Na čijoj strani je Kapetan Amerika?

19e7595d5605b7159702c8e639e22f7d

Pažnja, slede spojleri za najskoriji broj stripa „Steve Rogers: Captain America“

Čak i bez premijere novih filmova, Marvelova „Kuća ideja“ ume da napravi pometnju. U prvom broju novog serijala o Kapetanu Americi, Stiv Rodžers, koji je nedavno povratio mladost, izgovara dve reči koje niko ne bi očekivao od njega: Hail Hydra.

Pre te kobne rečenice vidimo nove momente u priči za koju smo mislili da je znamo. Njegova majka, koja mu je usadila osećaj za pravdu, dužnost i čast, je bila na strani Hidre!

Naravno, gomili uspaničenih fanova je bilo potrebno objašnjenje. Autor, Nik Spenser, i urednik, Tom Brevort, su podvukli da nije reč o klonu, verziji iz druge dimenzije ili robotu koji liči na Stiva:

To je pravi lik, a saznaćete zašto i zbog čega u drugom broju. U cajtgajstu momenta u kom smo, usled veoma užarenog izbornog ciklusa gde se gomila čudnih stvari dešava u svetu politike, izgleda prikladno, i dobro tempirano, da možemo ovakvu stvar da otkrijemo, a da ne ide van koraka sa nacijom u trenutku.

Ovakva odluka, u paru sa tom izjavom, je izazvala snažne reakcije u Americi, a i dalje. Većinom zato što ljudi izjednačavaju Hidru i naciste. (Delimično i zato što Crvena Lobanja malo zvuči kao političar)

Iako je Hidra u Marvelovom istorijatu bila povezana sa nacizmom, kao organizacija postoji mnogo pre zabeležene istorije. I njen nastanak uključuje vanzemaljce, kao što to obično biva. Pored toga, momenti koji su vidjeni u flešbekovima (sa Stivovom majkom) su iz perioda pre uspona Hitlera i nacizma. Dakle, čak i ako je prljavi Hidraš, bar nije nacista.

Popularne fan teorije uključuju Crvenu Lobanju sa mozgom Čarlsa Ksavijera (Za više detalja, pogledajte „Uncanny Avengers vol.1“ i „Axis“), igrarije sa Kosmičkim Kockama ili nekom planu dostojnom Nika Fjurija (Starijeg).

Pored Stiva, i Sem Vilson ima štit i čin kapetana, kao i svoj serijal „Sam Wilson: Captain America“. Biće zanimljivo videti oba serijala u narednom periodu. Sledi nam novi gradjanski rat.

A Stiv i dalje nema dečka.