Blade Runner 2 – Konceptne ilustracije i detalji

Blade-Runner-Bar-640-2

U malom gradu u Kvebeku 1982. godine, reditelj Deni Vilnev (The Enemy, Sicario) je otišao da vidi Blade Runner, ne znajući da će distopijski sci-fi klasik – o čoveku koji traži odbegle „replikante“ – promeniti njegovu sudbinu.

„Sećam se uvodne sekvence savršeno,“ Vilnev govori, dodajući da je odgledao film „hiljadu puta“ i da ga zna napamet. „Ta muzička nota, Los Anđeles u 2019, taj smog i ta tama. Stvarno je film koji je rodio moju želju da postanem reditelj.“ Lični ulozi su bili visoki kada je tražen da režira nastavak, oko koga je bio anksiozan čak i kada je prihvatio posao (momenat tokom pre-produkcije koji zove svoj „period terora“).

jessica-1_0

Ali onda je seo uz kafu sa Hamptonom Fančer, piscem koji je pretvorio Filip K. Dikov Do Androids Dream of Electric Sheep? u scenario za Blade Runner. „Rekao mi je da je Blade Runner san. Samo moramo da sanjamo opet i ne brinemo previše o logici. To je eliminisalo pritisak i dalo mi je ključ da krenem napred.“

Detalji priče koju su napisali Fančer i Mišael Grin su strogo čuvani, ali Vilner potvrđuje da se film dešava nekoliko decenija nakon originala. Postavka je opet futuristički Los Anđeles, koji se sada širi preko zapadne obale. „Klima je poludela – okean, kiša, sneg, sve je otrovno.“ Vozilo prikazano u konceptnoj ilustraciji (dole), Vilnev kaže, je vrsta kompresora koji leti iznad ulica i uništava sneg.

Blade Runner Sequel (2017) Concept Art

Rajan Gozling glumi u nastavku sa Fordom, koji se vraća kao Rik Dekard – „pun je mudrosti i dobrih saveta,“ kaže reditelj. Ridli Skot služi kao izvršni producent, dok Rodžer Dikins, koji se zadnji put udružio sa Vilnerom na prošlogodišnjem Sicario, radi kao direktor fotografije. „Tim je odličan i motivacija je ogromna,“ Vilner kaže. „Neuspeh nije opcija.“

Blade Runner nastavak dolazi u bioskope 6. oktobra sledeće godine.