Posledice “Batman vs Superman”: promena izvršnih uloga u „Warner Bros“

batman_v_superman_dawn_of_justice_still_9

Posledice „Batman vs Superman: Dawn of Justice“ nastavljaju da prave potrese u WB.

Studio iz Burbenka menja način na koji rukovodi filmovima fokusiranim na DC Entertainment, dajući kontrolu budućih projekata paru upravnika, i pravi odvojeni odsek za njih. Trenutni upravnici, Jon Berg i Geof Džons (glavni za kontrolu sadržaja u DC  koji je uspešno lansirao strip kompaniju na televiziju), će zajedno voditi novo-stvorene DC filmove.

Ovo je deo većeg procesa menjanja uprave u WB, čiji skoriji filmovi nisu dobro prošli.

Sada, umesto širokog dijapazona filmova, upravnici će biti zaduženi za upravljanje skupovima žanrova i podnošenje izveštaja predsedniku WB, Gregu Silvermanu. U mnogim slučajima ovi skupovi će predstavljati interese i specijalizacije pojedinačnih upravnika. Na primer, Kortni Valenti će sad nadgledati sve „Lego“ projekte kao i „Hari Poter“ liniju koja počinje sa “Fantastic Beasts and Where to Find Them” u novembru.  Viši upravnici Džis Erhman i Nija Kjukendal će se više fokusirati na komedije/porodične filmove i akciju/SF.

Dalje izmene upravnika se očekuju, uključujući potencijalalna zapošljavanja na višem nivou.

Berg je već radio na “Betmen vs Superman”, “Suicide Squad”,  “Wonder Woman” i “Justice League”. On je takođe veza sa Benom Aflekom, pošto je sa njim radio na “Argo” i “Live by Night”, triler koji je Aflek skoro snimio za WB kao režiser, pisac i zvezda.

Džons, bivši pisac stripova, radi producentom Gregom Berlantijem na unapređivanju superherojskih serija kao što su “Arrow”, “Flash” i “Supergirl” i pisac je iza dolazeceg DC “Rebirth”-a, restarta svih naslova ovog izdavača koji će se odigrati tokom leta. Prema izvorima, ne odlazi iz DC Entertainment-a, ali dodaje filmove u portfolio.

Džons će i dalje da radi pod DC Entertainment predsednicom Diani Nelsom, dok će Berg raditi pod Silvermanom.

Sa Bergom i Džonsom, Varner Bros. pokušava da ujedini odvojene elemente DC filmova uz pomoć iskusnog filmskog upravnika i veterana stripa, ne bi li oni zajedno mogli da podražavaju način na koji studio Marvel pravi svoje filmove pod vizijom predsednika Kevina Figa. Kao deo njihovih novih poslova, Berg i Džons će postati producenti na “Justice League” filmovima.

Mlaki prijem “Betmen vs Superman”, i sa strane prodaje karata i kritike, je poreklo ovih promena, buduci da je studio polagao puno nade u film koji je postavljao svoje vrhunske junake jednog protiv drugog.  Ovo je bila prilika za Zaka Snajdera da bude uključen u oblikovanju izgleda i sadržaja čitave DC linije, koja je planirana da se snima  narednih godina. Ali fanovi i kritičari nisu oprostili Snajderu za neherojsko ponašanje heroja i mračan ton filma. Film je koštao trista miliona dolara, a zaradio je manje od osamsto sedamdeset miliona od premijere marta dvadeset pteog.
Iz WB-a je došla izjava da će film biti profitabilian, ali daleko od pogotka koji su hteli da bude.

Za razliku od toga, Marvelov “Kapetan Amerika: Gradjanski Rat” se zaputio ka milijardi za manje od dve nedelje od premijere. Film je takodje usmerio heroje jednog protiv drugog, ali Marvelov svetliji ton i boje (iako su teme ozbiljne) su našli bolji prijem kod publike, pa WB pokušava da promeni kurs.

WB se odvojio od scenariste Set-Graham Smita, koje je trebao da režira “Flash”. U jos jednom primeru posledica “Betmen vs Superman”, studio nije osećao da bi novajlija bio pouzdan na čelu projekta, i sada traže iskusnijeg filmadžiju koji ne samo da može da se nosi sa filmom od sto pedeset miliona dolara i više, već ima pouzdanu reputaciju.

Takođe rade da izglade treći čin “Suicide Squad”, njihovog velikog filma u avgustu koji bi mogao da promeni percepciju njihove DC linije, režiranog od strane Dejvida Ajera. Trejleri filma su stvorili veliki interes za ovaj akcioni film koji prikazuje veliki broj DC zlikovaca kao protagoniste, i žele da se pobrinu da očekivanja publike ne samo budu ispunjena, već i premašena.

“Suicide Squad”  je nedavno prošao kroz dodatno snimanje (više izvora tvrdi da to nije bilo samo da bi dodali humor), ne bi li izgladili probleme. Prema izvorima, “Suicide Squad” je povećao Džonsov udeo u DC filmovima (već je bio pisac-saradnik u sledecem Betmenu sa Aflekom).