„DžBA – Dijamant je nesalomiv“ — Epizoda 5, pregled i komentari

DzBa005-001

Džodžo polako, ali sigurno, jaše ka novim bizarnim avanturama, a na putu susrećemo gomile drugih korisnika standova. Obavezno pogledajte petu epizodu serije, a onda se vratite na čitanje ovog teksta. U slučaju da volite spojere, onda slobodno cepajte i čitajte tekst.

Ovo je treći nastavak storije o Niđimura braći u kojem smo konačno dobili informacije o njima i njihovim namerama. Kao što to obično biva, nije sve kao što izgleda. Keićio je zapravo imao razlog zašto se ponaša kao običan kreten, kao i zašto toliko želi da bode ljude svojom strelom. Ne kažem da je razlog opravdanje, ali daje nekakvo objašnjenje. Ukupan utisak je jako dobar, pošto se jedna priča završava i, naravno, kreće druga koja opet obećava. Evo ukratko šta se sve izdogađalo.

Džosuke je dobio fine batine od Keićioa i želi da što pre da zapali gajbi, ali ga u tome sprečava mali Koići koji insistira na tome da nađu luk i strelu i reše ih se. Ipak, iako je slab i preplašen veruje da jedino tako mogu da spreče dalja ubistva i zlostavljanja u Moriou. Potraga za misterioznim oružjem ih vodi do tavana odakle se čuju neobični životinjski zvukovi. Pošto su bili uvereni da je tamo pas koji čuva luk i strelu, odlučuju da Koići šutne vrata i uplaši ga, a Džosuke da otrči do luka koji je okačen na zidu.

DzBa005-002

Međutim, Koićija za nogu hvata gadna zelena ruka koja, očigledno, ne pripada nijednoj rasi pasa koje poznaje čovečanstvo. Džosuke, reaguje i standom udara i otkida ruku od ostatka vlasnika. Nepotrebno je govoriti da su obojica zbunjeni i preplašeni, ali ono što će otkriti će ih tek pomeriti. Keićio dolazi u pomoć da im objasni o čemu se zapravo radi. Zeleno izobličeno stvorenje je zapravo njegov otac. Svi se pitaju, šta su kog vraga oni, ako im je to otac. — Čini mi se da je ovo bio prvi put da je Hirohiko otišao malo na tu stranu i prikazao nam realna izobličena stvorenja. Ako se ne varam, do sada nismo imali priliku da se susretnemo sa čudovištima.

DzBa005-003

Stvar je u tome što je njihov otac prodao dušu đavolu Diu pre 11 godina. Naime, lik je bio nasilan i navikao da živi na visokoj nozi, ali uprkos svemu je bio luzer. U pomoć mu je doleteo Dio koji je u njega ubacio jednu od svojih mesnatih klica koje je koristio za kontrolu potencijalnih korisnika standa. Kao što već znate, Dio je umro, a oni koji su u sebi imali mesnatu klicu u tom momentu su doživeli sličnu sudbinu kao i otac Niđimura porodice. Postali su bezumne nakaze. Navodno, to nije bolest, već reakcija na pobesnelu mesnatu klicu.

Keićio kroz suze objašnjava kako traži korisnika standa koji će moći da mu oca upokoji jednom za svagda. On je postao nakaza i kroz godinu dana izgubio u potpunosti razum. Čini se da je besmrtan, pošto mu je u roku od par sekundi izrasla nova ruka koju je prethodno Džosuke otkinuo. Tako unakažen i bezuman je nenormalno vezan za jedan sanduk i ono što se nalazi u njemu… zaista deluje kao jedno kukavno stvorenje vredno sažaljenja.

DzBa005-005b

Keićio je izgleda osetio potrebu da se olakša i ispiča sve što mu leži na srcu. Otac mi je očigledno bio siledžija koji ih je redovno tukao, i koji uprkos idealnim ekonomskim uslovima u to vreme nije imao uspeha u poslu. Pa, kao što to obično biva, krenuo je da se bavi manje legalnim stvarima kako bi zadovoljio svoje apetite. Dok su Niđimura braća istraživala, saznali su za babu Enjabu i njene luk i strelu, do kojih su nekako došli. Od tada tragaju sa standom koji može da im ubije oca. Isfrustriran od te priče Keićio kreće da premlaćuje oca…  — Interesantno je što su dali objašnjenje za to šta se događa sa mesnatim klicama po smrti Dia, ali me isto tako interesuje da li će uz pomoć njih Dio da se vrati u nekom momentu, pošto su one napravljene od njegovih ćelija? Glupog li pitanja, naravno da će se vratiti… Ovo je samo postavka za Diov povratak i neku novu priču. Setimo se da mu je već polazilo za rukom, ili bolje reći glavom, da se vrati iz mrtvih.

Džosuke primećuje da je mučno stvorenje u kutiji pokušavalo da sklopi nekakve pocepane papire i teatralno se zaleće i uz pomoć Ludog dijamanta sklapa papire u ono što su bili pre cepanja. Ispostavlja se da je u pitanju porodična fotografija i da otac Niđimura porodice ima još trunku svesti i sećanja na svoju porodicu i da je to jedino što ga drži pristunog u ovom svetu. Suze bivaju prolivene… — Pomalo jeftin trik, ali je i dalje u stilu DžBA, tako da im opraštam. Kako je predstavljen plač je na granici da bude smešan.

DzBa005-004

 

Džosuke nudi pomoć Niđimura braći u traženju leka za njihovog oca, ali pod uslovom da mu predaju luk i strelu. Tada iz senke izlazi i Okujasu i moli Keićioa da prihvate pomoć i prekinu sa besmislenim ubijanjem. Pre nego što su stigli išta da odgovore Džosuke primećuje nekoga na prozoru krova i napada ih nekakav električni stand. U celoj konfuziji prvi reaguje Keićio koji uspeva da odalami i odgurne Ojukausa i postavi sebe kao živi štit. Uprkos tome što je sebe žrtvovao, govori kako mu Okujasu više nije brat, niti da mu je bitan…

DzBa005-006

Električni stand se zove „Red Hot Chili Peppers“, iliti po srpski Crvene ljute papričice i nakon što je zgrabio Keićija odvlači ga u utičnicu sve zajedno sa lukom i strelom. Iz par rečenica koje razmene Keići i RHCP saznajemo da je električni stand probuđen lukom i da na početku zapravo nije bio takav, što upućuje na to da standovi mogu da se razvijaju.  — ako već do sada niste primetili, kao i većina standova i ovaj je inspirsan zapadnjačkim rok bendom. Zbog glupavih licenci za američko tržište je odrađena lokalizacija koja ume biti užasno tupava.

Nakon što izlete na krov kuće vide beživotno telo Keićija kako leži sprženo na električnim vodovima. Na lokalnom groblju, na porodičnom grobu je sahranjen, a Okujasu odlučuje da se primiri neko vreme u Mirou. Sutradan Džotaro dobija poziv od nepoznate osobe, tj. od korisnika električnog standa koji mu govori da ode iz grada. RHCP završava razgovor tako što digne u vazduh telefon… na šta Džosuke uzima šolju kafe i uvaljuje se, maltene bezbrižno, u fotelju. Ipak mu je protivnik neki klinac… — Papričicu je trigerovala Džotarova opaska da je on i dalje učenik, tako da kapiram da ćemo se u narednom periodu igrati u školskom dvorištu.

DzBa005-007

Pre kraja epizode vidimo kako se Džosuke sprema za školu, naravno sređuje frizuricu, a neko mu zvoni na vrata. Kada otvori vidi veselog Okujasua koji ga obaveštava da zajedno idu u školu. Džosukeova majka ga poziva da uđe i popije kafu dok se njen sin sredi za polazak. Tada Džosuke počinje da shvata da ga dobrota može mnogo koštati, ili kako kaže ona narodna „Nijedno dobro delo ne može proći nekažnjeno“. —čini se da se približavamo momentu kada ćemo imati celu glavnu ekipu na okupu. Obično im treba do deset epizoda da ubace sve glavne likove u igru pre nego što krenu sa velikom pričom. Nadam se dobroj dinamici u narednim epizodama.