Povratak Okkido – kosplej intervju

Kakav bi to deseti rođendan Japanizma bio bez Okkido? Za one koji je možda ne znaju, Okkido je naša dobra prijateljica iz Mađarske koja je nedavno osvojila prvo mesto na najprestižnijem svetskom kosplej takmičenju – C2E2! U ovom intervjuu će nam ispričati kako se snašla u Americi, šta je za nju kosplej, kao i šta je to što je motiviše u njenom radu.

AR: Ti si naša dobro poznata gošća, ali i jedna od naših najomiljenijih stranih kosplejera. Pored svega toga, domaća publika bi želela da zna nešto malo više o tebi. Da li bi mogla da nam otkriješ neke detalje?

O: Hvala vam puno! Čast mi je da vas posetim svake godine i da upoznam ljubazne Srbe, kosplejere i prijatelje. A, što se mene tiče…zovem se Ildiko i u privatnom životu radim kao saradnik za ljudske resurse za jednu multinacionalnu automobilsku kompaniju. Gotička subkultura – sa svom njenom filozofijom, vizualnošću, estetikom i umetnošću – definiše moj svakodnevni život. Uvek kažem da je to moj život, a da je kosplej hobi. Pored kospleja, interesuju me razne stvari, kao što su istorija, jezici, LARP, gejming i tako dalje. Takođe, sport shvatam veoma ozbiljno (jahanje, krosfit, trčanje itd.).

AR: Kada si odlučila da želiš da budeš profesionalni kosplejer?

O: Ne mislim da sam profesionalni kosplejer. Ne mogu da zaradim na njemu, bavim se njime samo zato što mi pričinjava veliko zadovoljstvo da iz ničega stvorim nešto. Iskreno, bila bih srećna kad bi kosplej postao moj posao.

AR: Tvoji kospleji su najpoznatiji po tvojim oklopima i besprekornoj šminci; koliko dugo ti je trebalo da ih usavršiš?

O: Svoj prvi kostim sam napravila pre više od 10 godina. Od tada sam naučila dosta toga. Mislim da je kosplej neprekidni proces učenja, s obzirom na to da se pojavljuje sve više i više novih materijala i da postoji mnogo tehnika koje treba usavršiti. Mislim da su moje tehnike daleko od savršenih, ali to je jedna stvar koju volim kod kospleja: postaješ sve bolji i bolji.

AR: Nedavno si prisustvovala na najprestižnijem svetskom kosplej takmičenju – C2E2, na kom si osvojila prvo mesto! Ispričaj nam malo o tvom iskustvu.

O: To je bio moj prvi put u Americi i bila sam zatečena atmosferom koju sam zatekla. Zapravo, bila sam prijatno razočarana. Ljudi su bili prijatni i grad je bio neverovatan. C2E2 je bila najveća konvencija koju sam ikada posetila, i, za razliku od mnogih konvencija u Evropi, stripovi su bili u centru pažnje. Takmičenje se u potpunosti razlikovalo od mog pređašnjeg iskustva u Evropi. Svi su bili druželjubivi i radi da pomognu, zbog čega uopšte nisam osećala stres pred takmičenje. Štaviše, sve je bilo na vreme, tako da uopšte nije bilo odlaganja. Zaista mi je bila čast što sam mogla da pokažem svoj rad cenjenom žiriju. Iako nisam osvojila Global Final, ovo iskustvo je bilo neverovatno.

Okkido će svakako imati šta da priča unucima…

 

AR: Da li misliš da je teže kosplejerima iz Srednje Evrope da steknu svetsku slavu nego onima iz drugih delova sveta?

O: Moram najpre da istaknem da se kosplej ne radi o sticanju svetske slave. Ponekad se desi, ako se nalaziš na pravom mestu u pravo vreme – za to ti čak ni ne treba dobar kosplej. Ali je svakako mnogo teže biti uspešan kosplejer u Srednjoj Evropi zato što nemamo mogućnosti da prisustvujemo međunarodnim kosplej takmičenjima.

AR: Šta te motiviše da nastaviš da se baviš svime čime se baviš?

O: Želim da postanem sve bolja i bolja, da usavršim svoje tehnike i da savladam sve veće i veće prepreke, ali mogla bih da budem malo više kreativnija i inovativnija.

AR: Par reči za kraj…?

O: Želela bih da se zahvalim svim mojim prijateljima iz Srbije i svim posetiocima na ljubavi koju dobijam od njih! I hvala tebi na ovom intervjuu!