„Kapetan Amerika: Građanski rat“ — prvi utisci (bez spojlera)!

Captain-America-Civil-War

Bili smo na premijeri poslednjeg Marvelevog filma, „Kapetan Amerika: Građanski rat“ i u ovom tekstu ću se potruditi da vam prenesem prve utiske sa projekcije bez spojlera. Ovo treba da predstavlja ekranizaciju jednog od Marvelovih najpopularnijih strip naslova, ali je bilo pitanje u kojoj će meri biti izmenjena priča i kojih će se detalja držati u filmu. Oni srećnici koji su imali priliku ranije da vide film su ga nahvalili za sve pare, što kod mene obično ume da probudi skepticizam. Pretpostavio sam da film nije loš, ali sam bio speman da budem razočaran. Međutim…

Kapetan-Amerika-Gradjanski-Rat-004

Potrudiću se da na ovaj film isključivo gledam kao na deo filmskog univerzuma i da to ne vezujem sa stripovima, koliko god je to moguće. Radnja filma se odvija nakon drugog dela „Osvetnika“ i filma „Ant-man“. Ekipa osvetnika trenutno ne zna gde su Hulk i Tor, ali se trude da u okviru svojih ograničenih mogućnosti spreče terorističke i sl. napade. Neizbežno je da u borbama velikih razmera bude kolateralne štete i nevinih žrtava. Koliko god bili moćni, ne možete sve da spasete. U ljudskoj je prirodi da smo sebični, da pre svega gledamo svoje dupe i gubimo iz vida borbu sa viši cilj. Dakle, oni koji su izgubili svoje voljene u jednom takvom slučaju neretko krive baš Osvetnike…
Nakon poslednjeg takvog incidenta u kome su nevini stradali, Ujedinjene nacije koriste priliku i na krajnje prislan način zahtevaju da Osvetnici postanu deo međunarodnog programa, iliti da moraju da slušaju njihova naređenja. Jednom delu ekipe to deluje kao ultimatum i oduzimanje slobode, dok drugi teže ka tome da se uspostavi nekakav red i poredak. Ne, neću vam definisati ko upada na koju stranu, dovoljno je što znate da su na čelu sukobljenih strana Stark i Stiv, a verovatno ste već i čitali na internetu ko je u kojoj ekipi.

Film je ispunjen akcijom, a to je jedna od onih stvari kojih sam se ponajviše plašio. Ma koliko da volite scene akcije, one umeju užasno da  dosade kada su besmislene i beskrajno dugačke. To je jedan od razloga zašto mi se nije toliko dopao drugi deo „Osvetnika“. Na svu sreću ovde to nije bio slučaj. Akcije ima u izobilju, ali je dimaničnija i uglavnom smislena. Ono što akciju čini zabavnijom su opaske koje pojedini likovi imaju tokom borbi. I, da, u prvom delu filma ćete imati priliku da vidite nekolicinu besmislenih scena u stilu „Matriksa“, ali bože moj, opraštam.

Kapetan-Amerika-Gradjanski-Rat-003

Spajdermen — najgenijalniji lik u filmu! Svi već znate da se u filmu pojavljuje Spajdi, ali verujte mi, ne znate koliko je prokleto gotivan! Ovo je definitivno najmlađi Piter kog smo imali priliku da vidimo, ali je zato najdopadljiviji. Spajderko izvaljuje fore, i to dobre fore, na svakom koraku. Ona scena iz trejlera sa njim je jedna od njegovih slabijih. Ujna Mej je takođe najmlađa i najzgodnija do sada. That’s a cookie for all milf hunters. Nažalost, Spajdermena nismo predugo gledali u filmu, ali za utehu znamo da ćemo dobiti jedan njegov solo film „Spider-Man: Homecoming“. Mislim da je ovo prvi film o ovom junaku kome se zapravo radujem.

Kada smo već kod Spajdija i komedije, treba napomenuti da su izgleda autori našli idealnu meru za akciju, komediju i ozbilju priču. Moram priznati da ovako nešto nije jednostavno izvesti, ali im je pošlo za rukom. Ipak iza sebe imaju već desetak filmova i 6-7 sezona tv serija koji su povezani sa ovim univerzumom, valjda su skupili dovoljno iskustva. Pojedine komične scene su genijalne i verujem da će postati idealan materijal za meme na 9gag-u ili nekom sličnom sajtu.

Kapetan-Amerika-Gradjanski-Rat-002

Ozbiljnost priče postepeno raste, tako da je vrhunac, sasvim logično, na samom kraju. Za svaku je pohvalu što su uspeli gledaoce u bioskopu da zabrinu u momentu kada se događa upravo ono što su svi čekali i znali da će se dogoditi. Kada je priča u pitanju, imam samo jednu zamerku, a to je da su mogli malo više vremena da odvoje za predstavljanje političke situacije. Nedostaje mi žučnija rasprava između Kapetana i Ajronmena pre početka raspada sistema. Doduše, iako ovome nije posvećeno onoliko pažnje koliko bih želeo, dovoljno je jasno objašnjeno koje stavove ko zastupa. Takođe, budite spremni i da vas omiljeni junaci malkice razočaraju. U ratu nema nevinih.

Neki možda to ne vole, i da, deluje kao otrcan potez kada u jednom filmu ubace gomilu različitih junaka, ali po meni je ovo ispalo neočekivano dobro. Čini mi se da je svaki od njih dobio svojih par scena gde su se prikazali u punom sjaju. Naravno, bilo bi super da su dobili više vremena, ali bože moj… Takođe, da bi vam ovo sve bilo zabavno bilo bi odlično da ste prethodno pogledali sve filmove sa njima, jer na svakom koraku možete da vidite po neki skriveni detalj.

E, sada, pitanje glavnog negativca. Ovo je možda jedan od glavnih aduta u filmu. Kao što se iz trejlera i postera moglo videti, nemate jednog karakterističnog neverovatnog zlikovca koji je zakuvao sve ovo. U ulozi glavnog negativca se zapravo nalazi običan čovek. Osoba ozlojađena, ispunjena gorčinom i željom za osvetom. Nekada je to dovoljno da pomuti odnose između naših super junaka…

Kapetan-Amerika-Gradjanski-Rat-001

Kada su vizuelni efekti u pitanju, jako sam zadovoljan. Doduše, ovo već postaje standard kada su u pitanju Marvelovi filmovi o super junacima. Kamera, koreografija i šminka su odlično odrađene. 3D efekti su takođe sasvim dobri i slobodno pogledajte 3D verziju filma, nećete zažaliti.

Iz bioskopa sam izašao sa velikim osmehom na licu. Film je prokleto odličan. Definitivno najbolji od svih dosadašnjih koje je radio Marvel. Imao sam osećaj kao da je film trajao manje od pola sata, tako da to dovoljno govori o tome koliko je bilo zabavno. Takođe, novost kod njihovih filmova je što smo ovoga puta dobili dve završne scene. O, da sa gađenjem sam gledao sve one koji su čak i pre prve završne scene krenuli da izlaze, dok sam zajedno sa dobrim delom publike sačekao i kraj odjavne špice gde nas je čekala i poslednja scena. Blagi spojler: jedan najavljuje „Black Panther“, a drugi „Spider-Man: Homecoming“ film.

Dakle, Marvel je na dobrom tragu i ako nastave ovako ja ću biti više nego zadovoljan. Definitivno preporučujem da odete do bioskopa i pogledate sukob junaka epskih razmera. Nećete zažaliti!