kosplej! Kako je izgledao kosplej pre nego što se odomaćio na našim prostorima, kao i da li će za Tajanu kosplej postati porodična stvar, saznajte uz šolju čaja ili uz šta god vam je draže!

AR: Tajana, dobro nam došla na Beokon! Kako ovdašnja publika želi malo bolje da te upozna, možeš li nam reći par reči o sebi?

T: Hrvatska sam kosplejerka već 17 godina, a uz cosplay žongliram i ulogu žene i majke.

AR: Kosplej je na ovim prostorima relativno mlad pojam. Kako su izgledali tvoji počeci i kako si se snalazila za šivenje, materijale i kraftovanje?

T: Moji počeci sežu dosta rano. Sa 13 godina sam se okušala u šivenju, koje sam naučila od moje bake. Isprva su to bili karnevalski kostimi. Pravi cosplay sam napravila tek 1999. Snalaženje za tkanine je bilo svakojako, u procesu su stradale majčine plahte i bakine zavjese. Nije se jelo u školi da bi se šparalo za tkaninu i karton.


Trud se isplatio…izložba Tajaninih kostima

AR: Kako se tvoja ljubav prema kospleju prenela i na tvoju kćer, šta misliš, hoće li i ona jednog dana krenuti tvojim stopama i ozbiljnije ući u svet kospleja? hobi

T: Pa, ja se nadam da hoće. Sada joj već pružam puno šansi da iskusi ovaj hobi, tako barem neće imati novaca za drogu! Šalu na stranu, jako je zanima kostimiranje. Sada je u fazi princeza i širokih haljina i, isrkeno, rađe ću joj sašiti takvu stvar nego kupiti Barbiku.

Tajana sa ćerkicom…mislim da je ovo san svakog kosplejera

AR: Kad se osvrneš na svoju 17 godina dugu kosplej karijeru, da li bi nešto menjala?

T: Mislim da ne bih. Sve te muke i patnje u početku i jesu ono što čini ovaj hobi zabavan – draže mi je bilo izmišljati kako sve izvesti nego danas kupiti worblu.

AR: Ovo će biti tvoj prvi put na Beokonu. Da li si uzbuđena i koja su tvoja očekivanja?

T: Ovo ne samo da je moje prvo gostovanje na Beokonu, nego i prvo gostovanje van Hrvatske. Skidam dva junfa odjednom. Očekujem da će biti mnoogo zabave i jedva čekam upoznati monoštvo kosplejera iz Srbije!