„DžBA – Dijamant je nesalomiv“ — Epizoda 6, pregled i komentari

Dzba006-02
Izvor: Openload.co

U šestoj epizodi Džodžoa nastavljamo dalje sa upoznavanjem sa glavnim junacima. Naime, ovoga puta je fokus bačen na mladog Koićija i njegov stand. Ukoliko niste pogledali epizodu, toplo vam preporučujem da je pogledate jer će u tekstu biti spojerla. Siguran sam da se mnogi pitaju šta će li se izleći iz Koćijevog jajeta, pa zato neću da davim mnogo nego krećemo sa pregledom.

Izvor: Openload.co
Izvor: Openload.co

Mali Koići je dobio bicikl povodom polaska u školu i sav je presrećan zbog toga. Na putu do škole je slučajno pregazio vreću sa mačkom koja se nalazila nasred ulice. Smorio se kada je video da je zgazio nešto živo, ali lik sa klupe kreće da ga teši. Barem tako isprva izgleda. Lik sa klupe je Tanami Kobajaši, navodno vlasnik mačke u džaku, i naravno od Koićija ubrzo traži nadoknadu zato što mu je umrtvio životinju. Ispostavlja se da je on korisnik standa Katanac koji radi tako što stvara težinu krivice kod protivnika. Koići biva uhvaćen u zamku, ali ga srećom vide Džosuke i Okujasu koji su pešačili ka školi. Naravno, umešali su se i videli šta se događa. Kobajaši će pokušati i njih da nasamari i navuče na foru griže savesti, ali mu ne uspeva jer Džosuke otkriva da u vreći nije prava mačka, ali i Tanamiju vraća zub koji mu je prethodno udarcem izbio Okujasu. Pošto ga oteraju, Koići vidi da je prevarant ipak uzeo sve pare iz njegovog novčanika… — interesantan početak i manji sukob oko kog se nije previše razvlačilo. Čini mi se da ćemo zbog luka i strele iz ranijih epizoda imati čitavu šaradu manje ili više bednih standova i njihovih besmislenih moći.

Dzba006-03
Izvor: Openload.co

Međutim, tu njegovim mukama i lošem danu nije kraj. Zabava tek počinje kada se vrati kući i tamo zatekne Kobajašija kako trlja ramena njegovoj majci. Tanami je profesionalni prevarant i odlučio je da se napije krvi Koićiju, a namerava to da uradi tako što je sklopio priču o tome kako su se njih dvojica ujutru sudarili i greškom zamenili novčanike, a u njegovom je navodno bilo petsto hiljada jena… Time je uspeo da nabaci katanac krivice na Koićijevu majku, ali i sestru, pa to želi da iskoristi za iznudu para. Tada Koićiju puca film i priziva svoj čudni stand, koji se napokon izlegao i sada po prvi put vidimo Eho.

Dzba006-04
Izvor: Openload.co

Pošto je isterao sestru i mamu iz sobe, Koići napada standom Kobajašija. Opaučio ga je par puta, ali onda Tanami shvata da udarci tog standa ništa ne bole… zvuče opasno, ali ništa ne bole. Dakle, Koićijev stand nije niti brz, niti snažan, pa u čemu je onda fora s njime? Kobajašijeva sreća je kratkog veka, jer se ispostavlja da Eho tamo gde udari ostavlja natpise, poput onih oznaka za zvukove u mangama, i počinje da rezonira taj zvuk u telu neprijatelja. Zvuči smešno, ali Tanamiju nije bilo svejedno kada je počeo da čuje gomile zvukova kako dolaze iz njega. — Čini se da je Hirhiko Araki tokom ovog poglavlja pokušavao da izmisli što više standova koji nisu direktno borbenog tipa već koji imaju sekundarne efekte. Ovo nije loše, posebno ako se ima u vidu da je to jedan od razloga zašto volimo njegove mange. 

Dzba006-06
Izvor: Openload.co

Kobajaši pokušava da odradi još jednu prevaru, i zabada u sebe nož koji potom baca Koićiju. Zatim počinje da vrišti, na šta u sobu uleću majka i ćerka i zatiču neprijatnu scenu… Srećom, mali je bistar kao đavo i koristi svoj stand kako bi ubedio majku da veruje u njega i ne ubije se zbog pomisli da joj je sin i ubica. Kobajaši biva toliko ubijen u pojam zbog poraza da se kune da će biti Koićijev sluga, samo da mu poštedi život. Ujutru vidimo kako Tanami želi da Koićiju nosi torbu na putu do škole, a Džosuke i Okujasu su više nego zbunjeni.

Iz nekog razloga mi mnogo više prijaju epizode u kojima se konflikt završi u jednoj epizodi, barem kada je Džodžo u pitanju. Što se Ehoa tiče, iskustvo me tera da razmišljam o tome kakvog će protivnika sresti a da na njemu ne radi ova sposobnost. Pretpostavljam da će se pre ili kasnije pojaviti lik koji je potpuno gluv i kome ovo ništa ne smeta. Sama epizoda je bila zabavna, iako nismo videli ništa bitno kada je glavna priča u pitanju. Ne štede na vremenu, što nije loše, imaćemo dovoljno vremena da dobro upoznamo svakog lika i stand pre nego što počnu velike i bitne stvari da se odigravaju.

Do sledeće nedelje uživajte u Geekovachi.

Piše:
Bojan Vukadinović