GoTovanje utorkom – Epizoda 2: Home

GoTovanje-utorkom002

Osvanuo je još jedan utorak, što će reći da je kucnuo čas za naše nedeljno GoTovanje. Daklem, skuvajte si kafu, zavalite se u omiljenu fotelju, ko duvani nek’ pripali cigaretu, i spremite se da zajedno pretresemo drugu epizodu šeste sezone, koja nam je dala dugo iščekivani odgovor na znate-već-koje pitanje. Da, dogodio se najprovidniji plot tvist u novijoj istoriji pop-kulture. Ali idemo redom.

GoTovanje utorkom

~ friški komentari na našu omiljenu HBO sapunicu sa golotinjom i zmajevima ~

Uz vas je Isidora, dežurni martinolog pri Sakurbani, lanisterski simpatizer ali Targarjen u duši, ljubitelj jakog dornskog vina, svadbi u koloru, i muškaraca koji ne znaju ništa.

Epizoda 2 – Home

Prvo i osnovno, uobičajeni disklejmer – ako do sad niste pogledali epizodu, a ne želite da vam neko pokvari užitak, nemojte čitati dalje.

2490529-4568250907-1af.j

Opšti utisak:

Poslovična mačka izašla je iz vreće – taman na Uskrs po julijanskom kalendaru, Melisandra je odradila svoje, dogodilo se tačno ono što smo znali da će se dogoditi, i domaći internet bio je preplavljen prikladnom pošalicom: vaistinu voskrese!

Dotični „preokret“ bio je toliko očekivan da sada pomalo jadno deluje celo ono prenemaganje producenata serije, glumaca i HBO glavešina na temu „ma mrtav je majke nam mile.“  Znali smo da će Džon kad-tad otvoriti svoje lepe crne oči, i onoliko nas zamajavati uveravanjem u suprotno malkice se svodi na nepoštovanje inteligencije gledalaca.  No dobro, rasplet tog kalibra ipak se morao držati pod nekakvim velom tajne, ma koliko providnim, a i nisu svi gledaoci jednako pametni, niti upućeni u žanrovske trope, što je nešto što mi iskusni gikovi često znamo da smetnemo s uma.

Pored toga, D&D nastavljaju da nemilosrdno tamane krupnokalibarske igrače – u ovoj epizodi, još jedan bitan lik na brzinu je uklonjen sa scene. Sa antiklimaktičnim eliminisanjem Stanisa u prošloj sezoni, zatiranjem kuće Martel u prethodnoj epizodi, i najnovijim razvojem događaja u familiji Bolton, serija se na nimalo suptilan način otarasila manje važnih linija zapleta i likova sa kojima ne zna šta će, ostavljajući pozornicu „urednijom“ i spremnijom za okršaj glavnih igrača. Cinici bi rekli da ni sam Martin nije baš siguran šta će sa nekim od sopstvenih podzapleta (tu me secite ako Debeli zna kuda ide cela ona zajebancija sa Dornom), te je nužda naterala D&D da se dohvate gvozdene metle. Međutim, primenom „kill them all“ načela samo su pokazali tvrdu ruku, nedostatak kreativnosti, i samozaljubljeno uživanje u jeftinom senzacionalizmu, usput proćerdavši neke likove s mnogo potencijala.

Prosto se pribojavam koga će sledećeg roknuti na pravdi boga.

Iza Zida:

Epizodu otvara momčić koga nismo videli celu jednu sezonu – jebote kako deca rastu! Mali Bren Stark po visini je gotovo stigao Maksa fon Sidoua, koga od ove sezone gledamo u ulozi Trookog Gavrana. (Oftopik: Bojim se da se serija neće baviti razotkrivanjem identiteta gos’n Gavrana, što je gre’ota, jer je Brinden Rivers jedna od najzanimljivijih figura istorije Vesterosa – no šta da se radi.) Uz Gavranove instrukcije, Bren vedžba svoje spiritualne sposobnosti, i eto ga u dvorištu Vinterfela, u doba detinjstva svoga oca. Po prvi put vidimo Lijenu Stark, Nedovu čuvenu pokojnu sestru čija je sudbina u velikoj meri i izazvala haos iz koga Vesteros ne može da se iskobelja ni nekoliko decenija kasnije. Lijena deluje baš kako treba – neobuzdana i slobodoumna – a način na koji je epizoda naglasila njenu ličnost dodatno potvrđuje da ćemo se uskoro upustiti u raskrinkavanje najpoznatije teorije zavere vezane za Martinovo pisanije (ko ne zna o čemu pričam – ako do sad takvih uopšte ima – neka googluje R + L = J). Osim mile pokojnice, uvid u prošlost prikazuje nam i mladog Hodora, koji se nekada zvao Vilis i umeo je da se razgovara. Nakon ove vizije, ponovni susret sa Hodorom i hodorisanjem pogađa pravo u srce.

game-of-thrones-episode-2-4-810x539

Od ostalih dešavanja iza zida, Mira Rid preispituje svoju životnu svrhu, a deca šume su žestoko unapredila svoje mejkap veštine, i sad umesto sitne đece lica ofarbanog u zeleno izgledaju kao ozbiljni kosplejeri.

Na zidu:

Tormund i drugari baš imaju holivudski osećaj za tajming – taman kada su Ser Aliser Torn i drugi nevaljali noćnostražari počeli da provaljuju u sobu gde se Davos zabarikadirao sa Džonovim telom, divljani stižu u Crni zamak i spasavaju stvar. Džin grdnog lica i ljupkog imena, Vun-Vun, čak uspeva da, kao u knjigama, razbije čoveka o zid i prospe mu mozak – što je sjajan argument za Torna i njegove revolucionare da polože oružje. Međutim, Džon i dalje leži mrtav.

GOT601_072115_HS_DSC_78821-1-630x419

U Kraljevoj luci:

Svašta se nešto izdešavalo u prestonici Vesterosa ove nedelje.

Imali smo prilike da vidimo Gregorštajna u akciji – Sersei možda jeste osramoćena, ubedačena i zatvorena u dvorcu, ali i dalje ne valja olajavati Ledi Lanister, da vam mozak ne bi završio razmazan po zidu u nekoj mračnoj uličici.

Screen-Shot-2016-05-02-at-2.05.57-AM-630x350

Lena Hedi kao Sersei nastavlja da dominira. Finese se ogledaju u detaljima, kao što je izraz lica dok izvlači oparani konac iz rukava, ponovo odevena u kraljevsku crninu. Lanisterska garda joj ne dozvoljava da prisustvuje ćerkinoj sahrani, „za njeno sopstveno dobro“. Serseino pokorno povlačenje u kućni pritvor izaziva tračak simpatije – žena je dotakla dno, odakle sledi dalji sunovrat u mentalnu nestabilnost i alkoholizam. Biće veselo kada konačno bude rešila da preduzme nešto.

U kapeli, Tomen i Džejmi bdiju nad Mirselinim telom. Tomen se vajka kako mu ništa ne ide od ruke, a Džejmi se trudi da pruži očinske savete, u čemu i nije tako loš. Prekida ih, naravno, Vrhovni vrabac. Džejmijev pokušaj da pripreti nasiljem ne vodi nikud – Vrabac ga ič ne ferma, isto kao što je u prošloj sezoni ispreskakao Ledi Olenu i njeno spletkarenje. Ovo od Vrhovnog vrapca čini izuzetno zanimljivog antagonistu, sa kojim plemstvo neće izaći na kraj uobičajenom mešavinom pretnji i potkupljivanja.

Screen-Shot-2016-04-22-at-9.45.52-AM-630x358

Uprkos tome što mi se od verskog fanatizma bilo koje vrste diže kosa na glavi, nije da Vrabac nije u pravu. Narod jeste skupina anonimnih pojedinaca koji, ako delaju zajedno, mogu da unište carstvo, a ta filozofija i te kako drži vodu u Vesterosu, gde je plemstvo svojim internim koškanjem opustošilo i ojadilo zemlju. Čak i u našem svetu, takav stav ima svoj odjek.

Konačno, Tomen obilazi majku, moli je za oproštaj i traži savet kako da postane snažan kralj. Sersei je jedva dočekala. Kuku nama.

game-of-thrones-episode-2-5-630x419

S one strane Uskog mora:

Umesto u konstruktivnoj raspravi oko toga šta preduzeti povodom raspada sistema u Mirinu i okolini, sastanak Denerisinih najbližih saradnika protiče u sve manje duhovitim pošalicama na temu nemanja pimpeka. Barem Tirion izgovara jednu od najboljih replika do sad – „That’s what I do, I drink and I know things“ – koja prosto vapije da se citira u odgovarajućim okolnostima. Ono što mali čovek zna odnosi se na zmajeve – Tirion je došao na briljantnu ideju da oslobodi Regala i Viseriona, jer…jebemliga, valjda on zna zašto. Susret između Tiriona i Denerisine dece žestoka je scena – napeta, emotivna i vrsno odglumljena. Regal i Viserion na kraju prihvataju novog saveznika, što izaziva uzdah olakšanja, iako daje vetar u leđa pobornicima one patetične teze da je Tirion izgubljeni Targarjen. Ostaje da se vidi kako će se Tirion, Varis i drugari izboriti s gradom u krhotinama i dva zmaja na slobodi.

game-of-thrones-episode-2-2-810x455

U Bravosu:

Arjina linija radnje napreduje brzinom astmatične kornjače. Između sesija lemanja, Džaken H’gar u beloj ’aljini – koga je internet prikladno prekrstio u „Seksi Isus“ – propituje je da kaže svoje ime. Napredak je minimalan – Arja je na jedvite jade pokazala dovoljno samokontrole, pa ju je Seksi Isus sklonio s ulice. Ako se u Bravosu uskoro ne desi nešto od suštinskog značaja, ovaj podzaplet će postati naporan.

Na severu:

Znate ono kad sam u komentarima na prošlu epizodu rekla da je Remzi iz serije zanimljiviji od onog psihopate iz knjiga, i da je od dvojice Boltona Ruz taj koji je opasniji?

E pa, ova epizoda se postarala za to da mi se dotične reči olupaju o glavu.

Da ne okolišam: čuvši da je Debela Valda rodila dečaka, što njegov status naslednika dovodi u pitanje, Remzi je brzopotezno utepao tatka, gotovo karmički mu zabivši nož u grudi baš kao on Robu Starku pre dve sezone. Nakon toga, novopečeni Lord Bolton je svojom punačkom maćehom i sveže rođenim bratom na’ranio one nemani od kerova, u jednoj od mučnijih scena smrti koje smo do sada videli – iako kamera sve vreme prikazuje samo Remzijevo smračeno lice, oni užasni zvuci su i više nego srceparajući. Uh.

20160422_ep602_Publicity_still_6_0013169211-630x354

Ovakav razvoj događaja naopak je na dva koloseka. Kao prvo, iz igre glupavo i ishitreno uklanja Ruza, hladnokrvnog spletkaroša koji je predstavljao odličnu protivtežu svom mahnitom sinu, i još toliko sočnih intriga mogao da ponudi. Kao drugo, ovaj potez je Remziju oduzeo svu složenost i od njega učinio jednodimenzionalnog zlikovca koji klizi u vode karikature. Kada konačno bude došlo do velike borbe za Vinterfel, za koju glasine vele da će predstavljati vrhunac šeste sezone, biće to očigledna bitka belih protivu crnih, snaga dobra protiv sila haosa i bezumlja. Nisko se palo za adaptaciju dela pisca koji se diči svojom sposobnošću da sve likove oslika u nijansama sive.

Takođe smo saznali koje severnjačke kuće će podržati Boltonove u toj bitci: Karstarkovi imaju debele razloge za takav savez, Menderlijevi su za one koji ne čitaju knjige samo još jedno ime, ali Amberi? Zar nije Oša divljanka kod njih povela Rikona, da skloni dete na sigurno? I have a baaaaaaad feeling about this.

Na kraju, sever zaokružujemo posetom našoj četvorki u snegu – Teon je rešio da krene svojim putem, „kući“, i u izuzetno dirljivoj sceni oprašta se sa Sansom. Alfi Alen dobija uvredljivo malo pažnje u fandomu u odnosu na kvalitet glume koji nudi – fanovi, možete vi bolje.

Na Hridi:

Pošto su nekoliko sezona odsustvovali sa malih ekrana, Gvozdenrođeni se vraćaju u velikom stilu. Balon je uspeo da poživi nešto duže nego u knjigama, ali ga je konačno i u seriji stigla sudbina koju mu je Martin namenio: gospodar Hridi pao je s mosta. Doduše, ovde vidimo i ko mu je u tom padu „pomogao“ – Pilu Asbek (ako se tako izgovara) možda nema povez preko oka i modre usne, ali zrači energijom i ludilom potrebnim za ubedljiv prikaz Jurona Grejdžoja. Zadovoljstvo je bilo čuti ga da izgovara onaj monolog iz knjige – obećava taj batica. A što se tiče Aše  Jare, ostaje da se vidi da li će njoj serija nameniti ulogu koja je u knjigama pripala Viktarionu – mogla bi to da bude zanimljiva izmena, ako se valjano izvede.

game-of-thrones-episode-2-1-630x354

Zaključak:

Završne scene – krajnje očekivano – vode nas nazad na Zid. Iako je vratila svoj mladalački izgled, Melisandra je i dalje mizerna – sedi kraj vatre ogrnuta krznom i drhturi. Boli gledati Melisandru ovako slomljenu, posebno imajući u vidu da je, nakon spaljivanja Širin, postala jedan od najnepopularnijih likova u serijalu. Martin je majstor u tome da nas navede da saosećamo sa likovima koje smo doskora mrzeli – primeri su Džejmi, Teon, pa čak i Sersei – i lepo je videti da su i D&D bar jednom potrefili, samostalno uspevši da izazovu sličnu reakciju kod gledalaca.

U samosažaljevanju, Melisandru prekida Davos. Ta dva lika imaju izuzetno zanimljiv odnos: godinama se bore na istoj strani i za isti cilj, a pri tom se ni najmanje ne simpatišu. Možda upravo to gos’n Davosu pomaže da pronađe prave reči koje će dopreti do Melisandre – a tu otkrivamo i da je baš on osmislio pakleni plan da Crvena Žena oživi pokojnog zapovednika Noćne straže. Nisam sigurna čime je Džon toliko zadužio Davosa, ali svejedno bivši krijumčar još jednom pokazuje koliko je simpatičan i kul – još jedan lik čija mi je televizijska inkarnacija draža od knjiške.

GOT602_072315_HS_DSC_83201-810x539

Elem, u samoj završnici, Melisandra, bez mrve entuzijazma, mrndža nešto nad pokojnikom, a na kraju ga čak i zamoli da se probudi. Ništa se ne događa. Kada svi razočarano napuste prostoriju, sledi još malo razvlačenja i neubedljive veštačke napetosti ne bi li se publika do kraja izludela – a onda, konačno, ta-da! Džon Snou otvara oči.

20160421_ep602_Publicity_still_32_001615881-630x278

I eto, sad znamo. Tojest, znali smo i ranije, ali sada smo sigurni.

Tu se epizoda, naravno, završava.

I dok će fore i fazoni na račun Džonovog vaskrsenja u narednih nedelju dana preplaviti naš njuzfid umesto fora i fazona o baba-Melisandri, ostaje da se vidi da li se Džon s onoga sveta vratio priseban, ili ima neka kvaka. Znajući Martina, neku začkoljicu bi valjalo očekivati, ali za D&D sumnjam da bi u ovoj fazi sebi dopustili da baš toliko iznerviraju publiku.

Vidimo se idućeg utorka. Najava za sledeću epizodu ukazuje na još Brenovih uvida u prošlost – a ako se zaista bude rasvetlilo šta se to dođavola dogodilo u Kuli uživanja pre mnogo godina, naredno GoTovanje ima da bude posebno zanimljivo!