Najava anime sezone – Leto 2016

anime-beautiful_summer_day_illustration-backgrounds-wallpapers

„Geekovacha“ vam predstavlja najavu nove anime sezone. Pogledajte u kojim ćete sve naslovima moći da uživate ovog leta nakon Japanizma.

79352l
Naziv: Berserk (2016)
Alternativni naziv: /
Trailer
Izvorni materijal: Manga
Premijera: 1. Jul 2016
Studio: Millepensee, GEMBA
Kategorije: Akcija, Horor, Demoni, Seinen, Drama, Natpirodno
Tip: TV serija
Broj epizoda: Nepoznat
Sinopsis: TV serija o Gatsu, tajanstvenom i tragičnom crnom mačevaocu koji žudi za osvetom, nastavlja priču tačno tamo gde prestaje „The Golden Age“ celina kultne mange „Berserk“, animirana dvaput, u vidu prastare TV serije i nedavne trilogije filmova. Nakon što nam je izlet u prošlost omogućio da sklopimo kockice šta se zapravo događa, vraćamo se u sadašnjost i pratimo dalje Gatsove avanture tamo gde smo stali. Uvode se novi likovi, a radnja postaje još epskija, krvavija i šokantnija. Među zakletim berserkomanima, često ćete čuti da je deo priče koji sledi – „The Redemption Arc“ – upravo onaj u kome manga dostiže svoj vrhunac.

Komentar: Mnogim anime fanovima koji su medij otkrivali ranih dve’iljaditih, uključujući i potpisnicu ovih redova, priča o Gatsovim nedaćama zauzima posebno mesto u srcu. Ovo smo, brat bratu, čekali skoro dvaes’ godina – konačno, pred nama je nastavak „Berserk“ sage u animiranoj formi. Ura! Koliko smo samo žudeli za time da oživljene na ekranu vidimo Serpikoa i Farneze, da Gats nastavi sa svojom borbom, pa čak i da nas onaj balavac Isidro smara zabludama da je on glavni junak priče. E sad, uvek ima ono „ali“ što devojci sreću kvari. Prvo, iako je očigledno da serija predstavlja direktan nastavak filmske trilogije – čak su i glasovni glumci isti – produkcija je poverena slabo poznatim studijima GEMBA i Millepensee koji se, sudeći po prvim trejlerima, nisu baš proslavili s animacijom (kasniji trejleri su kudikamo bolji, ali rano je za gašenje zvona na uzbunu). Drugo i važnije – a ovo će sigurno biti nepopularno mišljenje – često se pitam ima li uopšte smisla nastavljati s animiranjem „Berserka“. „The Golden Age Arc“, koliko god da je klifhengerast, ipak se zaustavlja na mestu koje predstavlja zaokruženu celinu. Isto se ne može baš reći i za „The Redemption Arc“, a od preokreta koji zaključuje deo ovaj priče manga kvalitativno ide nizbrdo, sve dok se nesrećni Kentaro Miura nije našao u položaju ljutog i frustriranog pisca koji nikako da završi svoje delo, slično kao i izvesni Zli Debeli Čovek Koji Sporo Piše po čijem nedovršenom pisaniju upravo izlazi TV serija. Da li će novi „Berserk“ anime jednostavno bataliti priču onda kada iscrpi „The Redemption Arc“ i ponovo maltretirati generacije fanova klifhengerom, ili će se poput pomenutog američkog TV produkta truditi da suvislo nastavi radnju, pa čak i da osmisli nekakav kraj, ostaje da se vidi. U svakom slučaju, ovo će se gledati, pa ma kakvo da je.

Isidora

da hai
Naziv: Da Yu Hai Tang

Alternativni naziv: Da Hai / Big Fish & Begonia / Big Fish & Chinese Flowering Crabapple
Trailer:
Izvorni materijal: Originalni rad
Premijera: 8. Jul. 2016
Studio: B&T
Kategorije: Avantura, Natprirodno
Tip: Film
Broj epizoda: 1

Sinopsis: Na tlo mitske zemlje nijedan stranac nije kročio. Međutim, tamošnji stanovnici, nalik duhovima, dobro poznaju smrtnike. Oni su odgovorni za naše emocije i želje, godišnja doba, meteorološke prilike i protok vremena… Naša protagonistkinja, duh-devojčica po imenu Čun, upravo je napunila šesnaest godina. Preuzimajući obličje delfina, kreće u istraživanje zemaljskih mora, kako bi upoznala svet ljudi. Prilikom „krstarenja“, upada u oluju i upliće se u ribarsku mrežu. Primećuje je jedan dečak i pokušava da je oslobodi, ali se igrom slučaja davi, ostavljajući je slomljenog srca. Da Hai donosi zanosnu i gorkoslatku priču o požrtvovanosti i iskupljenju, u kojoj Čun odlučuje da povrati život dečakovoj duši, sada u telu male bele ribe. Govori o adolescentkinji suočenoj sa sopstvenim ograničenjima i duhu koji dobija njene moći, baveći se pitanjima smrti, ljubavi i sazrevanju emocija…

Komentar: Najavljen još pre nekoliko godina, debi studija B&T će izgleda konačno imati svoju premijeru ovog leta. Za sve koji ga nisu imali na radaru, u pitanju je delo kineskih animatora koji, sudeći po dosad prikazanim tizerima, isečcima i trejlerima, mogu da stoje rame uz rame sa najveštijim kolegama iz Japana. Sjajna (tradicionalna) animacija i uzbudljiva fantastična avantura je ono što obećavaju.

Ngboo

kiminonawa01
Naziv: Kimi no Na wa
Alternativni naziv: Your Name
Trailer
Izvorni materijal: Originalni rad
Premijera: 26. Avgust, 2016
Studio: CoMix Wave Films
Kategorije: Drama, Romansa, Škola, Natprirodno
Tip: Film
Broj epizoda: 1
Sinopsis: Priča je smeštena mesec dana nakon pada komete u Japan, po prvi put u hiljadu godina. Srednjoškolka Micuha živi na selu, ali je umorna od takvog života i želi da se preseli u velegrad. A tu je i Taki, srednjoškolac iz Tokija, koji honorarno radi u italijanskom restoranu i veoma se interesuje za arhitekturu i lepe umetnosti. Jednog dana, Micuha sanja sebe kao gradskog mladića. Sa druge strane, Taki sanja da je učenica sa sela. Kakva tajna se krije u njihovim snovima?

Komentar: Svaki film Makota Šinkaija, koga pojedini kritičari nazivaju i „novim Mijazakijem“, već u najavi je povod za radovanje, odnosno pripremanje maramica. Njegov emotivni stil i sklonost ka romantizovanom portretisanju (melanholije) mladosti daju se prepoznati što u opisu, a što u trejleru, tako da nam ostaje da se nadamo još jednoj dirljivoj i intrigantnoj „šinkaijevskoj“ drami sa elementima natprirodnog.

Ngboo

Naziv: Planetarian: Chiisana Hoshi no Yume
Alternativni naziv: Planetarian: The Reverie of a Little Planet
Trailer
Izvorni materijal: Vizuelna novela
Premijera: 7. Jul, 2016
Studio: David Production
Kategorije: Drama, Naučna fantastika
Tip: ONA
Broj epizoda: 5
Sinopsis: Trideset godina je prošlo od neuspeha Programa za kolonizaciju svemira. Čovečanstvo je skoro sasvim istrebljeno. Smrtonosna kiša neprestano pada na Zemlju. Ljudi poznati kao „đubretari“ tragaju za upotrebnim predmetima po ruševinama stare civilizacije. Jedan od njih se prikrada najopasnijem od svih nalazišta – „Gradu sarkofaga“. A u centru ove mrtve naseobine, otkriva predratni planetarijum. Po ulasku u isti, dočekuje ga Hošino Jumemi, prijateljski nastrojena robotica. Bez trunke sumnje, ona pretpostavlja da je on prvi klijent nakon tri decenije. Odmah pokušava da mu pokaže zvezde, ali se ispostavlja da je projektor pokvaren. Pošto nije u stanju da isprati njenu priču, obećava da će pokušati da popravi mašinu…

Komentar: Sinopsis zvuči postapokaliptično poznato, ali zanimljivo, dok žanrovski spoj i produkcijska kuća, koja stoji iza serijala DžoDžove bizarne avanture, obećavaju. Međutim, trejler oktriva da je Hošino „moe-bait“, pa je pod velikim znakom pitanja kako će se njena slatkoća i pedantna haljinica ukopiti u seting od kojeg se očekuju sumornost i prljavština. Pomalo obeshrabrujuće je i odsustvo upečatljive stilizacije, budući da režiju potpisuje Naokacu Cuda (Dijamant je nesalomiv). Ali ko zna, možda ovo ispadne i iznenađujuće dobro.

Ngboo

kingsglaive_final_fantasy_xv_1
Naziv: Kingsglaive: Final Fantasy XV
Alternativni naziv: /
Trailer
Izvorni materijal: Igra
Premijera: 9. Jul, 2016
Studio: Visual Works, Digic Pictures, Image Engine
Kategorije: Akcija, Naučna fantastika
Tip: Film
Broj epizoda: 1
Sinopsis: Magično kraljevstvo Lucis je dom posvećenog Kristala, koji se nalazi u neposrednoj opasnosti od preteće imperije Niflhajm. Rat besni otkada svi pamte. Kralj Regis od Lucisa zapoveda elitnim odredom vojnika, nazvanim Kingzglejv (u bukvalnom prevodu, kraljevi mačevi). Uz pomoć magije, Niks Ulrik i ostali „glejvovi“ pokušavaju da odbrane krunski grad Insomnija od neumoljivog napredovanja niflhajmske armije. Jedini način da Regis spasi kraljevstvo je pristanak na ultimatum – ustupanje sve teritorije izvan Insomnije i brak između njegovog sina, princa Noktisa, i ledi Lunafreje, bivše princeze od Tenebrea, a sada zatočenice Niflhajma. Borba se nastavlja, a sudbina Lucisa je u Niksovim rukama.

 

Komentar: Sudeći po imenima lokacija i likova, Kingsglaive je priča o večitoj borbi dobra i zla, budući da Lucis asocira na svetlost, dok je Niflhajm naziv preuzet iz nordijske mitologije i označava hladni podzemni svet. Sinopsis podseća na neke kemp „sword & sorcery“ fantazije iz osamdesetih, pa je sasvim sigurno da će film imati fanove i izvan baze poštovalaca video igre. A pošto dolazi iz sveta visoko-cenjene franšize Final Fantasy, a posle dva vizuelno raskošna celovečernja ostvarenja (Spirits Within i Advent Children), možemo da očekujemo (nadajmo se, bar dvosatni) praznik za oči i „epske“ scene borbe.

Ngboo

active raid 2
Naziv: Active Raid: Kidou Kyoushuushitsu Dai Hachi Gakari 2nd Season
Alternativni naziv: Active Raid: Special Public Security Fifth Division Third Mobile Assault Eighth Unit
Trailer
Izvorni materijal: Originalni rad
Premijera: 11. Jul .2016
Studio: Production IMS, Orange
Kategorije: : Mecha, Policija, Sci-Fi
Tip: TV
Broj epizoda: 12
Sinopsis: Radnja je smeštena u delu Tokija u kome vlada bezakonje, priča prati osmu jedinicu pete specijalne sekcije za javnu bezbednost treće jurišne divizije, popularno nazvanu “Osmica”. Oni upravljaju “Willware” oklopnim egzoskeletom kako bi se suprotstavili porastu kriminala. Pomoćna inspektorka Asami Kazari je premeštena u “Osmicu” sa zadatkom da proceni status jedinice i o tome izveštava nadređene. Njen pravi cilj je da rehabilituje ovu traljavu i nasumičnu grupu u kojoj nema pravednih.

Komentar: Pošto me prva sezona nije oduševila, tačnije, mene je totalno razočarala i veoma brzo sam digao ruke mislim da ni druga sezona neće bolje proći, jednostavno radnja je bukvalno ista, nisu se potrudili da bar iole nešto promene u samoj radnji, dakle, “na zapadu nista novo”.

Starscream

mononokean
Naziv: Fukigen na Mononokean
Alternativni naziv: The Morose Mononokean
Trailer
Izvorni Materijal: Manga
Premijera: 28. Jun 2016
Studio: Peirrot Plus
Kategorije: Komedija, Šonen, Natprirodno
Tip: TV
Broj epizoda: Nepoznat
Sinopsis: Ašija je proveo prvih sedam dana srednje škole u školskoj bolnici zato što se demon „zakačio“ za njega. On se na kraju obraća vlasniku male čajdžinice po imenu „Mononokean“ za pomoć. Priča prati i veoma zlovoljnog vlasnika Mononokeana koji pomaže demonima koji su zalutali  u ovaj svet da pređu u drugi svet.

Komentar: Ovaj anime me radnjom malo, jako malo podseća na xxxHolic i Mononoke ali u nekoj ublaženoj, veselijoj formi, pa se nadam da će imati bar pola kvaliteta kao ova dva naslova. Ipak, po trejleru mi deluje pomalo neozbiljno i ako mu budem dao šansu verovatno ću da gledati sa rezervom.

Starscream

masou
Naziv: Masou Gakuen HxH
Alternativni naziv: Hybrid × Heart Magias Academy Ataraxia
Trailer
Izvorni Materijal: Novela
Premijera: 6. Jul 2016
Studio: Production IMS
Kategorije: Akcija, Komedija, Eći, Harem, Fantastika, Romansa, Škola, Sci-Fi
Tip: TV
Broj epizoda: Nepoznat
Sinopsis: Priča prati momka po imenu Hida Kizuna, koji posećuje strateško odbrambenu akademiju Ataraksija na nagovor njegove starije sestre. Tu se susreće sa Aine Ćidorifući, devojkom koja pilotira magičnim oklopom Zerosuom. Aine iznenada skida svoju odeću pred Hidom uz reči: “Ne gledaj perverznjaku! Ne, ti si taj?!“ Međutim, stiže obaveštenje o ozbiljnoj misiji od strane Kizunine sestre. Misija, da ispipa Ainine grudi!? Zapravo, Kizuna ima moć da unapredi devojčine sposobnosti neprimerenim radnjama. Sa ratom protiv drugog sveta budućnost zavisi od ove moći.

Komentar: Vojne akademije pune tinejdžera koji se bore protiv drugih bića su nepresušni izvor inspiracije, što je više nego očigledno. Ali, ovaj put glavni protagonista ima moć da radi ono što bi svaki njegov vršnjak želeo da radi a to je da „vaćari“ devojke bez da ga neko optuži da je muška svinja, perverznjačina ili nešto u tom rangu, mala razlika je u tome što njegovo „vaćarenje“ pojačava moći devojaka i to je sasvim ok. Šalu nastranu, mislim, šalu na stranu prvo što mi je palo na pamet je da ovo liči na obrnuti Seikon no Qwaser, razlika je u tome što  umesto da ON dobije moći, moći dobijaju devojke. Iskreno ne polažem neke nade u ovaj naslov iz prostog razloga što mi deluje da se i ne trudi da bude originalan nego svaki kliše lepi uz sebe.

Starscream

new
Naziv: New Game!
Alternativni naziv: /
Trailer
Izvorni materijal: Manga
Premijera: Jul 2016
Studio: Doga Kobo
Kategorije: : Komedija, Seinen, Slice of Life
Tip: TV
Broj epizoda: Nepoznat
Sinopsis: Glavni lik Suzukaze Aoba završava srednju školu i pridružuje se kompaniji koja pravi video igre. Ispostavlja se da je osoba koja je napravila igru koju je Aoba obožavala u osnovnoj školi  njen nadređeni u kompaniji. Priča prati devojku koja radi i stremi ka uspehu u Eaglejump kompaniji.

Komentar: Možda neće biti najbolji naslov ove sezone ali sam siguran da definitivno neće biti najgori naslov. Iako sam uvek skeptičan prema 4-Koma mangama uvek postoji mogućnost da bude sasvim pristojna serija, mogu da je svrstam u kategoriju „zvuči mi simpatično baciću pogled“. Deluje kao jedna od onih neobaveznih stvari koje možeš da pogledaš i ako ti se ne svidi nećeš kukati da ti se vrati potrošeno vreme.

Starscream

scared
Naziv: Scared Rider Xechs
Alternativni naziv: /
Trejler
Izvorni materijal: Vizuelna Novela
Premijera 6. Jul 2016
Studio: Statelight
Kategorije: Avantura, Harem, Romansa, Sci-Fi
Tip: TV
Broj epizoda: Nepoznat
Sinopsis: Plavi Svet, koji simbolizuje razum je pod konstantnim napadima bića po imenu Nightfly O’Note poreklom sa Crvenog Sveta koji simbolizuje instinkt. Akira Asagi, sedamnaestogodišnja protagonistkinja i naučnica na Plavom Svetu je nominovana da povede rat u Ryuukyuu LAG, ponosna odbrambena ustanova na ostrvima Išigaki i Iriomote. Ona upoznaje šestu borbenu jedinicu „IS“, koja je oformljena četiri godine nakog žestoke borbe u kojoj je peta jedinica totalno uništena. Asagi mora da predvodi ovih šest boraca, pod imenom Scared Rider Xechs, kako bi se borili protiv drugog sveta a samim tim produbili međusobne veze.

Komentar: Pošto je ovo adaptacija video igre koju nisam igrao (a ni čuo da budem iskren) zaista ne bih znao šta da kažem ili očekujem. Sa jedne strane je već viđena priča a sa druge je možda dobro konstruisana radnja sa nekim novim elementima koji će je činiti posebnom, ali opet ponavljam zaista ne znam šta da očekujem. Stvar koja me plaši je što je kategorisana i kao „harem“ a nemam neko mišljenje o tom žanru.

Starscream

servamp
Naziv: Servamp
Alternativni naziv: SERVAMP
Trejler
Izvorni material: Manga
Premijera: Jul, 2016.
Studio: Brain’s Base, Platinum Vision
Kategorije: Akcija, Komedija, Natprirodno, Šođo, Vampiri
Tip: TV
Broj Epizoda: Nepoznat
Sinopsis: Priča se vrti oko šesnaestogodišnjaka po imenu Mahiro Širota koji voli jednostavne stvari koje nisu teške. Jednoga dana, on nađe na sred puta i pokupi crnu mačku kojoj da ime Kuro. Od tog trenutka formira se ugovor između njega i Servampa i Mahiro biva uvučen u rat između 7 Servampa i njihovog osmog brata Cubakija.

Komentar: Osećam veliko sažaljenje prema protagonisti. Samo je hteo da pomogne maci i eto, ni kriv ni dužan je uvučen u rat, a da još ne spominjem to što ne voli teške stvari… No, mene zanima šta su zapravo ti Servampi, kakve su njihove moći i zašto se bore, ali izgleda da ću odgovor na to pitanje naći tek kada pogledam ovaj anime, a do tada neću unapred ništa da sudim.

Dragana

love
Naziv: Love Live! Sunshine!!
Alternativni naziv: /
Trejler
Izvorni material: Originalni rad
Premijera: 2. jul, 2016.
Studio: Sunrise
Kategorije: Škola, Muzika, Deo života
Tip: TV
Broj Epizoda: Nepoznat
Sinopsis: Mala ženska škola u uglu Suruga zaliva je dom devet tinejdžerki na čelu sa Ćikom Takami, učenicom drugog razreda srednje škole, koja je vođena jednim velikim i ozbiljnim snom: da postane deo sledeće generacije školskih idola! Njen moto je da dok god ne odustaju, mogu uraditi šta požele, samo ako naporno rade da stignu do slave. Sada njihova škola počinje da im ostvaruje te snove.

Komentar: Pa ko jos nije poželeo da bude popularan u školi? Pogotovo devojke njihovih godina su obuzete time da budu što popularnije i ovaj anime pokušava to i da prikaže, ili to samo tako izgleda?! Samo se nadam da u interesu ovog animea nije neka glupost preko koje se stiže do slave, a pošto anime nije komedija, očekujem ozbiljniju interpretaciju ove teme.

Dragana

monster
Naziv: Hatsukoi Monster
Alternativni naziv: First Love Monster
Trejler
Izvorni material: Manga
Premijera: 2. jul, 2016.
Studio: Studio Deen
Kategorije: Škola, Romansa, Komedija, Šođo
Tip: TV
Broj Epizoda: Nepoznat
Sinopsis: Nikaido Kaho je ćerka bogatog čoveka i ceo njen život su svi bili dobri prema njoj. Kada se preselila u dom njene nove srednje škole, zamalo ju je udario kamion, ali ju je spasio jedan dečak. To je bila ljubav na prvi pogled, ali kada ga je pitala za ime, on joj je rekao da je čudna. Kaho je bila šokirana jer je to bio prvi put da joj je neko rekao nešto loše. Ubrzo ona saznaje da je taj dečak u istoj spavaonici i izjavljuje mu ljubav. On joj je rekao da se zove Kanade i da pristaje da izađe sa njom, a ona saznaje da je on peti razred srednje škole.

Komentar: Još jedna fino isplanirana romansa sa zapletom. Ovde je očigledno problem u godinama, mada se ne zna koji je ona razred, ali se može zaključiti da je mlađa. Preporučljivo je osobama koje obožavaju divne romantične priče kao iz bajke.

Dragana

kono
Naziv: Kono Bijutsubu ni wa Mondai ga Aru!
Alternativni naziv:
Trejler
Izvorni material: Manga
Premijera: 8. jul, 2016.
Studio: : feel.
Kategorije: Škola, Romansa, Komedija
Tip: TV
Broj Epizoda: Nepoznat
Sinopsis: Anime se fokusira na umetnički klub u srednjoj školi i njegove članove: Subaru Učimaki, koji je genije u crtanju lica i samo želi da crta savršenu 2D ženu;  Kolet, bogata devojka koja pravi nevolje i razne vragolije; predsednica kluba koja uvek spava I prikuplja sva pomagala za spavanje. Mizuki Usami je jedina članica kluba koja želi da njihova umetnost postane aktivnost  i  koja se zalaže za to.

Komentar: Sve je to divno i krasno, ali šta će se tu zapravo ispodešavati? U redu, Kolet će da pravi džumbus i biće smešno, ali koja je svrha animea? Možda to da se želja od Mizuki ostvari? Svakako da će odgovor na ovo pitanje biti dobijen tek nakon što se anime odgleda.

Dragana

amanchu
Naziv: Amanchu!
Alternativni naziv: /
Trejler
Izvorni material: Manga
Premijera: 8. jul, 2016.
Studio: J.C.Staff
Kategorije: Škola, Komedija, Šonen, Slice of Life
Tip: TV
Broj Epizoda: Nepoznat
Sinopsis: Hikari Kohinata je petnaestogodišnja devojčica koja živi blizu okeana i mnogo svoga vremena provodi roneći. Prvog dana srednje škole upoznaje profesora koji isto voli skuba ronjenje. Tu je takođe šesnaestogodišnja devojčica iz razreda, Futaba, koja se uvukla u Hikarin vrtlog čim su se upoznale u školi.  Manga detaljiše vezu između ove dve devojke koja prerasta u romantično prijateljstvo.

Komentar: Poslednja rečenica je mnogo zbunjujuća i ne znam šta da mislim. Da li je ovo zapravo vrsta nekog prikrivenog Šođo Ai-a? Ne bih da rizikujem, tako da iskreno neću ni gledati jer mi anime zvuči dosta nezanimljivo, iako stil crtanja i nije loš. Ali svakako je priča najbitnija, a ovaj synopsis baš i ne privlači mnogo.

Dragana

accel
Naziv: Accel World: Infinite∞Burst
Alternativni naziv: INFINITE∞BURST
Trejler
Izvorni material: Novela
Premijera: 23. jul, 2016.
Studio: Sunrise
Kategorije: Škola, Romansa, Akcija, Igra, Naučna fantastika, Šonen
Tip: Film
Broj Epizoda: 1
Sinopsis: U 2046. mnogi aspekti života se izvode na virtuelnoj mreži. Bez obzira na to koliko modern vreme postaje, maltretiranje ne prestaje.  Harujuki je jedan od zlostavljanih studenata, međutim on je jednog dana kontaktiran od strane Kurojukihime, najpoznatije osobe u školi, koja ga pita da li bi voleo da ubrza sve i krene dalje. Harujuki je uveden u „Accel World“ gde se bori kao Kurojukihimein vitez.

Komentar: Zlostavljanja će uvek biti i to je realnost koju pokazuje ovaj anime film. On nas uvodi u svet koji je napredniji, ali gde ljudi ipak zaostaju po ponašanju, međutim protagonisti se nudi šansa da kaže ne i počne da se bori, ali da li se bori za sebe ili ipak za druge? To je već vrlo diskutabilno, mada svakako je reč o zanimljivom komadu koji je nadam se vredan gledanja.

Dragana

arslan
Naziv: Arslan Senki : Fuujin Ranbu
Alternativni naziv:
Trejler
Izvorni material: Manga
Premijera: 3. jul-21. avgust 2016.
Studio: LIDENFILMS
Kategorije: Akcija, Avantura, Drama, Fantazija, Istorijski, Natprirodno
Tip: TV
Broj Epizoda: 8
Sinopsis: Andragoras III je kralj zemlje po imenu Pars. On je neustrašivi ratnik koji ne želi da čuje za reč predaja ili povlačenje. Međutim, njegov sin, Arslan, je potpuno drugačiji. On veruje u diplomatiju i više je produhovljen nego njegov otac. Kada ih u sred bitke sa susednom zemljom, Lusitanijom, izda jedan od komandanata, Andragoras biva zarobljen, a njegova zemlja biva okupirana. Arslan se izvlači iz svega toga i sa svojim saveznicima, vojskovođom Darjunom, taktičarem Narsisom, I još nekima, pokušava da sakupi vojsku, pronađe saveznike, nadmudri Lusitance i povrati Pars. Ovo je druga sezona koja se bavi nastavkom ove tematike.

Komentar: Imajući u vidu da je ovo još jedna adaptacija romana Jošikija Tanake, koji nam je, hvala Nebesima, podario i „Legendu heroja galaksije“, ovo bi trebalo da se proprati do kraja. Naročito što ni originalna video animacija iz 1991. nije završila priču do kraja. Inače, ja više volim staru verziju (o tome sam napisala čitavu jednu recenziju). Ali, ipak, anime je i te kako gledljiv. Svako ko želi da sazna konačan kraj, trebalo bi ovo da pogleda obavezno.

Milica

nejimaki
Naziv: Nejimaki Seirei Senki: Tenkyou no Alderamin
Alternativni naziv: Alderamin on the Sky
Trejler
Izvorni material: Novela
Premijera: jul 2016
Studio: Madhouse
Kategorije: Akcija, Avantura, Fanazija
Tip: TV
Broj Epizoda: Nepoznat
Sinopsis: Niko nije mogao da poveruje da će Ikta, osoba koja najviše mrzi rat da postane jedan od najvećih komandanata u ratu između Republike Kioka i Imperije Katjvarna. Serija prati njegov život.

Komentar: Pojma nemam šta da očekujem od ovoga, imajući u vidu da je Madhouse pravio mnogo dobre stvari (Trigun, Death Note, Monster, Paprika, Nana, Paranoia Agent, itd.), ali takođe i neopisivo đubre (High School of the Dead, itd. (da izbegnem da me ljudi linčuju, staću samo na ovome)).

Milica 

Rewrite
Naziv: Rewrite
Alternativni naziv: /
Trejler
Izvorni material: Vizuelna novela
Premijera:
Studio:
Kategorije:
Tip: TV
Broj Epizoda: Nepoznat
Sinopsis: Kotaro Tenouđi je dečko koji može da „prekopira“ svaki deo svog tela i tako mu da veću snagu. Zbog toga ga jako privlače natprirodne pojave, te on ponovo osposobljava Klub okultnog, nakon što se susreće sa predsednicom tog kluba, Akane Senri. On u klub regrutuje neke svoje prijatelje i priča prati njihove avanture.

Komentar: Nije baš za mene i nikad ne bih gledala.

Milica

cheer
Naziv: Cheer Danshi!!
Alternativni naziv: Cheer Boys
Trejler
Izvorni material: Novela
Premijera: Jul 2016
Studio: Brain’s Base
Kategorije:  Škola, Sport
Tip: TV
Broj Epizoda: Nepoznat
Sinopsis: Priča prati grupu muških navijača (čirlidera) jednog univerziteta.

Komentar: Svačega sam se nagledala, kendo, plivanje, košarka, bejsbol, itd. Ovo još nisam videla. Verovatno će biti prepuno onog tipičnog davanja svega od sebe dok život daješ za svoju klupsku aktivnost. Dolaze od istog studija koji je pravio Baccano!! pa ćemo videti vredi li ičemu. Trebalo bi da da…

Milica

amama
Naziv: Amaama to Inazuma
Alternativni naziv: Sweetness and Lightning
Trejler
Izvorni material: Manga
Premijera: 5. jul 2016
Studio: TMS Entertainment
Kategorije: Komedija, Slice of Life
Tip: TV
Broj Epizoda: 12
Sinopsis: Kohei je učitelj. On i njegova ćerka Cumugi žive sami otkako im je umrla žena/majka kuće. Od tada jedu samo instant jela. Sve se menja kada on slučajno ručava u restoranu koji vodi majka jedne njegove učenice. On saznaje da je i ta učenica usamljena jer su joj roditelji razvedeni i sami rade, te ona, on i Cumugi provode sve više vremena zajedno kuvajući i jedući ukusne obroke.

Komentar: Oduvek sam volela žanr delić života, a ovde još povrh svega ima hrana. Nadam se da će biti približno Usagi Drop-u (lik vodi računa o detetu/deci).

Milica

love love
Naziv: Binan Koukou Chikyuu Bouei-bu LOVE! LOVE!
Alternativni naziv: Binan Koukou Chikyuu Bouei-bu LOVE! 2nd Season, Cute High Earth Defense Club LOVE! 2nd Season
Trejler
Izvorni material: Original
Premijera: 8. Jul 2016
Studio:
Kategorije: Komedija, Magija, Slice of Life
Tip: TV
Broj Epizoda: Nepoznat
Sinopsis: Druga sezona animea „Binan Koukou Chikyuu Bouei-bu LOVE!“, u kome se radilo o grupi učenika škole Binan, koji su članovi kluba „Odbrana Zemlje“, ali oni u stvari samo žele da vise zajedno i zezaju se. Međutim, niotkuda se pojavljuje vombat koji ih tera da počnu da brane Zemlju od tri negativca predvođenih zelenim jazavcem…

Komentar: Nisam gledala prvu sezonu, ali vombat i zeleni jazavac??? Zvuči totalno nasumično i zanimljivo. Dala bih mu šansu, tentativno.

Milica

bananya
Naziv: Bananya
Alternativni naziv: /
Trejler
Izvorni material: Originalni rad
Premijera: jul 2016
Studio: TMS Entertainment
Kategorije: Komedija
Tip: TV
Broj Epizoda: Nepoznat
Sinopsis: „Bananya” je misteriozna mačka koja se krije unutar banane. Ona živi u pravoj banani i niko nikada nije video njeno celo telo. Kad nema nikoga u blizini, „Bananya” se potajno igra i pravi gluposti. Voli da se igra i jede slatke stvari a san joj je da postane čokoladna banana sa stilom.

Komentar: Htedoh reći da se po opisu može zaključiti da je neko bio na nekim interesantnim drogama kada mu je ovako nešto palo na pamet, ali neću, samo ću reći – Japanci 🙂

Pegla

gorou
Naziv: Onara Gorou
Alternativni naziv:  Fart Gorou
Trejler
Izvorni material: Originalni rad
Premijera: Jul 2016
Studio: ILCA
Kategorije: Komedija
Tip: TV
Broj Epizoda: Nepoznat
Sinopsis: Serija „Prdež Goro” prati svakodnevni život Goroa, „najdivnijeg od svih prdeža”, dok rešava probleme kako samo prdež može.

Komentar: Još jedna u nizu suludih ideja suludih Japanaca, šta reći? 🙂

Pegla

mirai
Naziv: Danganronpa 3: The End of Kibougamine Gakuen – Mirai-hen
Alternativni naziv: Danganronpa 3: The End of Hope’s Peak Academy – Future Volume
Trejler
Izvorni material: Originalni rad
Premijera: 11. jul 2016
Studio: Lerche
Kategorije: Akcija, Horor, Misterija, Psihološki
Tip: TV
Broj Epizoda: Nepoznat
Sinopsis: Organizacija „Vrhovno očajanje”, koja je izazvala „Najveći, najužasniji i najtragičniji događaj u ljudskoj istoriji”, umao nije uništila svet. Kako bi spasli ovaj svet od haosa tog događaja, oformljena je Fondacija Budućnost. Iako organizacija nastavlja sa aktivnostima da povrate svet, Makoto Naegi je pod sumnjom da je izdajnik zbog toga što je štitio Ostatak očajanja. Članovi Fondacije Budućnost okupili su se da odluče o njegovoj kazni, ali ih je na kraju na mestu gde su se okupljali sve zarobio Monokuma, koji zahteva da počnu sa „Konačnim ubijanjem”. Na zglobove su im stavljeni čudne narukvice, i u određenom trenutku bivaju uspavani. Da svari budu još gore, izgleda da među njima postoji pravi izdajnik koji dolazi da ubije članove Fondacije Budućnost. U ovoj igri gde ne postoje odeljenski ispiti, jedini način da se otarase izdajnika je da ga pronađu i smaknu. Naegi je prisiljen da se suoči sa igrom vrhovne smrti – igri na život ili smrt. Priča o očajanju u kojoj nada ubija nadu počinje.

Komentar:

Po onome što sam do sada video iz par epizoda prvog serijala, kapiram da će biti ok nastavak na priču, pošto igre nisam igrao pa ne znam šta da očekujem.

Pegla

zatsu
Naziv: Danganronpa 3: The End of Kibougamine Gakuen – Zetsubou-hen
Alternativni naziv: Danganronpa 3: The End of Hope’s Peak Academy – Despair Volume
Trejler
Izvorni material: Originalni rad
Premijera: 14. jul 2016
Studio: Lerche
Kategorije: Akcija, Horor, Misterija, Psihološki
Tip: TV
Broj Epizoda: Nepoznat
Sinopsis: Akademija Houps Pik je specijalna škola, priznata od strane države, koja je osnovana da okupi i odškoluje vrhunske učenike u raznim poljima. Ova škola ima dva smera: Glavni smer, i pripremni smer. Svako ko ima novca, može ići na pripremni smer, čak i da nemaju nikakve posebne veštine. 77. klasa glavnog smera je prepuna učenika koji ne samo da imaju jedinstvene veštine, već i jedinstvene ličnosti. Međutim, učenici su naučili da „talenat nije najvažnija stvar u životu; već angažovanje sa ljudima i poboljšavanje sebe sticanjem sećanja.” Međutim, nisu ni znali da im se pred nosem odigrava misteriozni projekat i diskriminacija smerova. Hađime Hinata, dečak sa pripremnog smera koji žudi za nekom veštinom. Sudbonosni sastanak koji je doživeo vodi budućnost škole u neverovatnom smeru. Ovo je priča o onome što se desilo pre „Najvećeg, najužasnijeg i najtragičnijeg događaja u ljudskoj istoriji”. Ovo je priča o nadi koja se završava očajanjem.

Komentar:

Po onome što sam do sada video iz par epizoda prvog serijala, kapiram da će biti ok nastavak na priču, pošto igre nisam igrao pa ne znam šta da očekujem.

Pegla

dgray
Naziv: D.Gray-Man Hallow
Alternativni naziv: /
Trejler
Izvorni material: Manga
Premijera: 5. Jul 2016
Studio: TMS Entertainment
Kategorije: Akcija, Avantura, Mračna Fantazija, Komedija, Super Moći
Tip: TV
Broj Epizoda: 13
Sinopsis: Pred kraj 19. veka, Alen Voker zvanično pristupa organizaciji Istrebljivača koja uništava bića po imenu Akume; mehanička oružja koja stvara Erl od Milenijuma koristeći duše mrtvih koje pate. Alen ima ukleto oko i anti-akuma oružje u sklopu svoje ruke, koje nosi moć Nevinosti, poklon koji mu je darovan kao Božjem apostolu. Alen, zajedno sa svojim kolegama Istrebljivačima mora da zaustavi vrhovni plan Erla od Milenijuma koji bi mogao dovesti do uništenja sveta i svih živih bića.

Komentar: Prethodni serijal emitovao se 2006-2008. i ima 103 epizode, priča je ostala nedovršena, tako da se može reći da je ovo prijatno iznenađenje posle 8 godina mirovanja. S obzirom na to da sam preveo prethodni serijal, i ja sam jedan od onih kojima je drago što ovo vide i svakako ću ispratiti novi serijal, mada kapiram da će biti malo čudno pošto je ipak prošlo 8 godina i animacija je naravno izmenjena u odnosu na prvi serijal, kao i glasovi likova, odnosno glumci koji pozajmljuju glasove.

Pegla

orange
Naziv:Orange
Alternativni naziv: /
Trejler
Izvorni material: Manga
Premijera: Jul 2016
Studio: Telecom Animation Film
Kategorije: Škola, Sci-Fi, Šođo
Tip: TV
Broj Epizoda: Nepoznat
Sinopsis: Svi mi žalimo za nečim što smo mogli uraditi drugačije. Nekim momentom iz prošlosti. Ko ne bi promenio prošlost kad bi imao priliku? Kad šesnaestogodišnja Takamija Naho primi pismo, navodno poslato od strane njene verzije iz budućnosti, kako će se to odraziti na njenu, i sudbine ljudi oko nje?

Komentar: : Zanimljiva premisa, poziva na razmišljanje. Naslov koji može biti pritajeni letnji hit u moru glasnijih i šarenijih stvari. Najveće pitanje je koliko će romansa pojesti sve ostalo.

NemkeKira

fate
Naziv: Fate/kaleid liner Prisma☆Illya 3rei!!
Alternativni naziv: Prisma Illya 3rei!!
Trejler
Izvorni material: Manga
Premijera: 7. Jul 2016.
Studio: Silver Link
Kategorije: Akcija, Komedija, Fantazija, Magija, Slice of Life
Tip: TV
Broj Epizoda: Nepoznat
Sinopsis: Sinopsis: Direktan nastavak na 2wei Herz, očekujemo nove negativce i staru formulu. Kako je u pitanju četvrta sezona animea smeštenog u alternativni univerzum poznate Fate/ stay Night franšize, sve ostalo što se može reći je spojler

Komentar: Ovaj monstrum od spinof koncepta ulazi u pozni stadijum sikvelitisa. Lično ću probati da ga izbegnem, a dovoljno odvažnima želim svu sreću.

NemkeKira

taboo
Naziv: Taboo Tattoo
Alternativni naziv:
Trejler
Izvorni material: Manga
Premijera: 5. Jul 2016.
Studio: J.C.Staff
Kategorije: Akcija, Komedija, Borilačke veštine, Misterija, Super moći
Tip: TV
Broj Epizoda: Nepoznat
Sinopsis: Seiđi, školarac vičan borilačkim veštinama, i dežurni branilac nejači u okolini, jednog dana kao poklon od beskućnika kog je zaštitio dobija na poklon tetovažu, za koju se ispostavlja da je novo super tajno oružje. Prirodno, to znači da Seiđi postaje meta. Da li će preživeti dovoljno dugo da otključa novu moć?

Komentar: : Pored nebulozne postavke, i bolno predvidljivih klišea, mislim da će ovaj naslov biti dobar za one koji akciju stavljaju na prvo mesto. Srećno.

NemkeKira

RS
Naziv: RS Keikaku: Rebirth Storage
Alternativni naziv: RS Project: Rebirth Storage
Trejler
Izvorni material: Originalni rad
Premijera: 26. Jun 2016
Studio: Nepoznat
Kategorije: Mecha
Tip: TV
Broj Epizoda: Nepoznat
Sinopsis: Pobednički koncept „Bokutachi no Mitai Mecha Anime o Tsukurou Seisaku Iinkai“ takmičenja, ovaj tv specijal se bazira u Japanu sa paralelne Zemlje, gde su bića zvana Kiko razorila veći deo planete, dok ostatak brani dvoje pilota, u robotu napravljenom od tehnologije bazirane na Kikoima.

Komentar: Delom Bokurano, delom Evangelion, delom Dollhouse, ovaj anime može biti ili fantastičan, ili užasan, već u zavisnosti od toga kako odigra svoje karte. A podeljena im je dobra ruka.

NemkeKira

saiki
Naziv: Saiki Kusuo no Ψ Nan
Alternativni naziv: Saiki Kusuo no Psi Nan
Trejler
Izvorni material: Manga
Premijera: 4. Jul 2016
Studio: J.C.Staff
Kategorije: Komedija, Škola, Sonen, Natprirodno
Tip: TV
Broj Epizoda: Nepoznat
Sinopsis: Sajki Kusuo ima supermoći. Gomilu supermoći. I odlučan je da ih ne koristi. Sajki samo želi normalan, potpuno običan život.

Komentar: Čini mi se da nastaje zanimljiv trend da protagonisti u komičnim naslovima budu blatantno superiorni. Ako se bude vodio svojim prethodnicima, Saitamom i Sakamotom, Sajki ima dobre šanse.

NemkeKira

digi
Naziv: Digimon Adventure tri. 3: Kokuhaku
Alternativni naziv: Digimon Adventure tri. Chapter 3: Confession
Trejler
Izvorni material: Originalni rad
Premijera: 24. Septembar 2016
Studio: Toei Animation
Kategorije: Akcija, Avantura, Komedija, Drama
Tip: Film
Broj Epizoda: 1
Sinopsis: Treći deo dugo očekivanog nastavka originalne priče. Šta očekuje izabranu decu, sad kada se neprijatelj konačno pojavio?

Komentar: Iako planiram da gledam sve što izbace, na račun nostalgija faktora, moram priznati da je ovo seckanje veliki problem za gledanje. Ne samo da moraš pogledati ono što je prethodno izašlo, da bi se uopšte setio radnje, nego je i razvoj likova nekako… usporen.Videćemo da li će ovaj put biti bolje.

NemkeKira

sora
Naziv: Shokugeki no Sora: Ni no Sara
Alternativni naziv: Shokugeki no Soma: The Second Plate
Trejler
Izvorni material: Manga
Premijera: 2. Jul 2016
Studio: J.C.Staff
Kategorije: Eći, Škola, Šonen
Tip: TV
Broj Epizoda: Nepoznat
Sinopsis: Priča prati Soumu, petnaestogodišnjeg dečka čija je životna želja da prestigne svog oca u drevnoj veštini zvanoj kulinarstvo. Jednog dana otac iznenada zatvara porodični restoran i Soumu šalje u elitnu kulinarsku školu, koju je preteško upisati i još teže zavrsiti. Tamo on stiče nove veštine, prijatelje, nepriatelje, rivale i polako gazi stazom koja će ga jednog dana postaviti na tron najboljeg kuvara na svetu. Druga sezona se direktno nastavlja na prvu i pokazije ostatak kuvarskog turnira za učenike prve godine.

Komentar: Zamislite ovo, Zmajeva kugla i Džejmi Oliver imaju dete i to dete je zapravo ovaj anime. Mnogo kuvanja, mnogo šonenastih klišea, i previse devojaka koje doživljavaju orgazme dok jedu. Na prvi pogled deluje glupo. U globalu gledano i jeste. Međutim i pored toga, anime je izuzetno zabavan, pritom se dosta pažnje posvećuje samom činu kuvanja, pripremi i malim tajnama velikih majstora. Možda pokupite neku foru koju kasnije primenite i u svojoj kuhinji, ionako se trudi anime da veliku većinu kuvarskog sadržaja detaljno opiše. Prva sezona je prekinuta apsolutno užasnim „cliffhanger“-om, koji je u rangu Akagija, pa sada (nadam se) možemo da odgledamo i ostatak turnira. Na seriji radi identična ekipa kao i na prvoj sezoni.

ShurikN

days
Naziv: DAYS
Alternativni naziv: /
Trejler
Izvorni material: Manga
Premijera: Jul 2016
Studio: Mappa
Kategorije: Šonen, Sport, Škola
Tip: TV
Broj Epizoda: Nepoznat
Sinopsis: Serija prati 2 dečaka Cukušija i Đina. Cukuši je dečak koji nema posebnog talenta dok Đina smatraju velikom fudbalskom nadom. Jedne olujne noći, Đin upoznaje Cukušija i oni zajedno bivaju uvučeni u svet fudbala.

Komentar: U pitanju je adaptacija mange autora Cujošija Jasude koji je najpoznatiji po biciklističkom sportskom naslovu Over Drive. Za produkciju je zadužen sjajni MAPPA studio (Rage of Bahamut) a za režiju Kounosuke Uda (One Piece). Mislim da ovde možemo očekivati jedan solidan šonen sportski naslov, koji prati već odavno ustanovljene norme. Ima nas koji to volimo. Drugi ovaj naslov mogu slobodno da zaobiđu.

Yuspawn

seven
Naziv: Nanatsu no Taizai: Seisen no Shirushi
Alternativni naziv: The Seven Deadly Sins: Signs of Holy War
Trejler
Izvorni material: Manga
Premijera: 28. Avgust 2016
Studio: A-1 Pictures
Kategorije: Šonen, Akcija, Fantastika, Eći
Tip: TV
Broj Epizoda: 4
Sinopsis: Nakon što su optuženi da su pokušali da izvrše puč, strašni ratnici Sedam smrtnih grehova su izgnani. Princeza Elizabeta otkriva istinu – njima je smestila kraljeva garda, Sveti Vitezovi, prekasno da ih spreči da preuzmu tron i ubiju njenog oca. Princeza je sada u begu, tražeći ratnike ne bi li joj pomogli da povrati svoj tron. Prvi ratnik kojeg sreće je Meliodas, mali gostioničar koji ima svinju koja priča. On čak nema ni pravi mač! Da li su legende o ratnicima Sedam smrtnih grehova bile neistinite?

Komentar: Ovo će biti TV specijal od samo 4 epizoda. Još uvek nije poznato da li će ovo biti neka sporedna avantura Sedam grehova ili će ovo biti direktni nastavak serije iz 2014. godine. Na specijalu radi isti studio (A-1 Pictures) dok je došlo do promena kada je režiser u pitanju (Tokoro Tomokazu).

Yuspawn

angel
Naziv: Ange Vierge
Alternativni naziv: /
Trejler
Izvorni material: Kartaška igra
Premijera: 10. Jul. 2016
Studio: Silver Link.
Kategorije: Avantura, Fantastika, Magija, Škola
Tip: TV
Broj Epizoda: Nepoznat
Sinopsis: Radnja ove kartaške igre je sledeća: Portali „Hairo“ se iznenada pojavljuju i spajaju 3 različita sveta. Usled toga mnoge tinejdžerke dobijaju super moći i pohađaju specijalnu akademiju na kojoj će pokušati da ovladaju svojim sposobnostima.

Komentar: Šta reći a ne zaplakati? Nadam se samo da nuspojave tih moći nisu balon sise.  Radnja deluje bolno loše i sasvim sigurno nećemo dobiti novi Bahamut.

Yuspawn

regalia
Naziv: Regalia: The Three Sacred Stars
Alternativni naziv: /
Trejler
Izvorni material: Originalni rad
Premijera: 7. Jul 2016
Studio: Actas
Kategorije: Akcija, Mecha, Naučna Fantastika
Tip: TV
Broj Epizoda: Nepoznat
Sinopsis: Sestre Jui i Rena živi mirnim životom u kraljestvu Enastorija ali se sve to menja kada jednog dana džinovski robot napadne Enastoriju.

Komentar: Regal the anime? Zemlja regala? Naš omiljeni deo nameštaja dobija svoju dugo očekivanu anime adaptaciju. Šalu na stranu, ovaj naslov deluje generično do bola. Stiže nam iz studija kji se obogatio na Girls und Panzer franšizi te očekujem nešto slično i od ocog naslova.

Yuspawn

fudanshi
Naziv: Fudanshi Koukou Seikatsu
Alternativni naziv: /
Trejler
Izvorni material: Manga
Premijera: 5. Jul 2016
Studio:  EMT²
Kategorije: Komedija, Škola, Šođo, Slice of Life
Tip: TV
Broj Epizoda: Nepoznat
Sinopsis: Mlađahni Sakagući, energični srednjoškolac, deklariše se kao „fudanši“ – odnosno muškarac koji ne krije da je strastveni ljubitelj BL žanra. Uz to, odlučno tvrdi da je heteroseksualan – muško-muške romanse privlače ga isključivo zbog „čistote osećanja“, nikako zbog erotike. Pratimo svakodnevicu Sakagućija i njegovih prijatelja: Rumi, fuđoši drugarice iz razreda, Daiga, još jednog momka koji ne krije da je fudanši, Juđiroa, gej drugara koga svi redom fetišizuju, i Nakamure, token „normalnog“ člana tima koga pederluk ič ne interesuje, ali je prinuđen da non-stop sluša o njemu.

Komentar: Svojevremeno sam, ohrabrena pristojnim crtežom, prionula na čitanje „Fudanshi Koukou Seikatsu“ mange, u nadi da me čeka duhovit meta-projekat koji će svojom postavkom ismevati žanrovske konvencije, pri tom uredno isporučujući i željeni fan servis. Mangu sam batalila posle tri poglavlja, jer je radnja nasumično skakala sa jednih likova na druge, ispuštajući linije zapleta kao da ih nije ni bilo. Pri tom, rečeni likovi bili su toliko antipatični da su u meni pre budili poriv da ih umplatim lopatom nego da za njih navijam, dok je humor bio retko naporan i ni najmanje komičan. Ipak, dozirana u petominutnim epizodama, ova komedija možda i uspe da nasmeje nezahtevne ljubitelje BL žanra koji gutaju sve što im se servira, i smatraju vrlinom to da je potrebno isključiti mozak kako biste uživali u animeu. Znate ko ste.

Isidora

relife
Naziv: ReLIFE
Alternativni naziv: /
Trejler
Izvorni material: Manga
Premijera: Jul 2016
Studio: TMS Entertainment
Kategorije: Romansa, Škola, Slice of Life
Tip: TV
Broj Epizoda: Nepoznat
Sinopsis: Bavimo se crnom sudbinom izvesnog Kaizakija Arate, dvadesetsedmogodišnjeg pametnjakovića koji je dao otkaz na svom monotonom, kancelarijskom poslu „jer ga nije ispunjavao“, pa sad ne prolazi ni na jednom poslovnom intervjuu jer niko ne želi da zaposli „nepouzdanog“ radnika kome može pasti na pamet da se tek tako pokupi i ode. Ogorčen na društvo, nezaposlen već previše dugo, i bez sreće u ljubavi, Kaizaki prezire svoj život. Međutim, sve se to iz korena menja kada upozna predstavnike kompanije ReLIFE, i pristane da bude njihov pokusni kunić na godinu dana. ReLIFE će, naime, Kaizakija lekovima podmladiti za deset godina, i vratiti ga ponovo u srednju školu.

Komentar: Priznajem, odabrala sam da radim prikaz ovog naslova samo da bih mogla da provučem otrovan komentar na račun japanske opsesije srednjom školom (iskreno, ne bih se vratila u tinejdžerske godine ni da mi plate, i pun mi je kufer tih naslova koji fetišizuju „blažene srednjoškolske dane“ u vidu emocionalne pornjave za usamljene otakue). Međutim, kopanje po osvrtima na izvorni materijal – reč je o mangi nominovanoj za mnoge prestižne nagrade – ukazuje da se radi o delu s ozbiljnijim ambicijama. „ReLIFE“, vele recenzenti, pokušava da se bavi kritikovanjem društva. Posmatramo kako se ponaša čovek koji je po svim japanskim merilima luzer i propalitet kada mu je pružena nova šansa da uradi nešto sa životom. Tako gledano, premisa naprasno postaje interesantna, i ukoliko se anime zaista bude držao socijalne kritike a ne srednjoškolskih isečaka iz života, možda i bude nešto od ovoga. Scenaristkinja Mićiko Jokote za sobom ima neverovatnu bogatu karijeru, u koju spada kako komercijala poput „Bleacha“ ili „Gintame“, tako i remek-delo kao što je „Cowboy Bebop“, pa je anime barem u veteranskim rukama. Najviše nade, zapravo, uliva to što je radila na „Genshikenu“.

Isidora

91
Naziv: 91 days
Alternativni naziv: /
Trejler
Izvorni material: Originalni rad
Premijera: 9. Jul 2016
Studio: Shuka
Kategorije: Drama
Tip: TV
Broj Epizoda: Nepoznat
Sinopsis: Amerika 1920-ih, doba Prohibicije: trgovina alkoholom je zabranjena, u barovima se svira čarlston, mafija kontroliše društveni život, a krivotvorena brlja teče u potocima. Momak po imenu Avilio krije se nakon što je rivalska mafijaška porodica Vaneti pobila ceo njegov klan. Međutim, jednoga dana primiće pismo od misterioznog anonimnog „dobrotvora“ koje ga ohrabruje da krene putem osvete i naplati se nane nanine Vanetijima jer su mu ubili prijatelje. Podstaknut pismom, gladan osvete, i mučen očiglednom mentalnom nestabilnošću, Avilio će se infiltrirati u porodicu Vaneti, ne bi li izokola radio na njihovoj propasti. Time pokreće igru mržnje, osvete, zavisti, ludila i laži, koja vodi samo ka dubljem sunovratu.

Komentar: Da se ne lažemo, ovo obećava. Mračne priče o osveti oduvek su bile moja slabost, likovi su isključivo ružnjikavi odrasli muškarci (dok znam da moje feminizmu sklone koleginice na ovo kolutaju očima, lično se radujem garanciji da nećemo imati maloletne srednjoškolske moetine ni u tragovima), a R-17 rejting ukazuje na nesputano nasilje, čega sam se iskreno uželela. Plus, seting u doba američke prohibicije do sada je davao zapanjujuće pristojna anime dela, a činjenica da je studio Shuka radio na novim sezonama „Durarare!!“ neminovno povlači asocijacije na „Baccano!“, što u ovom slučaju uopšte ne mora da bude loše. Sve ukazuje na to da je reč o seriji koja bi trebalo da mi se dopadne. Međutim, kakve sam sreće, ima da se ispostavi da je „91 days“ neopevano sranje s veštačkim, šupljim i neubedljivim grimdark pristupom, čiji je cilj da impresionira nihilistički nastrojenu omladinu. Očekivanja spuštam na minimum.

Isidora

handa
Naziv: Handa-kun
Alternativni naziv: /
Trejler
Izvorni material: Manga
Premijera: 8. Jul 2016
Studio: Diomedea
Kategorije: Komedija, Šonen, Slice of life
Tip: TV
Broj Epizoda: Nepoznat
Sinopsis: Ova serija se dešava šest godina pre Barakamona. Handa je srednjoškolac, idoliziran od svojih školskih drugova kao vrhunski kaligraf. Ali, sam Handa je pod utiskom da je sva ta pažnja i poštovanje njegovih drugova ustvari maltretiranje i to ga čini veoma stresiranim. Handa želi samo da živi mirno, ali od mira nema ništa jer sad gomila dečaka želi da ga svrgne sa mesta školskog idola, na njegov užas i zbunjenost.

Komentar: Ovo bi mogla da bude odlična letnja komedija, mada ne bih očekivao novi Barakamon. Draž Barakamona je bila u njegovom settingu i raznovrsnosti likova, dok Handa-kun prebacuje celu priču u generičko srednjoškolsko okruženje. Nadajmo se da neće biti još jedan nastavak dobre serije za uzimanje love.

sCARfiNGer

gundam
Naziv: Mobile Suit Gundam Unicorn RE:0096
Alternativni naziv: /
Trejler
Izvorni material: Novela
Premijera: April 3, 2016 do Septembar, 2016
Studio: Sunrise
Kategorije: Akcija, Drama, Mecha, Vojni, Sci-Fi, Svemir
Tip: TV
Broj Epizoda: Nepoznat
Sinopsis: Godina je 0096. univerzalnog veka. Fabrička kolonija Industrijal 7, koja je još u izgradnji, plovi svemirom u blizini Lagranžove tačke 1. Dečak odrastao bez oca, Banager Links, slučajno upoznaje misterioznu devojku zalutalu na brodu prema Industrijalu 7. Banager se upliće u veliku peripetiju oko belog Gundama i tajanstvenog artefakta znanog kao Laplasova kutija.

Komentar: Gundam je već skoro pola veka anime klasik, sa ogromnim brojem serija, filmova i OVA/ONA izdanja. Ova serija je nastavak popularne Gundam Unicorn OVA-e. Vidi se trud da se dočara atmosfera klasičnog animea iz osamdesetih, dizajnom likova i mašina. Ukoliko likovi budu dovoljno uverljivi, ovo će biti još jedan dobar dodatak Gundam franšizi.

sCARfiNGer

under
Naziv: Under the Dog
Alternativni naziv: /
Trejler
Izvorni material: Originalni rad
Premijera: 1. Avgust 2016
Studio: Kinema Citrus
Kategorije: Akcija, SF, Triler
Tip: OVA
Broj Epizoda: 1
Sinopsis: 2020. godine tokom olimpijade u Tokiju izvršen je užasavajuć teroristički napad. Pet godina kasnije, UN sastavlja odred za tajne operacije koji za cilj ima nalaženje i eliminisanje odgovornih za uništenje Tokija. Glavni lik je Atnea Kalemberg, devojka švedskog porekla, član pomenutog odreda koja je trenirana kao elitni borac, ali još uvek neodlučna oko pitanja sopstvenog identiteta.

Komentar: Na osnovu trejlera, Under The Dog deluje kao još jedan vojno-fetišistički naslov kao Gate serija. Daj bože da grešim i da više vuče na Appleseed, Akiru i ostale postapokaliptične klasike.

sCARfiNGer

battery
Naziv: Battery
Alternativni naziv: /
Trejler
Izvorni material: Novela 
Premijera: 15. Jul 2016
Studio: Zero-G
Kategorije: Sportski, Slice of Life
Tip: TV
Broj Epizoda: Nepoznat
Sinopsis: Takumi Harada je dečak koji je još u osnovnoj školi, a već je najbolji bacač u regionu (misli se na bejzbol, sram vas bilo). U tolikoj meri, da razmišlja da odustane od bejzbola jer nema dovoljno dobrog udarača da trenira s njim u gradu u koji se preselio s roditeljima. I tada upoznaje Go Nagakuru, koji želi da napravi battery, odnosno duo bacača i udarača, sa Takumijem.

Komentar: Ovo se čini da će biti jedna mirna, lagana slice of life serija bazirana na odnosu likova. Definitivno nije u stilu One Outs ili Major serije. Rekao bih da će najviše da liči na Barakamon ili tako neki anime smešten u vukojebinu u planinama.

sCARfiNGer

one
Naziv: One Piece movie: Gold
Alternativni naziv: One Piece Movie 13
Trejler
Izvorni material: Manga
Premijera: 23. Jul 2016
Studio: Toei Animation
Kategorije: Akcija,Šonen, Avantura, Drama, Fantazija
Tip: Film
Broj Epizoda: 1
Sinopsis: U novom One Piece filmu, Slamena družina nailazi na najveći ploveći kazino na svetu, Gran Tezoro, kojim upravlja Gild Tezoro i njegova ekipa. Ovaj grad je priznat od strane vlade kao nezavisna teritorija i svako, pa i traženi kriminalci, može da ga poseti bez bojazni da će biti uhapšen. Lufi i njegova družina se sukobljavaju sa Tezoro ekipom u uzbudljivom obračunu na morskoj varijanti Las Vegasa.

Komentar: Jedino što bi ovaj film moglo da „proda“ kao vredan gledanja jeste mogućnost da u njemu prvi put vidimo Lufijev Gear Forth. Van toga, čini se kao sasvim generičnan sukob protiv očito zlih protivnika.

sCARfiNGer

Mob-Psycho-100
Naziv: Mob Psycho 100
Alternativni naziv: モブサイコ100
Trejler
Izvorni material: Manga
Premijera: 25. jul 2016.
Studio: Bones
Kategorije: school life, psychic,…
Tip: Tv Serija
Broj Epizoda: ?
Sinopsis: Kagejama Šigeo, tzv. „Mob“ je osmah koji ima natprirodne moći. U stanju je da svojom telekinezom savija kašike, pomera predmete, ali tokom odrastanja smanjio korišćenje svojih sposobnosti zbog problema koje su mu stvarali u javnosti. Trenutno mu je jedini cilj u životu da se sprijatelji sa Cubomi, devojkom iz njegovog odeljenja. U tome, i svemu ostalom, mu pomaže „mentor na natprirodne sposobnosti“ (koji ih sam nema), a koji želi da mu pokaže da ima svrhu u životu.

Komentar: Bog te maz’o, pa ova budala što je radila „One Punch Man“ zaista ima još kečeva u rukavu! Kao što je poznato, ovaj ilustrator ima talenta koliko i petogodišnje dete, ali je čovek uporan i iznedrio je neke interesantne koncepte i ideje za svoje mange. Međutim, ono što mene brine je činjenica da je ovde osnova veoma nalik onoj u OPM-u, dakle imamo glavnog lika koji je tupav, a vrlo poseban na neki način. Trejler ne pokazuje mnogo, ali odaje utisak da bi ovo mogla da bude još jedna od onih plitkih i zabavnih stvari

Vortodox

A-Silent-Voice
Naziv: A Silent Voice
Alternativni naziv: Koe no Katachi
Trejler
Izvorni material: Manga
Premijera: 17. avgust 2016.
Studio: Kyoto Animation
Kategorije: manga, shounen,…
Tip: Tv Serija
Broj Epizoda: ?
Sinopsis: Gluva devojka, osnovka Nišimija Šoko je prebačena u novu školu i u svom odeljenju susreće dečaka Išidu Šouju koji je običan lokalni dečak. On, iz samo njemu poznatih razloga, kreće da malteretira Šoko jer je gluva i pritom nagovara na isto drugare iz odeljenja. Vremenom je ostatak odeljenja ipak stao na stranu Šoko i svi se okreću protiv Išide.
Nakon završene škole, njih dvoje ne govore, ali kasnije njega počinje da grize savest i želi da se oduži Šoko za svoje ranije ponašanje i želi da joj postane prijatelj.Komentar: Lepa muzika i interesntne scene u trejleru odaju utisak da bi ovo mogla da bude jedna lepa dirljiva priča koja bi mogla da izmami po neku suzu. Međutim, kad se pogleda na čemu je sve radio studio Kyoto Animations, plašim se da će ovo na kraju ispasti samo još jedna moetina.
Prvi pogled na mangu ostavlja pozitivan utisak, barem kada je prvi broj u pitanju.

Vortodox

Ancient-Magus'-Bride
Naziv: The Ancient Magus` Bride
Alternativni naziv: Mahou Tsukai no Yome: Hoshi Matsu Hito
Trejler
Izvorni material: Manga
Premijera: 13. avgust 2016.
Studio: Wit Studio
Kategorije: manga, seinen,…
Tip: OVA
Broj Epizoda: 3
Sinopsis: Devojka Hatori Ćise gubi svog jedinog živog roditelja, majku, i posle toga biva samo na teretu različitim članovima njene familije. Igrom slučaja završava na aukciji gde je kupuje lik sa kosturskom glavom. On se zove Elisa Einsvort i ispostavlja se da je on čarobnjak i da je želi za učenicu. On je odvodi u svoj svet, tj. svet čarobnjaka, zmajeva i drugih karakondžula, ali to nije sve, saznaje da ona treba da bude i njegova supruga…

Komentar:

Solidna animacija, priča za decu interesantna, ali daleko od toga da će biti kvalitetna. Studio koji radi na ovome je isti onaj koji je radio i na Titanima i Vozu, tako da će sigurno biti namenjeno određenoj publici. Sreća pa će ovo biti samo OVA, pa ako budete gledali, neće vas mnogo boleti.
Vortodox

Ozmafia!!
Naziv: Ozmafia!!
Alternativni naziv: –
Trejler
Izvorni material: Igra (VN)
Premijera: 07. jul 2016.
Studio: Creators in Pack
Kategorije: fantazija, harem, romansa.
Tip: Tv Serija (petominutne epizode)
Broj Epizoda: ?
Sinopsis:  Anime predstavlja originalnu priču koja je zasnovana na video igri.

Komentar: Samo kad sam video naslovnicu sam se naježio i pomalo zgrozio. Potom sam pustio da vidim trejler, i bilo je gadno. Verovatno je ovo lepo dvanaestogodišnjim devojčicama, ali ja ovo ne bi pitao ni govnjivim štapom.

Vortodox

B-Project Kodou
Naziv: B-Project: Kodou*Ambitious, Tsukiuta. The Animation
Alternativni naziv: B-PROJECT~鼓動*アンビシャス~
Trejler
Izvorni material:
Premijera: 2. jul. 2016.
Studio: A-1 Pictures
Kategorije: Muzikak, Komedija, Drama
Tip: Tv Serija
Broj Epizoda: Nepoznat
Sinopsis: Cubasa Sumisora dobija posao u velikoj produkcijskoj kući pod imenom “Gandala Music” i odmah joj dodeljuju na brigu tri muška benda kojima će biti menadžer: Kitakore, THRIVE i MooNs . Bendovi pripadaju, takozvanom B-PROJEKTu koji cilja na inostranu publiku. Cubasa je neiskusna ali voljna da se prihvati zadataka, koji nije ni malo lak jer svaki od momaka ima drugačiju ličnos ali i privatne probleme. Cubasa se trudi da im pomogne u privatnim problemima kao i da im omogući uspeh prevazilazeći prepreke na putu do uspeha.

Komentar: Jedan od retkih anime naslova koji me zainteresovao na prvu notu trailera. Crtež je odličan, privlačan za oko. Muzika je klasačni japanski idol pop. A ekipa koja stoji iza ovog anime ostvarenja je obećavajuća. Tandem Produkcijske kuće A – 1 Pictures i Mages uvek obećavaju dobar kvalitet uz sasvim solidnu I višesturko nagrađivanu postavku glumaca koji daju glasove. Ovaj anime naslov se stvarno može očekivati sa nestrpljenjem.

Kvarta

Show By Rock!! Short!!
Naziv: Show By Rock!! Short!!
Alternativni naziv: SHOW BY ROCK!! しょ~と!!
Trejler
Izvorni material: Igra
Premijera: 04. jul 2016.
Studio: Bones
Kategorije: Komedija, Muzika, TV Short
Tip: Tv Serija
Broj Epizoda: Nepoznat
Sinopsis: U iščekivanju druge sezone Show By Rock!! Franšize, producenti su odlučili da naprave kratku tizer seriju od 12 epizoda od po 5 minuta. Svaka epizoda će predstaviti po jednog lika iz prve sezone i uvesti neke nove likove na scenu.

Komentar: Lično nisam ljubitelj ovakvih anime ostvarenja, ali za fanove ovo je dobar način da se premosti jaz između prve i druge sezone. Druga sezona je takođe najavljena za 2016. Godinu al iza sada još uvek nema detalja. Kako glumačka i produkcijska postavka ostaju isti, može se očekivati kontinuitet u kvalitetu.

Kvarta

Aikatsu Stars! Movie
Naziv: Aikatsu Stars! Movie
Alternativni naziv: –
Trejler
Izvorni material: Igra (VN)
Premijera: 13. avgust 2016.
Studio: Creators in Pack
Kategorije: Slice of life, Muzika, Šođo, Škola
Tip: Film
Sinopsis: Posle uspeha serije Aikatsu Stars! , dolazi nam i i film o dogodovštinama Jume Niđino i njenoj težnji da postane idol.

Komentar: Za asada još uvek nema objavljenih detalja o tome da li će glasovna postavka ostati ista niti o tome da li će film biti baziran na dešavanjima prve sezone ili nas uvodi u sasvim novu priču. Sudeći po traileru, ipak možemo očekivati iste glumce.

Kvarta

Qualidea Code
Naziv: Qualidea Code
Alternativni naziv: –
Trejler
Izvorni material: Igra (VN)
Premijera: 10. jul 2016.
Studio: A-1 Pictures
Kategorije:
Tip: Tv Serija
Broj Epizoda: Nepoznat
Sinopsis: Priča ove anime odvija se u svetu u kojem ljudi vode rat protiv „nepoznatog“ – neprijatelja čovečanstva. Deca koja su tokom invazije „nepoznatog“, od pre nekoliko decenija, evakuisana u kriogenu postaju bude se iz sna i otkrivaju da su njihova tela razvila natprirodne sposobnosti. Da bi zaštitila zemlju od „nepoznatog“ koje izranja kroz kapiju u Tokijskom zalivz, momci i devojke vode bitke u odbranu gradova Tokija, Kanagave i Čibe.

Komentar: Po sinopsisu bi se reklo da ova anima ne donosi ništa posebno novo; još jedna tuđinska pretnja protiv koje se bori dečurlija. Potencijal ove serije krije u prirodi tog „nepoznatog“, pa ćemo videti hoće li scenaristima poći za rukom da se izvuku iz učmalosti žanrovskih klišea i ponude publici nešto iole sveže.

Nightflier

Tales of Zestiria the X
Naziv: Tales of Zestiria the X
Alternativni naziv: Tales of Zestiria the Cross
Trejler
Izvorni material: Igra
Premijera: 03. jul 2016.
Studio: Ufotable
Kategorije: Fantastika, Akcija
Tip: Tv Serija
Broj Epizoda: Nepoznat
Sinopsis: Sori je mladić ljudskog roda, koji odrasta među serafima, duhovnim bićima koja su ljudima nevidljiva. Sori veruje u predanje koje kaže da su nekada davno svi ljudi mogli da vide serafe i sanja o odgonetanju drevne misterije, koja bi mu omogućila da svet učini mestom u kojem i ljudi i serafi mogu da žive u miru i slozi.
Jednog dana Sori prvi put odlazi u posetu glavnom ljudskom gradu i biva umešan u incident prilikom koga izvlači iz kamena sveti mač, pa tako postaje Pastir, onaj koji progoni nespokoj iz sveta. Počinje da shvata koliko je njegova misija ozbiljna i njegov san o suživotu čovečanstva i serafa postaje još intenzivniji.
I tako se Pastir otiskuje na neverovatno putovanje, praćen svojim sadrugovima.Komentar: U fantaziji uopšte, a epskoj fantastici naročito, teško da postoji izrabljeniji motiv od Odabranog Heroja, od kojeg zavisi sudbina čovečanstva/sveta/nečeg šesnaestog. Anima o kojoj je ovde reč kao da kombinuje arturijansku potku s Džordanovim „Točkom vremena“ (što me zapravo ne bi začudilo), pa tako kao da se sprema da pokupio oskar za neoriginalnost. Međutim, svi dobro znamo da su sve priče davno ispričane. Ovo jeste izlizana tropa, ali izlizana s razlogom – utoliko što je mač isukan iz kamena rukom božanski vođenog heroja uvek dobra postavka. Ostaje da se vidi kako će prića biti dalje izvedena.

Nightflier