Festival Epske Fantastike: Tolkien vs. Dungeons & Dragons

Festival Epske Fantastike: Tolkien vs. Dungeons & Dragons, Dom omladine Beograda, 22. Januar 14h-22h

Januarski festival fantastike je (tradicionalno) posvećen JRR Tolkienu tako da će glavna tribina biti bazirana na Silmarilionu, a deo konvencije koji se odnosi na drustvene igre bice posvecen Dungeons & Dragons igri.. Festival će biti održan 22.januara, u nedelju, sa poćetkom od 14h u prostorijama Doma omladine Beograda.

Pored tribina i predavanja koji su posvećeni Tolkinu, naravno, biće i ostalih tribina i prezentacija drustvenih igara koji su posvećene različitim temama epske fantastike. Ova konvencija bice posebno posvecena prezentaciji nove, pete edicije Dungeons and Dragonsa (znaci igra ce moci da se isproba i igra tokon konvencije), a tu ce biti i predstavljanje Magic the Gatheringa.

Tribine ce drzati vec dobro uigrani tandemi predavaca, ali bice i nekih novih lica. Ovom prilikom imamo i neke zanimljive novitete kao što je recimo posebno snimljen video intervju sa Hansi Kursch-om (pevač grupe Blind Guardian) koji će biti emitovan u sklopu tribine “Epska fantastika i Heavy Meta II“. Pored toga, po prvi put imacemo tribine posvecene Warcraftu, gotskom hororua, a biće i tribina koje na zanimljiv i šaljiv način obradjuju likove iz popularnih filmova i serija, kao sto su Igra Prestola, Gospodar Prstenova, Konan, Harry Potter itd. U svakom slučaju očekuje nas pet glavnih tribina, a tokom čitavog festival posetioci će moći da isprobaju i nabave direktno na festivalu različite društvene igre, a biće i posebno pripremljenih turnira, i naravno očekuje nas i veliki broj izlagača. O igrama koje ce moći da se isprobaju tokom festivala biće reči i najava u narednim danima i nedeljama.

Drustvene igre i turniri (igre pocinju sa prezentacijom od14h pa sve do kraja konvencije):
-Dungeons and Dragons
-Warhammer Fantasy
-War of the Rings

Najave tribina i predavanja (tribine pocinju od 14:30, uvek je moguce da dodje do manjeg vremenog pomeranja tribina):

14:30 „Warcraft: kosmologija, mitologija i civilizacija“ Vladimir Stankovic
Ovu tribinu posvećujemo fascinantnom i ogromnom svetu popularne igračke franšize „Warcraft“, koja je u poslednjih nekoliko godina obuzela čitavu gejmersku populaciju. Prenošenjem na bioskopsko platno, magija Warcraft-a dotiče srca miliona, a termini kao što su „Horda“ i „Alijansa“ ulaze i u rečnike ljudi koji nikada nisu igrali igru. Vreme je da se upoznamo sa kompleksnom pozadinom ove moderne bajke, ulazeći u tajne nastanka mitskih svetova kao što je Azerot, mitologije i porekla rasa koje ih naseljavaju, religijama, verovanjima i kulturama koje u njima vladaju. Sve to ćemo sagledati i kroz jedno filozofsko pitanje: da li je svet Warcraft-a neki daleki i nestvaran, fantastičan svet – ili je zapravo svuda oko nas?

16:00 Epikomedija Nenad Skarfinger Grujić i Marko Miranovic
Svi ste uživali u čudesnim i uzvišenim avanturama svojih omiljenih junaka u fantazijskom svetu, bilo da je to Gospodar Prstenova, Hari Poter, Igra Prestola ili nešto sasvim deseto. No, kad našim junacima dojadi teret svih tih epskih i odgovornih zadataka, tad dolazi do nečeg krajnje neočekivanog. U ovom programu videćete odabrane primere šta se desi kad se epika spoji sa komedijom. Uglavnom, dršte verižnjače i spremite šećera i vode, trebaće vam :)! Vaši domaćini u ovom programu biće Marko Despot Miranović i Nenad Skarfinger Grujić.

17:00 Silmarilion i JRR Tolkien (Marko Vasić i Marko Miranović)
Glavna tribina na festivalu fantastike posvećena je knjizi Silmarilion i JRR Tolkien-u. Tribina se satoji iz dva dela. Prvi deo tribine zamišljen je tako da se slušaoci mogu upoznati sa elementima koje je Tolkien koristio kao motive i inspiraciju da isplete konce sopstvene mitologije u Silmarilionu, a koji su potekli sa različitih strana kao što su: nordijska mitologija, Biblija, velski i finski epovi. Drugi segment tribine posvećen je različitim verzijama i istorijatu pisanja Silmariliona. Nisu sve verzije iste, mnogo toga se promenilo , dodalo ili izgubilo između prve i poslednje verzije. Kroz ovaj deo tribine slušaoci će moći da se upoznaju sa događajima, mestima i ličnostima koje su nastali i nestali između prve i zadnje verzije Silmariliona.

18:00 Epska fantastika i Heavy Metal “Power of thy Sword“
Ucesnici tribine: Aleksandar Petrović Celtic, Marko Miranović, Srđan Branković, Milos Djurovic, Dušan Marković
Na jednom od prethodnih festivala smo tek pokrenuli ovu temu, a sada je red da se ozbiljnije pozabavimo bendovima i albumima koji su glavni predstavnici spoja epske fantastike i heavy metala (Manowar, Blind Guardian, Helloween, Rhapsody, Crimson Glory, Summoning, Bal-Sagoth, Dragonland…). Ovom prilikom ćemo predstaviti deset najbitnijih albuma koji su obeležili spoj metal muzike i epske fantastike.

19:30 Proglasenje Cosplay pobednika

20:00 Gotski horor “Od Karmile do Drakule“: (Dimitrije Stevanović, Marko Vasić, Milos Djurovic, Milos Petkovic, Marko Miranović)
Tribina je posvecena klasicima onog što se danas podrazumeva pod gotskim hororom (Adgar Alen Po, Lovecraft, Bram Stoker, Šeridan LeFaun). Tribina nudi svojevrsno putovanje kroz područije klasičnog, gotksog horora koji je obelezio nekoliko prethodnih vekova. Predavanje podrazumeva posebne osvrte na najznačanija dela i pisce iz ovog pravca. Posebno ćemo se ostvrnuti i na ekranizovanje nekih od ovih dela, te predstaviti najzanimljivije filmove koje su bazirani na razlicitim Gotik horor novelama i knjigama.

Ulaznica za sve programe i za ceo dan je 200 dinara

Facebook event: https://www.facebook.com/events/1625537131076213/