Emotivnom robotu oprostićete sve

bert2Pogledajte ovo divno stvorenje. Ova simpatično-jeziva naprava opremljena je očima koje gledaju pravo u vašu dušu, i usnama koje želite da poljubite. Oči i usta su tu kako bi dočarali njegove čovekolike izraze lica. Upoznajte mog novog najboljeg prijatelja, ime mu je Bert2

Naučnici sa Univerziteta u Londonu i Univerziteta u Bristolu su iskoristili Berta2 kako bi ustanovili da li je komunikativan i izražajan robot bolji kolega na poslu nego sami ljudi. Pa, sigurno da jeste, ne znam ni jednu osobu na planeti koja ne bi volela da ima drugara ili kolegu robota. Zar ne biste bili srećni da sa ovom veselom skalamerijom pijete kafu i tračate o ljudima sa posla?

U eksperimetnu koji su sproveli naučnici ustanovilo se da robot koji se izvini pošto napravi grešku zadobija čovekovo poverenje zadivljujuće brzo. Toliko brzo čovek zaboravi da ima posla sa mašinom, da je u stanju da je laže kako joj ne bi povredio osećanja.

Učesnici u istraživanju smešteni su u situaciju gde trebaju da ‚‚kobajagi“ kuvaju, a jedna od dve verzije Berta2 bi im dodavalo sastojke. Prva ne pravi greške ali takođe ni ne komunicira, a druga pravi greške i komunicira sa učesnicima.  Druga verzija, kada dodaje jaje, programirana je da ‚‚slučajno“ ispusti jaje i izvini se.

15 učesnika, od 21, izjavilo je da im je više prijalo da rade sa drugom verzijom, iako je znatno manje efikasna od prve. To samo pokazuje koliko je bitno okruženje na radnom mestu, kad bi ljudi pre odabrali smotanog simpatičnog robota nego efikasnog i dosadnog. Dobro, ne baš svi učesnici, ostalih šestoro verovatno nemaju dušu. Na kraju eksperimenta, Bert2 bi učesnike fiksirao svojim kučećim očima i pitao da li je uradio dobar posao. Pa kako da mu kažete ne kad je tako prokleto dražesan. Tako da su ga veći broj učesnika lagali kako ne bi morali da gledaju njegov tužan izraz lica.

Zaključak istraživanja je da robot koji pokazuje emocije, kao što su žaljenje i entuzijazam utiče na čoveka na taj način da će čovekovo nezadovoljsto robotovim neispravnim ponašanjem biti znatno umanjeno, a takođe će mu i praštati i steći poverenje u njega. Sve u svemu jako pristojan robot, samo se nadam da neće odjednom odlučiti da zbriše celu ljudsku civilizaciju sa lica planete, pošto njegov izraz lica tako ponekad deluje.