„Čudo s Hadsona“ – recenzija

sully03

Da mi je neko rekao da ću toliko uživati u filmu čiji opis sadrži fraze „zasnovano na istinitoj priči“ i „istraga komisije za bezbednost u transportu“, verovatno bih ga pogledao čudno, u najmanju ruku.

„Čudo s Hadsona“ prati Salija Salenbergera, komercijalnog pilota koji je usled nezgode pri početku leta bio prinuđen da sleti u/na reku iz naslova. Nacija priča o njemu, nepoznati ljudi ga grle kad ga prepoznaju, živ je. S’ druge strane, gorepomenuta komisija za bezbednost misli da sletanje u reku usled januara nije bio najbolji potez.

U 96 minuta filma vidimo čitav sudbonosni dan nekoliko puta, iz različitih perspektiva. I pored promene fokusa, Tom Henks je potpuno dominirao filmom. Do te mere da sam doživeo čudan trenutak kada u flešbeku pokazuju mladog Blejka Džounsa a meni u glavi stoji slika Henksa sa početka karijere.

Prikazujući čoveka koji se našao u čudnoj i potencionalno opasnoj situaciji nekoliko sati nakon što se survao u reku i nekako postigao da niko ne umre tokom celog procesa, Henks maestralno dočarava to mentalno stanje između sumnje i pomirenosti sa sudbinom.

U potrazi za sinopsisom filma, pre projekcije sam saznao da je film uspeo da izazove kontroverze (i to ne zato što uključuje scenu gde se avion zakucava u neboder usred Njujorka). Naime, komisija, koja je nešto najbliže negativcu što ovaj film ima, u stvarnosti ne funkcioniše baš onako kako su to prikazali na filmu. Imajući to u vidu, i dalje sam imao izuzetno negativnu reakciju na likove, što je u neku ruku i kompliment na račun glumaca koji su dobili tako nezahvalne uloge.

Vizuelno izuzetno kvalitetan, uključujući i neke scene koje bi u 3D-u zahtevale malu pauzu da osetljivija publika napusti salu. Sa muzičke strane, teme pružu dobru podlogu emocionalnom stanju protagoniste, ali uspevaju da budu vrlo nenametljive.

Sve u svemu, da prestanem da se hvatam za superlative, ovaj film ima izraženu ljudsku notu, što je i bio cilj, ako su intervjui Toma Henksa i Klinta Istvuda ikakva indikacija. Mene je ostavio u vrlo pozitivnom raspoloženju, sa malo više vere u čuda.