„X-men: Apokalipsa“ — prvi utisci bez spojlera!

X--MEN-Apokalipsa
Twentieth Century Fox Film Corporation, Marvel Entertainment, TSG Entertainment, MCF.rs

Nadam se da mi nećete zameriti, ali moraću da budem vrlo subjektivan kada je ovaj film u pitanju. Evo i zašto. Kada su „X-men“ filmovi u pitanju, imamo ljude koji su voleli prvu franšizu filmova, Vulverina i tu priču, a imamo  i one koji su bili srećni sa filmom „Dani buduće prošlosti“. Ja sapadam u one koji nisu bili srećni sa resetovanjem franšize. Kada smo to razjasnili mogu da krenem sa iznošenjem utisaka iz bioskopa.

Twentieth Century Fox Film Corporation, Marvel Entertainment, TSG Entertainment
Twentieth Century Fox Film Corporation, Marvel Entertainment, TSG Entertainment, MFC.rs

Verujem da nisam jedini koji je ostao hladan nakon većine trejlera koji su najavljivali ovaj nastavak, osim kada je u pitanju bila poslednja sekunda jednog od njih. Pretpostavljam da znate na šta mislim, ali neću da rizikujem. Nekako mi se činilo da me je zaobišao celokupni hajp oko filma. Iskreno, pomalo sam se plašio da neće imati šta da ponude. Posebno me je odbijala ideja o tome da ćemo imati kao glavnog negativca Apokalipsa, koji je premoćan… No, dobro, otišao sam da pogledam film od kog nisam mnogo očekivao.

X-men-Aokalipsa-03
Twentieth Century Fox Film Corporation, Marvel Entertainment, TSG Entertainment, MFC.rs

U ovom nastavku smo imali priliku da vidimo neke već poznate likove, ali i gomilicu novih. Ne brinite se,  neću navoditi koji su se novi pojavljivali, znam kako je to kada ste gadljivi na spojlere. Iako sam se pribojavao cele ove priče, novi likovi su zapravo jako dobro odrađeni i malo su mi dopadljiviji nego sam mislio da će biti. Do kraja filma ćemo imati priliku da vidimo, otkrijemo i potvrdimo pojedine stvari koje smo do sada mogli samo da nagađamo i pretpostavljamo. Međutim, falinka filma je ujedno i njegova jača strana. Naime, pošto je ubačeno dosta novih karaktera, nismo imali priliku da vidimo neki njihov bitniji razvoj. Ne možemo sve da dobijemo… Najveće razočarenje je kako su, na prvi pogled, protraćili pojavljivanje jednog od njih, ali posle kada sam razmislio to se odlično uklapa u ono što je bilo/što će biti.

X-men-Aokalipsa-04
Twentieth Century Fox Film Corporation, Marvel Entertainment, TSG Entertainment, MFC.rs

Kad sam već načeo temu negativnih strana filma, moram da napomenem da priča nije baš najbolji adut ovog ostvarenja. Međutim, to ne znači da se nećete zabaviti, naprotiv. Osnova je krajnje jednostavna, imamo Apokalipsa koji se probudio posle par hiljada godina, i pošto je razočaran onime što je zatekao odlučuje da svet prilagodi sebi koristeći ostale mutante. On je verovatno najmoćniji mutant, ali mu treba pomoć četvoro jahača apokalipse uz čiju pomoć će vladati svetom. Od takve postavke ne možete ni očekivati mnogo. Dakle, imamo školski primer negativca, simplistični zaplet, i na kraju zabavan rasplet. Ono što mi se jako dopalo jesu skriveni dodaci kojih je bilo dosta, kako vezanih za franšizu, tako i za pop kulturu osamdesetih godina.

Twentieth Century Fox Film Corporation, Marvel Entertainment, TSG Entertainment, MFC.rs
Twentieth Century Fox Film Corporation, Marvel Entertainment, TSG Entertainment, MFC.rs

Kada je u pitanju audio i vizualni doživljaj, moram priznati da sam jako zadovoljan. Muzika je vrlo dobro uklopljena i, naravno, posebno su mi se svideli pojedini upadi hit pesama iz osamdesetih godina. Eh, probudili su nostalgiju u meni i pride me nasmejali tom prilikom, neke od tih scena su genijalne. Sa druge strane dobro odrađen zvuk prati odličan vizeulni doživljaj. Posle dužeg vremena sam uživao u 3D-u. Nisu štedeli na efektima, dosta su vremena posvetili detaljima i definitivno vredi dati nešto malo više para jer 2D u ovom slučaju možda nije dovoljan. Kamera je odlično iskorišćena u više navrata tokom filma, a ovo sam počeo u velikoj meri da cenim u poslednje vreme. Obratite pažnju na odjavu, impozantno veliki broj ljudi je radio na filmu, što me je, moram priznati, ostavilo zatečenim.

Twentieth Century Fox Film Corporation, Marvel Entertainment, TSG Entertainment, MFC.rs
Twentieth Century Fox Film Corporation, Marvel Entertainment, TSG Entertainment, MFC.rs

Do kraja sam u više navrata morao da se borim sa porivom da ne postanem najgora moguća obožavateljka i vrisnem od sreće. Humora ima sasvim dovoljno, iako su u nekoliko puta koristili jeftine trikove, ne smeta jer je bilo u skladu sa likovima. „Apokalipsa“ je definitivno rađen za fanove franšize i ne daje mnogo više samom univerzumu, ali ne zameram im. Ionako svi znamo da je mala šansa da se skorije pomešaju sa ostalim junacima iz MCU-u. I ovom prilikom sam imao to zadovoljstvo da se smejem ljudima koji su odmah po početku odjavne špice krenuli blaženo na vrata… Nikad mi nije jasno da neko dođe na Marvelov film i ne zna za poslednje scene. Takođe, da ne zaboravim, i ovoga puta je Sten Li imao kameo ulogu, ali ću samo reći da je bilo i boljih.

Na kraju, kada saberem sve utiske, nakon što sam se smorio sa celom idejom o ributu franšize, ovaj nastavak mi je probudio nadu da ćemo se vratiti na stari put filmskog univerzuma koji ne mora striktno da se drži stripa. Kao što rekoh, ovo je subjektivan utisak. Film mi se definitivno dopao i verovatno ću ga rado pogledati još jednom u bioskopu.