Čuvari galaksije Vol. 2- Prvi utisci

Došao je mesec maj, a sa njim i nova sezona bioskopskih hitova. Čast da svečano otvori predstojeću smotru nastavaka/prednastavaka/rimejka/ributova pripala je filmu „Čuvari galaksije vol. 2“. Ovo „vol. 2“ jeste prikladan dodatak u nastavku jer, kao što pustite novi album svog omiljenog benda i uživate dok vas muzika nosi, tako ćete se osećati i dok budete gledali ovaj film, samo što će muzika koju puštate imati neke slike koji idu uz nju, neke dijaloge i neke interesantne likove. A iz poštovanja prema nekim čitaocima koji još nisu pogledali ovaj film (ozbiljno, sigurno je ostalo samo dvoje-troje vas do sada), tekst će biti bez spojlera.

Beba Grut- tu da inspiriše fanart širom sveta

Dakle – najpre komentar na trejlere za predstojeće filmove, zato što jedan od opštih doživljaja odlaska u bioskop više nije samo gledanje filma, već i gledanje trejlera za filmove koji će tek da izađu. I, da se ne lažemo, ti trejleri imaju najviše 3D efekata i jedan trejler od nekoliko minuta jedini opravdava nošenje onih groznih glomaznih naočara tokom 3D projekcije na kojoj ipak svi nekako završe iako kukaju kako ne vole 3D. Takođe se može desiti da se u trejleru provuče i po koji fazon koji naposletku ne završi u finalnoj verziji filma. Dakle, u ovom slučaju bio je prikazan trejler za novi film „Zvezdani ratovi: Poslednji Džedaj“ i dok ljudi već pišu doktorske disertacije na temu „Rejlo iliti nesuđena ljubav između Rej i Kajla Rena“, neki od nas su tradicionalniji i dovoljno im je da gledaju male letelice kako zuje svemirom. Novi „Tor: Ragnarok“: više nego ičemu drugom, radujemo se što ćemo videti Kejt Blanšet i nordijske bogove kako zuje svemirom. I, za kraj, novo viđenje priče o „Kralju Arturu“ u režiji Gaja Ričija. To je film koji niko nikada nije tražio, ali kad je već tu, verovatno će se i to pogledati, a potom više nikada ne pomenuti.

Ko to kaže, ko to laže, da se nova Wonder Woman ne reklamira?

A onda, konačno, počinje film koji smo došli da gledamo. I prvi utisak je da moramo da čestitamo ekipi iz odeljenja za marketing ili kome god ko je hvatao beleške o razlozima iz kojih je prvi deo bio dobar. Opet bez ulaženja u spojlere, već u prvih pet minuta filma vidimo rekapitulaciju svega zbog čega smo voleli prvi deo: ekipu čuvara galaksije koja radi svoj posao, bori se protiv prenadrkanog svemirskog čudovišta uz evergrin muziku i međusobne sarkastične dosetke. Jedan od izuzetaka u filmskoj industriji, koji čini ovaj film posebnim, jeste to što je ista osoba pisala scenario i režirala film. To se i vidi. Džejms Gan vooooooliiiii ove likove. Svaki od likova, ali baš svaki, imao je svojih pet minuta filma, konflikt koji treba da razreši i u

„Starlorde, ja sam tvoj otac“- Sten Li.

ltimativni superherojski potez. Humor u ovom filmu fukcioniše jako dobro jer se zasniva na komediji situacije. Svaka od šala je dobro osmišljena i isplanirana tako da vodi priču napred, tera publiku da pažljivo prati film i nagradi je preokretom kad se ne desi očekivano. Tim pre što smo se do sada nagledali superherojskih filmova, što Marvelovih, što DC-ovih, pa su sada i „Čuvari galaksije“ u mogućnosti da se šale na račun sopstvenog žanra.

Dakle, ako ste fan Marvelovog filmskog univerzuma, već ste pogledali ovaj film i ja nemam šta tu dalje da pišem. Ako niste gledali ovaj film i nikada niste čitali stripove, ne brinite – ima dovoljno akcije i humora, kao i svega što jedan film predviđen za zabavu treba da ima. A ako niste gledali film, a čitali ste stripove, biće dovoljno „uskršnjih jaja“ koja možete da lovite kroz film i čak pet post credits scena. Sasvim dovoljno da jutubadžije mesecima snimaju klipove u kojima sve to objašnjavaju i razlažu.

I, za kraj, volela bih da mi neko objasni zašto se retro pesme tako dobro uklapaju uz naučno-fantastični seting? Već se biraju pesme za „Čuvare glalaksije 3“. Treći deo Džej-Džej Ejbramsovih „Zvezdanih staza“ napravio je pravu pomamu i izazvao ovacije kad je za soundtrack filma iskorišćen Sabotage Beastie Boysa. Trejler za „Valerijana“ izgleda božanstveno, a svemu tome je dodat i umilan remiks pesme Bitlsa Because . U čemu je caka?

Uzivajte!