„The Secret Agent“ — Potencijalni letnji kolačić!

BBC One - The Secret Agent
BBC  – The Secret Agent

Došlo je leto, sunce prži, neki su otišli na odmor da se brčkaju u slanoj vodi, a oni koji nisu imali tu sreću ostaju tužni u svojim domovima i pride zaboravljeni od strane TV industrije jer su sve velike serije trenutno na pauzi do septembra. Normalno, postavlja se pitanje kako popuniti onu rupu koja vam ostaje na kraju radnog dana pred spavanje kada nema ni Gotovanja utorkom niti nečega na šta ste već navikli.

Srećom, izgleda da sam naišao na potencijalno dobru seriju koju bi možda vredelo pratiti u ovim vrelim danima. Naslov koji mi je zapao za oko je „The Secret Agent“ britanske produkcije. Evo o čemu se radi…

„The Secret Agent“ je serija na kojoj je radio BBC od kog smo već navikli da dobijamo kvalitetne drame, pa imam poverenja i u ovaj naslov. Radnja se odvija u viktorijanskoj engleskoj. Glavni lik je Verlok, vlasnik trgovačke radnje u Sohou, koji je pored svog redovnog posla u mlađim danima bio i dupli agent između Rusije i Engleske. Stigle su ga godine i on bi se najradije povukao iz cele priče i bavio opuštenim trgovačkim životom u gradu. Međutim, kao što to obično biva, kad se jednom uđe u špijunsku igru iz nje se teško izlazi. Prilikom prijema u rusku ambasadu rečeno mu je da mora malo „bolje“ da obavlja svoju ulogu obaveštajca i biva ucenjen da mora da preduzme malo „eksplozivnije“ mere kako bi ostao na platnom spisku i kako ga ne bi predali britanskoj vladi.

Verlok koga tumači Tobi Džouns, veoma nerado, prihvata „ponuđeni“ posao i vraća se kući odakle saziva sastanak stare ekipe. Pre toga otkrivamo da je on oženjen mlađom ženom, kao i da sa njima živi njegova tašta sa mladim sinom veoma niske inteligencije. Dolazimo do sastanka i tu su različite face, od bivšeg robijaša, preko običnih lopova pa do revolucionara koji se bavi eksplozivima. Verlok najradije ne bi da krvlju uprlja ruke, ali se čini da je u potpunosti sateran u ćošak  kako od strane Rusa, tako i od strane londonske policije.

Serija je rađena po romanu Džozefa Konrada koja govori o nekim od realnih događaja o kojima se nije mnogo pričalo u drugim novelama, a u pitanju je terorizam devetnaestog veka u Evropi. Knjiga je bila inspirisana bombardovanjem Griniča, a isti taj događaj je ono oko čega se vrti sve u seriji.

Glumačka postava je jako dobra, što je i očekivano od BBC-a, tako da po tom pitanju nema neprijatnih iznenađenja. Prva epizoda traje punih sat vremena i prilično dobro nas uvodi u priču, a donekle dobijamo i dobar uvid u to kakvi su neki od likova. Brzina kojom se stvari odvijaju je prihvatljiva i čini se da će ovo biti jedna od onih serija koje nemaju više od jedne ili dve sezone i gde ćemo imati jasno predstavljen početak, razradu i kraj.

Činjenica je da ova serija ne bi imala mnogo šanse da bude zapažena da je doživela premijeru kada idu i sve one redovne koja pratimo, ali ovo može biti jedan lep letnji kolačić. Od ovog naslova očekujem solidnu dramu, smislenu priču koja nam neka dešavanja objašnjava sa druge strane, ali i da ne traje predugo.

„The Secret Agent“ se emituje nedeljom, a prva epizoda je ostavila solidan utisak, tako da ima moju preporuku da se pogleda dalje. Ako ste se i vi našli u nedostatku materijala za gledanje, preporučujem da razmislite o ovom naslovu.  Nadam se da kraj neće izneveriti očekivanja.

Piše: Bojan Vukadinović