PETA se žali na krzno na „Warhammer 40,000“ figuricama

PETA, organizacija posvećena borbi za životinjska prava, poznata po čestim kontroverznim potezima,  je uputila žalbu generalnom direktoru kompanije Games workshop zbog plastičnih modela iz serijala „Warhammer 40,000“, od kojih neki nose plastično krzno. Zamolili su Games workshop da promene izgled figura, iako nije u pitanju pravo krzno.

Predstavnik organizacije PETA je tvrdio da su ratnici iz serijala „Warhammer 40,000“ poznati po ratničkom umeću, ali da nošenje kože mrtvih životinja ne zahteva nikakvo umeće, kao i to da je užasna realnost nošenja krzna zečeva, lisica i drugih živih bića gora od bilo čega drugog što se javlja unutar „Warhammer“ univerzuma. Uprkos tome što znaju da se ne koristi pravo krzno, sama činjenica da su ratnici prikazani kako nose krzno šalje poruku da je to u potpunosti prihvatljivo. Takođe smatraju da je nošenje krzna neprikladno kako za 2017, tako i  za 40,000. godinu.

Uprkos svojim porukama, PETA je na meti kritika zbog problematičnih pristupa svojoj borbi. Neki smatraju da bi umesto slanja ovakvih poruka mogli da preusmere energiju na praktičnije načine pomaganja životinjama. U prošlosti je PETA kritikovana da više šteti životinjama nego što im pomaže zbog čestog praktikovanja eutanazije nad spašenim životinjama,  kao i to da su pripadnici organizacije PETA potpuno neobazrivi prema ljudskim životima.