„Spider-man: homecoming“- Ko je tačno Lešinar?

vulture
Marvel Comics

Marvel studios su ove godine na konvenciji San Diego comic-con 2016 počastili obožavatelje novim trejlerom za „Doctor Strange“, kao i novim logoima za predstojeće filmove. Dok su te novine postavljene na internet, jedino su izostale scene iz predstojećeg filma „Spider-man: homecoming“, koje su videli samo posetioci konvencije.

Sudeći po opisima, scene nisu odavale previše, ali je zato potvrđeno da će antagonista u filmu biti Spajdermenov dugogodišnji neprijatelj iz stripa, „Vulture“, tj. Lešinar. Režiser novog filma će biti Džon Vats, dok će Spajdermena opet glumiti Tom Holand, koji se prvi put u toj ulozi pojavio u trećem delu „Kapetana Amerike“.

Pojavile su se glasine da će Lešinara glumiti Majkl Kiton, poznat po svojoj ulozi Betmena, kao i glavnoj ulozi u filmu „Čovek ptica“. Za sada se ne mogu potvrditi glasine, ali  bi svakako bilo interesantno videti Kitona u toj ulozi s obzirom na priču iz filma „Čovek ptica“.

Za one koji nisu upoznati sa likom Lešinara, sledi kratka lista njegovih dosadašnjih inkarnacija u stripovima.

Prvi i najprepoznatljiviji Lešinar je bio Adrian Tums, koji se prvi put pojavio u stripu 1963. godine, kao drugi kriminalac protiv kojeg se Spajdermen borio. Nakon toga se pojavio u brojnim serijama i video igrama. U okviru prve trilogije Spajdermen filmova, pregovaralo se sa Benom Kingslijem za ulogu Lešinara u trećem delu, ali je umesto njega ipak odlučeno da negativac u filmu bude Venom. Nakon toga je planirano da Džon Malkovič preuzme ulogu u četvrtom filmu, ali do toga nikad nije došlo.

Originalni Adrijan Tums je imao sada već mnogo puta viđenu pozadinsku priču naučnika o kojeg se ogrešila velika kompanija koja mu je dala otkaz, što ga je navelo na osvetu i život posvećen kriminalu. U tome mu je pomogao poslednji eksperiment na kojem je radio, par mehaničkih krila koja daju sposobnost letenja kao i nadljudsku snagu. Tums je oduvek bio stariji čovek, zbog čega se javljala dinamika ogorčenog starca koji se bori protiv sarkastičnog mladića Spajdermena. To je još jedan razlog zašto bi šezdesetpetogodišnji Majkl Kiton bio dobra protivteža dvadesetogodišnjem Tomu Holandu koji u filmu glumi tinejdžera. Godine takođe predstavljaju i najveći problem Lešinaru, pošto bi se borbe najčešće završavale tako što bi Spajdermen pronašao način da isključi njegova krila.

Prvi susret Tumsa i Spajdermena je bio dok je Tums pljačkao banku, što je ujedno bio i prvi put da je Spajdermen pokušao da iskoristi svoje moći da bi slikao kriminalca za novine. Nakon toga se Tums redovno pojavljivao u Spajdermenovim stripovima. U jednoj od priča je regrutovao nekoliko dece koji su mu pomagali u pljačkama. Članovi njegovog tima su imali svoje verzije letećeg kostima koje bi Lešinar mogao da isključi izdaleka u slučaju da ga izdaju. Ovakva priča ima mnogo potencijala za film. Sličan događaj se dešava i u serijalu „Superior Spider-man“, u kojem Oto Oktavijus preuzima telo Pitera Parkera, doživljava preobražaj i odlučuje se da bude bolji Spajdermen od samog Spajdermena. Oto Otkavijus se u jednom trenutku suočava sa Lešinarom koji opet sa sobom ima okupljeni tim dece.

Pored Tumsa, ulogu Lešinara u stripovima su preuzimali i Bleki Drejgo 1967. godine, koji je ukrao tehnologiju za krila od Tumsa, dok ga nisu zaustavili Spajdermen i Kraven. Zatim je tu bio i Klifton Šalot, 1973, koji je stvorio verziju Lešinarovog kostima koji je menjao biologiju onog koji ga obuče. Grupa letećih kriminalaca se ponovo javlja 1985. godine, kada Tums u zatvoru objašnjava zatvoreniku Honćou tehnologiju iza letećeg odela, za šta se ispostavlja da je bila ogromna greška kada Honćo po izlasku iz zatvora pravi takvo odelo i regrutuje još trojicu kriminalaca. Na kraju ih zaustavlja sam Tums.

Još jedan Lešinar je bio Džimi Natal iz 2009. godine. Umesto običnog kriminalca, bio je genetski modifikovan borac protiv kriminala koji je jeo svoje žrtve, zbog čega je došao u sukob sa Spajdermenom. Sa obzirom na bogatstvo priča u Marvelovim stripovima, postoji i veliki broj Lešinara iz alternativnih dimenzija. Najinteresantnija verzija Lešinara za predstojeći film je verovatno onaj iz 2000. godine, koji je nastao u „Ultimate Spider-man“ serijalu. Umesto Adrijana Tumsa, koji je u tom stripu bio samo naučnik, Lešinar je bio nova verzija Blekija Drejgoa koji je nekada radio za S.H.I.E.L.D. (organizacije koja je okupila Osvetnike u filmovima). Ova verzija priče bi mogla da se uklopi u novi film tako što bi Lešinar mogao da ukrade tehnologiju za odelo od Tonija Starka ili Falkona, pošto je novi Spajdermen takođe dobio odelo od Starka. S obzirom na to da Marvel voli da isprepliće svoje filmove, možemo očekivati ovako nešto.

Premijera filma će biti sedmog jula 2017, a preostaje da vidimo ko će glumiti Lešinara, dok većina obožavatelja želi da vidi Majkla Kitona u toj ulozi.