Makako Futaki, jedan od Giblijevih animatora, preminula je u 58. godini

l_ah_niki (1)

Makako Futaki, jedan od Giblijevih animatora, je prošlog petka (13. 05) preminula, u toku lečenja. Imala je 58 godina. Njena bliža rodbina je održala privatnu sahranu.

Futaki je započela svoju profesionalnu karijeru kao jedan od animatora u „inTelecom Animation Film“, radeći na 153. epizodi Lupina Trećeg: Deo II. Pre ovoga je sama pravila amaterske animacije i prikazivala ih na PAF-u (Private Animation Festival). Prvo je radila sa ko-osnivačem studija Gibli, Isaom Takahatom, na „Jarinko Chie“; a posle i sa samim Hajaom Mijazakijeman na „Nausicaä of the Valley of the Wind“. Od tada je radila na većini Giblijevih filmoca kao honorarni animator, i bila je asistent direktora animacije za „Tales of Earthsea“. Njen poslednji posao je bio za „When Marnie Was There“, gde je bila glavni animator.

Osim na filmovima studija Gibli, radila je i kao animator na filmovima „Royal Space Force – The Wings of Honnêamise“, „Night on the Galactic Railroad“, „Akira“, i „Gosenzo-sama Banbanzai!“. Takođe je ilustrovala i naslovnice Moribito novela.