Mangaka Điro Tanigući preminuo u 69. godini

Điro Tanigući, autor mangi kao što su „Aruku Hito“ i „Kamigaki no Itadaki“ preminuo je u 69. godini života. Điro će biti sahranjen na ceremoniji bez prisustva javnosti.

Rođen je 1947. godine u gradu Totori u zapadnom Japanu, a zatim se preselio u Tokio kako bi započeo karijeru mangake. U 24. godini izlazi njegova prva manga „Kareta Heya“ i posle toga, Điro razvija svoj jedinstveni stil pripovedanja bez previše dijaloga, pokazujući nam svakodnevne živote sasvim običnih koji se dive divnim prizorima prirode. Nikada nije koristio kompjuter u svom radu, jer nije znao kako. Iznenadio se kada je saznao da je njegov rad popularan u Evropi, a pogotovo u Francuskoj.

Večernja šetnja sa psom, jutarnja šetnja pre doručka posle koje se osećate ponosno jer ste deci pomogli da skinu zapetljanog zmaja sa drveta, odlazak u zoo vrt tokom zime i divljenje predivnim, a ipak zatvorenim životinjama, to je Điro crtao. Nisam pročitao mnogo njegovih radova, ali ono što jesam, na mene je delovalo kao neka kratka meditacija. Veličao je život i sve one divne, nostalgične i  velike stvari koje priroda sama po sebi pruža, stvari koje mi kada odrastemo, uz svu gužvu u prevozu, informacije na telefonu, pretvorimo u sitnice.