„Spider-Man: Homecoming“ — Prvi utisci!

„Spider-Man: Homecoming“ — Prvi utisci!

"Spider-Man: Homecoming"
„Spider-Man: Homecoming“

„Spider-Man: Homecoming“ — Prvi utisci!

Piše: Bojan Vukadinović

Eh, davno je bilo kada sam poslednji put pogledao dobru tinejdžersku komediju… Kažete ovo je Marvelova superherojština o kojoj treba da pišem? Pa, nisam baš tako siguran.

Radnja filma se odvija nakon dešavanja iz filma „Captain America: Civil War“, gde je ako se sećate, naš novi Spajdermen imao vatreno krštenje. Doduše, tamo je imao epizodnu ulogu, kao i gomilica drugih likova, a sada je došao red i na njega da dobije svoj prvi film u MCUu. Oni koji nisu upućeni, Spajdi bi mnogo ranije bio uključen u celu priču, ali licencu na tog lika i dalje drži kompanija Sony i zbog, u najmanju ruku, čudnih ugovora, Marvel Studios neće skoro imati pravo da slobodno koristil ovog heroja. No to su dosadne priče oko kojih vas ne bih davio, a ako vas baš interesuje slobodno guglajte.

Dakle, nakon što je odradio svoj mali deo u sukobu između Kapetana i Ajronmena, Spajdija vraćaju nazad kući da završi školu i posveti se svom privatnom životu. Naravno, to više nije opcija, jer mladi Piter Parker mnogo više želi da se bavi superherojskim poslom nego školom, takmičenjima itd. On će dati sve od sebe da postane pravi junak, ali ga ubija u pojam činjenica da se svi prema njemu ophode kao da je dete, što i jeste. Recimo samo da je od gdina Starka dobio odelo sa gomilom zaključanih mogućnosti, jer smatra da tek treba da ih zasluži.

Jako dobra stvar kod ovog filma je što su glavnom negativcu na samom početku rešili ključan problem dobrog negativca, a to je „motiv“, kao i njegovo viđenje sveta i razmevanje onoga što je ispravno. Dakle, imamo negativca koji zna šta radi, zašto to radi, a koji je pritom i svestan da to nije baš zakonita stvar. Međutim, njemu su njegovi razlozi daleko bitniji od moralnih pitanja.

Rekao sam, ne jednom nego sto puta, da ekipa koja radi na MCU definitivno zna šta treba da radi i iz filma u film pokazuju kako velika dešavanja u tom univerzumu deluju na druge ljude, gradove, ali i na poslovno okruženje. Dakle, nije kao da superheroji čine samo dobre stvari i sve je sjajno bajno, posle svake akcije sledi određena reakcija. Postavlja se pitanje da li svi ti super heroji koji stoje na vrhu vide one ljude koji su toliko daleko do njih da su jedva vidljivi golim okom…

"Spider-Man: Homecoming"
„Spider-Man: Homecoming“

Ceo film je rađen u skladu sa time kojoj je publici namenjen, tj. za tinejdžere je u potpunosti. Dakle, humor je na tom nivou, likovi takođe, kao i dešavanja u samom filmu. Autori su zaista dobro uspeli da prikažu Parkera kao klinca koji pokušava da se snađe u ulozi koja mu je nametnuta. Imamo sreće pa nismo morali još jednom da gledamo Benovu smrt, kao i paukov ujed, i na tome sam im beskrajno zahvalan. Problem sa filmom je što odaje utisak da se maltene ništa bitno ne događa dobar deo filma. Što u suštini nije daleko od istine jer se malo, ako išta zapravo, bitno dogodilo po celokupni MCU.

Konačan utisak je da smo napokon dobili Spajdermena kakav treba da bude. Ni previše patetičnog, niti isuviše samouverenog. Dakle, pristojan tinejdžer koji se našao u čudnoj situaciji i koji daje sve od sebe da ostane svoj u celom tom ludilu. Film jeste bio solidno zabavan, ali kapiram da će mnogo više prijati nešto mlađoj publici. Stariji će surovo reći da je ovo samo filer za one bitne stvari koje tek slede, kao i da im je bilo dosadno jer su to odavno prerasli. Lepo je videti da će Marvel svojim filmovima pokriti nešto širu publiku nego što je prvobitno izgledalo da će. Takođe, mala napomena za one koji nisu gledali film: imaju dve scene posle odjavne špice, budite strpljivi jer strpljenje je vrlina!

Poll not found