„Fantastične zveri i gde ih naći“ — Prvi utisak!

"Fantastične zveri"
„Fantastične zveri“

Još od polovine bioskopske projekcije razmišljam o tome šta bi moglo da se izdvoji kao polazišna osnova ove recenzije i nažalost nisam uspeo da dođem do konkretizacije viđenog. Najveći problem nalazim u nedostatku materijala za davanje konačnog suda usled činjenice da je ovo ipak prvi film u nizu, i kao takav ima za cilj da gledaoce uvuče u taj svet magičnih stvorenja (što bi bilo opravdano u slučaju da se nismo već, prilično detaljno, upoznali sa čitavim svetom u serijalu o Hariju Poteru) i stvori podlogu za priču koja tek dolazi. Ali, hajde, probaću da objektivno i bez spojlera prenesem prve utiske o „Fantastičnim zverima“.

Za početak, ovo je film koji se odvija u svetu Harija Potera, ali decenijama ranije, gde čarobnjaci žive paralelno sa normalcima, ulažući ogromne napore da njihova dva sveta ne dođu u dodir jedan sa drugim. Radnja se (za razliku od Potera) odvija na  američkom kontinentu, gde se upoznajemo sa nešto drugačijom terminologijom u čarobnjačkom svetu, ali i pravilima življenja sa normalcima, tako da fanovi moraju biti spremni na neke novine. Ta činjenica stvara blagu nelagodu, ushićenje i logično se postavlja pitanje: Da li će ovo ostvarenje uspeti da opravda visoka očekivanja, u skladu sa izvanrednim serijalom koji mu je prethodio?  Do odgovora na to pitanje možemo doći strpljivo, kroz koju godinu, kada ova priča dobije svoj završetak.

Do tada možemo samo spekulisati na temu procene kvaliteta do kog će dosegnuti ova triologija,  ali i pozabaviti se ovim prvim delom. Glavni junak ovoga puta je Njut Skamander (Edi Redmejn) koji je prilično suzdržan, pomalo pogubljen, ali u suštini veoma simpatičan. Po dolasku u Ameriku mu se događa čitav niz nezgoda koje ga povezuju sa drugim likom s kojim ćemo se družiti do kraja filma, Džejkobom Kovalskim (Den Fogler). On je simpatični simplton čiji je san da otvori pekaru, ali ne može da dobije kredit od banke, a život mu neplanirano odlazi u drugačijem smeru kada zameni kofer sa Skamanderom… i potom biva upleten u brojne čarobnjačke zavrzlame u paralelnom svetu za koji nije ni znao da postoji.

"FANTASTIČNE ZVERI I GDE IH NAĆI"
„FANTASTIČNE ZVERI I GDE IH NAĆI“

Fokus u ovom naslovu je dat upravo „Fantastičnim zverima“ kojih ima poprilično, a svaka od njih je priča za sebe. Nepotrebno je govoriti o tome koliko su neke od njih simpatične, slatke i koliko su uzdaha i osmeha izmamili u bioskopskoj sali. Sveukupan vizuelni doživljaj je izvanredan, a pod tim ne mislim samo na CGI likove, zveri, već i na kadrove koji su majstorski odabrani tako da gledaoca lako uvuku u taj magični svet. Likovi su dopadljivi i dragi, sa nekoliko luckastih karaktera, ali ono što nedostaje jeste oštrina i upečatljivost negativnih likova, koji ostaju nekako bledunjavi i u senci specijalnih efekata. To me dovodi i do glavnog nedostatka filma. I pored toga što traje preko dva sata nedovoljno vremena je posvećeno razvoju likova. Naime, mnogo više vremena je ostavljeno za divljenje stvorenjima, zabavnim situacijama i sporednim dešavanjima, a likovi u velikoj meri na kraju filma ostaju isti oni koje i kakve smo upoznali na samom početku. Isuviše vremena je posvećeno samom setingu, koji iako neosporno zanimljiv i šaren, odvlači pažnju sa samih likova. Kao što ranije već napomenuh, možda su nam očekivanja previsoka, ali sa druge strane tek treba da vidimo šta nas sve još čeka. Jako prijatno iznenađenje su tanke niti koje ovu priču vezuju sa onom koja se odvijala u filmovima i romanima koji su ranije bili objavljeni. Imam osećaj (nadam se) da se iza ove pričice krije mnogo ozbiljniji zaplet, kao što je to bilo sa Voldemorom. Iskreno se nadam da će u nastavcima iskoristiti ono što je u knjigama o Hariju bilo samo spominjano o prošlosti „određenih“ likova, ma koliko ona bila neprijatna za fanove.

"Fantastične zveri i gde ih naći" — Panini
„Fantastične zveri i gde ih naći“ — Panini

Prvi deo „Fantastičnih zveri“ je beskrajno šarmantan, izgleda predivno i za razliku od prethodnih filmova stavlja nas u ulogu odrasle osobe koja se tek upoznaje sa magijom i novim svetovima. Film definitivno ima mnogo potencijala da ispriča veliku priču, a postojeće naznake nas čine jako nestrpljivim da vidimo jesmo li u pravu. Definitivno ga vredi pogledati u bioskopima i verujemo da ćete uživati. Ako naracija bude kao u Hari Poteru, očekujemo usložnjavanje priče i jednu lepu zaokruženu celinu.

Jovana i Bojan Vukadinović