Gledali smo film „Čudesna Žena“ – Dva uporedna utiska –

Otkako je DC Comics shvatio da u bioskopima leži lova počeli su ubrzano da rade na izradi svojih filmskih naslova, a početak je bio „Man of Steel“ kog je pratio neslavni „Batman v Superman: Dawn of Justice “ koji je po mnogima podbacio, ali ni ono što je usledilo nije bilo mnogo bolje. Sada smo imali priliku da pogledamo i „Wonder Woman“ koja je imala malo blažu najavu i čini se da je hajp izostao. E sada, da li je to zbog taktičke igre marketing tima ili zbog povećane doze opreza, nismo sigurni. No, bilo kako bilo, Ona je tu i pokušaće da izvuče stvar.

Blitz Film, Cinaplex

Premijera filma je održana 14. juna, a u bioskopu Cineplexx Ušće je posetioce dočekala domaća kosplejerka Bojana Vukotić, dok je specijalno iznenađenje za sve bila glumica Lili Aspel koja je glumila mladu Dijani.

Ovoga puta smo na projekciju otišli Jelena Jokanović, i ja (Bojan Vukadinović), tako da ćete imati priliku da čujete dva uporedna mišljenja o „Ćudesnoj Ženi“.

„Wonder Woman“

Šta smo očekivali od filma?

Bojan V.

Poučen ranijim iskustvom sa filmovima DC Comicsa, bio sam veoma skeptičan ili u najmanju ruku suzdržan. Posebno jer promo kampanja nije ostavljala neki utisak, za razliku od „BvS“-a i filma „Suicide Squad“ čiji su trejleri obećavali kule i gradove, dok su sami filmovi bili potpuno druga priča. Veliko iznenađenje je bila činjenica da su strani kritičari zapravo dali pozitivnu ocenu, pa su „zli jezici“ odmah navodili da su bili lepo plaćeni da napišu takav tekst… Svakako, odlučio sam da konačan sud dam kad pogledam film.

Jelena J.

Shvatila sam da smo došli do onog momenta u DC filmskom univerezumu gde svi gledaoci osim najokorelih fanova Zeka Snajdera i njegove „umetničke vizije“ pre nego što uđu u bioskop drže fige da ovaj film ne bude tako loš kao prethodni. Čak i ja to radim, a ja sam gledala „Betmena i Robina“, a da me niko nije naterao. Međutim, izgleda da ću nakon „Čudesne žene“ morati da podignem očekivanja, pošto su sad pokazali da zapravo umeju da naprave pristojan film.

Priča:

Jelena J.

Priznajem da me je zaplet iznenadio svojom promišljenošću, iako se zasniva na krajnjoj simplifikaciji grčke mitologije. Kad će filmadžije više shvatiti da na Olimpu nisu postojale te dualističke podele na dobre i loše bogove? Zapravo, ako pogledamo šta se uglavnom dešavalo  ljudima koji su se petljali s njima, po njih su uglavnom svi bili loši. Ali ako izuzememo taj element, ostatak narativa insistira na karakterizaciji i zapravo je većina pažnje prosvećena mirnim, tihim momentima ljudske interakcije, povremeno ispresecanim prilično dobrim humorom. Time je Dijani dat prostor za razvoj, a nama mogućnost da vidimo sve dimenzije njenog suočavanja sa modernim svetom i ratom, od zabavnih do tragičnih momenata. Negde je jasno zašto je radnja premeštena u prvi svetski rat- to je bio prvi takav globalni sukob sa dotad neviđenim brojem žrtava i pojavom tehnologije za masovno ubijanje kakva pre nije postojala. Tako i Dijanin užas zbog svega što vidi ima odraz i u svetu oko nje koji je takođe tada na neki način izgubio jednu dozu naivnosti i nevinosti. Osim toga, film donekle potencira i saosećanje za drugu stranu, kao u momentu kad vidimo da su nemački vojnici ustvari tinejdžeri, što publika ne bi mogla da oseti da su u pitanju nacističke snage. Ne bi bila moguća i ta preovlađujuća atmosfera bespotrebnog i zaludnog ratovanja koje istovremeno  uništava obe sukobljene strane.

 

Bojan V.

Početak filma je vremenski smešten neposredno nakon BvS-a, ali već posle par minuta se prebacuje na osnovnu priču o Čudesnoj Ženi. O tome kakva je bila kao dete, kako je odrastala, kao i kako se na kraju upoznala sa svetom ljudi i definisala sebe u svemu tome. Dakle, kao što smo i pretpostavili, nakon sukoba dva super junaka i najave „Lige Pravde“, dobijamo jedan po jedan film sa uvodnim pričama o likovima koje smo već videli (ili koje smo makar okrznuli pogledom).

Dakle, vraćeni smo u period oko prvog svetskog rata, gde će se odvijati najveći deo priče. Pre toga smo imali veoma dobro odrađen uvod gde je prikazana mladost Dijane i njeno odrastanje među Amazonkama. Dovoljno je vremena bilo posvećeno prvom delu, što je po meni ogroman plus. Čini mi se da su autori filma uspeli da nađu pravu meru za sve kada je u pitanju glavna priča. Naime, nema suvišnih delova, niti je traćeno vreme na manje bitne detalje, ali nema nelogičnosti koje su bile prisutne u prethodnim DC filmovima. Priča je u potpunosti pričana iz Dijanine pozicije i njenom doživljaju sveta, pa stoga nije bilo previše prostora da se detaljiše o drugim bitnim likovima. Voleo bih da smo mogli malo više da čujemo o Stivovom poreklu i prošlosti, ali je to u suštini nebitno za suštinu pa se tome i nije posvećivala velika pažnja. Najbitnije je da je prikladno pokriven razvoj Dijane i njen put ka idealima kojima teži kasnije, tj. koji je definišu kao super heroja.

Kakva je bila akcija?

Bojan V.

Trejler za film je prikazao interesantne scene borbe, ali to definitivno nisu bili najbolji momenti u ovom filmu. Pojedinici bi okarakterisali ovaj film kao dosadnjikav jer nije nabijen borbama i napetim scenama. Zapravo, ima dovoljno mesta i za dirljive ljudske scene, što može samo da bude plus. Međutim, iako akcije nema mnogo, odlično je odrađena. Scene borbi su izvanredno odrađene. Počevši od impresivnih scena borbe Amazonki pa do samog kraja kada se Dijana susreće sa svojim smrtnim neprijateljem.

Vizuelni doživljaj je nešto drugačiji od prethodnih filmova iz serijala, ali u pozitivnom smislu. Još se sećam BvS-a i zlostavljanja stotinu filtera u svakoj sceni, što je dovelo do toga da gledamo užasno siv film. Skoro kao Pedeset nijansi sive, ima nasilja, ali manje „ljubavi“.
Takođe, čini mi se da je neko sa malo više iskustva ovoga puta bio zadužen za kameru i odabir scena. Iako je bilo čudnih uglova sve što se zbiva je bilo dobro postavljeno, pa samim tim jasno i prijatno za oko.

Jelena J.

Neobičnosti filma doprinosi to što u ta dva sata postoje samo tri velike akcione scene. I one jesu vizuelno spektakularne i dobro izrežirane, bez obzira da li prikazuju Amazonke koje na konjima jurišaju na vojnike s puškama ili Čudesnu ženu koja trči u susret nemačkim mitraljezima preko brisanog prostora. I hvala bogu, pa je neko spalio onaj filter kroz koji su Snajder i ekipa provlačili sve filmove dosada – kad se Diana popne preko ivice rova i kroči u sivo blato ničije zemlje ona prosto blista u svom crveno-zlatno-plavom kostimu. I kad već pominjem njen kostim, ne mogu da odolim a da ne kažem par reči o tretmanu ženskog tela u ovom filmu. Iako je Čudesna žena poprilično oskudno odevena kamera ni u jednom momentu voajerski ne klizi preko njenih oblina, ona jednostavno izgleda moćno. Ista stvar važi i za Amazonke na Temiskiri, koje su pritom i žene različitih dimenzija i jasno se vidi da su za neke od uloga angažovali rvačice ili bacačice kladiva. I ako je neosporivo da je Gal Gadot izuzetno lepa žena,  neverovatno je osvežavajuće što je jedini momenat relativne golotinje zapravo pripao Krisu Pajnu u ulozi Stiva Trevora.  Takođe je osvežavajuće što smo dobili muški lik koji služi kao podrška ženskom, nije ugrožen njenom snagom i ustvari predstavlja emotivni centar priče.

Zaključak:

Jelena J.

I na kraju, da li ovaj film znači da će odsad svi DC-evi filmovi biti dobri? Verovatno ne. Da li će pokrenuti lavinu akcionih filmova sa ženama u glavnoj ulozi? Verovatno ne. Da li je ovo najbolji superherojski film ikada? Pa, verovatno ne.  Ali jeste superherojski film koji je ostao veran duhu junakinje koju predstavlja, film koji je kao ključnu premisu usvojio možda najsuperherojiskije geslo od svih: Ovaj svet je možda ponekad prilično šugav, ali se za njega i dalje vredi boriti i voleti ga.

Bojan V.

NAPOKON! Izašao sam zadovoljan iz bioskopske sale nakon što sam pogledao film iz DC Comics filmskog univerzuma. Ne samo to, nego je svet postao bogatiji za još jednog jakog ženskog lika. Svi oni koji se bore za jednakost žena treba da se ugledaju na ovaj film i pored toga da pogledaju rimejk filma „Ghost Busters“ da vide kako to NE treba da se radi.

Rekao bih da su počeli da skidaju forice iz Marvelovih filmova, ali pritom da ostaju verni svojim pričama koje uvek imaju potencijala. Imali su dovoljno vremena da eksperimentišu i opipaju šta publika voli, tako da posle veoma dobrog filma o Čudesnoj Ženi možemo da očekujemo nešto fino za „Justice League“ koji će izaći kasnije ove godine. Mislim da su sa ovim filmom uspeli da naprave veoma bitan balans između akcije, humora i drame. Gal Gadot je, takođe, u velikoj meri doprinela tome da ovo bude dobar film jer se odlično snašla u ulozi Čudesne žene, i radujem se što ćemo je još gledati.

Film „Čudesna Žena“ je najbolji film u ovom serijalu, za sada, vredan je odlaska u bioskop i daje nadu za bolje sutra. Nadamo se da će sledeći film biti makar približno nalik ovom.

 

Poll not found