„Nindža kornjače: Izvan senke“ — Prva tri utiska [SPOILER FREE]!

Paramount Pictures
Paramount Pictures

Nindža kornjače su devedesetih godina bile prokleti hit, počelo je od stripa, pa je potom došla i crtana serija koja je doživela toliku popularnost da je opseg robe na njihovu temu bio od igračaka pa do kutija za kolače… nepotrebno je reći da se neko lepo opario. Od tada smo imali priliku da vidimo nekoliko igranih filmova i par novih verzija animirane serije, a 2014. godine je svetlost dana ugledao i Majkl Bejov rimejk čiji nastavak smo imali priliku da pogledamo.

Pošto su reakcije na tri različita pogleda i utiska na film „Warcraft“ bile jako pozitivne, odlučili smo da i za „Nindža kornjače: Izvan senke“ odradimo sličnu stvar. A prve utiske iznose Bojan, koji je dovoljno mator da se seća (i da se ne lažemo, želeo da ima) Nindža Kofernjaču, Jelena, koja je jednom nagovorila trudnu drugaricu da za kosplej nalepi sliku Kranga na stomak, i Nemanja, koji je dovoljno mlad da zapravo spada u ciljnu grupu ovog filma… skoro.

Bojan Vukadinović:

Pripadam generaciji dece koja je fanatično želela da poseduje sve sa Nindža kornjačama, od torbe, sličica, stripa, itd, a u sećanju su mi i dalje Nindža kornjače patike… a onda su tu bile i jugoslovenske butleg figure koje su mogle da se kupe na svakom ćošku. U vreme krize se nije imalo para za originale, ali šta je tu je. Stare kornjače su mi bile u lepom sećanju, a kada sam na trejleru za ovaj nastavak video neke od omiljenih mi likova poželeo sam da pogledam film, pa makar zbog nostalgije.

Paramount Pictures
Paramount Pictures

Treba imati na umu da iza ovog naslova, kao i u prvom delu, stoji omrženi Majkl Bej, za kog se mnogi pitaju koje budale mu još uvek daju pare da snima filmove i nemilosrdno drškom od metle siluje neka od najlepših nam sećanja iz mladosti… uz pratnju eksplozija. Pošto sam na metar od sebe imao priliku da čujem komentare desetogodišnjaka, počeo sam da shvatam o čemu se radi, kao i zašto taj čovek i dalje radi u filmskoj industriji. Naime, sve ono što bi nama, matorijima, bilo kliše i nepotrebna akcija, deci deluje uglavnom zabavno. Priča je takođe na tom niovu, mada realno ne možete mnogo više od toga ni očekivati, ipak su to „Nindža kornjače“, a one ne treba da imaju duboku priču nego da budu zabavne i pune akcije.

Paramount Pictures
Paramount Pictures

Ovaj film je, što se mene tiče, ispunio očekivanja, koja doduše nisu bila visoka. Želeo sam da vidim Biopa, Rokstedija, Kranga i Šredera, a to sam i dobio. Bibop i Rokstedi su upravo urađeni onako kako sam želeo da ih vidim, a to je kao da su izašli iz starog crtanog filma, da su tupavi i da stalno izbacuju glupe fore. Drugo što mi se jako dopalo je kako su rešili legendarnog Kranga i njegovog robota. Naime, ovo izgleda logičnije od onoga što smo imali prilike da vidimo u staroj seriji. Mada, voleo bih da su mu dali više prostora u filmu.

Vizualni doživljaj je solidan, eksplozija i akcije ima na pretek, a nekako mi se čini kao da su pojedine scene iz prvog filma samo prepakovane u drugo okruženje za ovaj nastavak. 3D efekti su sporadično korišćeni i izgledaju solidno. Bilo bi besmisleno da pored toliko eksplozija ne urade 3D efekte kako treba.

Velika zamerka su glumci koji nisu baš najtalentovaniji. Npr. Stiven Ameli je ostalo u ulozi koju igra u seriji „Arrow“, dok lepu Megan Foks ne treba posebno spominjati. Vidi se da pojedini glumci nisu baš znali kako da se ponašaju pored nepostojećih glumačkih kolega i kada treba da razgovaraju sa zelenom pozadinom.

Kada saberem i oduzmem sve utiske, ovo je još jedan od Bejovih filmova koji će napuniti bioskope mlađom publikom koja će uglavnom biti srećna jer će uživati u slepstik humoru, gomili akcije, mnoštvu eksplozija i prizemnom pričom… sa druge strane, ja ne spadam u ciljnu publiku.

 

Jelena Jokanović:

Paramount Pictures
Paramount Pictures

Moram da priznam da sam u bioskop ušla poprilično pomirena sa činjenicom da će „Nindža Kornjače 2“ biti uobičajena Bejovska kombinacija preteranih eksplozija i Megan Foks u seksi pozama isprekidanih banalnim dijalozima. I, začuđujuće, nisam bila POTPUNO u pravu.

Vidi se pokušaj da se malo odmaknu od isfolirane ozbiljnosti prvog (užasnog) dela i približe komično-avanturističkom duhu originalnog crtanog filma. Čini se da su producenti shvatili da džinovski mutirani reptili/borci za pravdu zapravo najpre interesuju decu i zato su najveći deo scenarija podredili osnovnoškolskom humoru i akcionim scenama gde đubretarski kamion ispaljuje poklopce od šahta na nindže na motorima. E sad, da je na tome ostalo, film bih ubacila u kategoriju Za decu, to jest nešto što nije meni namenjeno i, ako ništa drugo, čestitala autorima na odluci da se koncentrišu na nove generacije.

TMNT003
Paramount Pictures

Međutim, klasično pohlepne filmadžije su se nameračile da ipak podiđu (po mom mišljenju krajnje nevešto) i starijoj publici i fanovima. Otud scena gde se Ejpril O Nil neopravdano i ničim izazvano u trku presvlači u kostim nevaljale školarice dok kamera bali nad njom u slow motion-u, otud uvođenje neprepoznatljivog Kejsi Džounsa (Stiven Amel je zgodan, ne sporim, ali originalni Kejsi je pre bio PG13 verzija Panišera i ustvari imao neku hemiju sa Ejpril), otud protraćeno desetominutno pojavljivanje Kranga (Kranga im neću oprostiti – nije mi jasno kako su uspeli da mozak-ubica iz Dimenzije X bude tako nezanimljiv), otud Bibop i Rokstedi. Ustvari, povlačim reč, Bibop i Rokstedi su možda i najzabavniji momenat filma, pošto u njihovom slučaju sveprisutni tupavi humor nekako funkcioniše, jer im pristaje. Naravno, ne pomaže ni to što gluma varira između klovnovski prenaglašene i totalno bezizražajne (sirota Foksova je lepa i tu se završava cela priča), sa čudnim izuzetkom Lore Lini u ulozi šefice policije koja izgleda i ponaša se kao da je upala iz neke krimi-drame pa stvara poptunu disonancu u odnosu na ostatatak ekipe.

Uglavnom, klincima do 12 godina će biti zabavno da gledaju kako nosorog u tenku juri kroz brazilske džungle i kako kornjače skaču iz aviona bez padobrana, a nama nostalgičarima ostaje da odemo na Youtube i čujemo onaj nezaboravni umilan glas kako zapomaže „Sekaču, gde je moje telooo!“. To nam ne mogu upropastiti.

Paramount Pictures
Paramount Pictures

Nemanja Nastasić:

Kao najmladji u grupi, prozvan sam ciljnom publikom filma, mada smatram da sa svojom dvadeset i jednom navršenom godinom života malčice premašujem tu kategoriju.
Film je očigledno pucao na kartu nostalgije, imajući u vidu da ubacuje likove iz one prve animirane serije, Bibopa, Rokstedija i, najbitnije, Kranga. Koliko god bih voleo da je Krang imao malo više prostora u filmu, prva dvojica su to i više nego nadoknadila.

Film kao film je savršen za porodični izlazak. Dok će mladji uživati u svojim animiranim herojima, stariji imaju Rebeku Vinsent, za koju tvrdim da zaslužuje svoj spinof. Ejpril O’Nil ponovo tumači Megan Foks, i iznela je ulogu na zabavan, vrlo gledljiv (za mušku populaciju) način. Za dame, tu je „Zelena Strela“… mislim Kejsi Džouns, kome su ostavili dosta prostora za razvoj lika u budućim nastavcima.
Što se vizuelnog doživljaja tiče, malo toga se može zameriti. Ljudi upoznati s likom i delom Majkla Beja znaju šta da očekuju. Akcione scene, kojih, prirodno, ima najviše, su dinamične, napete, i ostavljaju gledaoce da traže još. S muzičke strane, bend CD9 je adekvatno interpretirao originalnu špicu. CGI, koga, prirodno, ima svuda, nije odudarao od okoline, i fino je uklopljen u pozadinu.

Paramount Pictures
Paramount Pictures

Sve u svemu, film nije uništio franšizu zauvek, što je iz nekog razloga bilo vodeće mišljenje na internetu. Prema izvornom materijalu se odnosilo sa poštovanjem, uz izvesnu dozu umetničke slobode, i ispunio je svoj cilj, da bude nova zabavna priča o tinejdž mutiranim nindža kornjačama iz njujorške kanalizacije koje spasavaju svet. Opet.