Hulu snima seriju „Sluškinjina priča“ sa Elizabet Mos u glavnoj ulozi

ElizabethMossSundancePortraitStyle_featured_photo_gallery

Striming kanal Hulu je juče objavio da u saradnji sa kompanijom MGM počinje snimanje serije „Sluškinjina priča“ po romanu čuvene kanadske spisateljice Margaret Atvud. Glavni scenarista i izvršni producent serije će biti Brus Miler (publici uglavnom poznat po serijama „The 100″, „Eureka“ i „Alphas“), dok će sama Atvudova imati ulogu producentkinje – konsultantkinje. Planira se da se serija pojavi na Huluu tokom 2017. godine, a što se glumačke podele tiče zasad je poznato samo da će Elizabet Mos („Mad Men“, „Top of the Lake“, „The One I Love“) igrati glavnu ulogu.

„Sluškinjina priča“ je roman o distopijskim Sjedinjenim Američkim Državama, koje su se usled kombinacije prirodnih katastrofa, ekonomske krize i oštrog pada nataliteta pretvorile u ultra-konzervativnu versku diktaturu u kojoj opšta populacija ima vrlo malo prava, a žene uglavnom nikakava. Naratorka romana je jedna od tih žena kojima je oduzeto sve, uključujući i sopstveno ime pošto je znamo samo kao Fredovicu, imovinu čoveka u čijoj je kući i kojem treba da rodi dete. Naime ona je Sluškinja – pripadnica klase kojoj je dodeljenja biblijskim pričama opravdana funkcija da obezbedjuje decu parovima koji je nemaju. Prateći je kroz roman, imamo priliku da shvatimo koliko lako možemo ostati bez prava koje smatramo datim i kako društvo može da se iskrivi i izvitoperi kako bi uspešno fukcionisalo čak i u okolnostima koje deluju nezamislivo.

Ova buduća serija inače nije jedina postojeća adaptacija romana, s’obzirom na to da je pre oko 30 godina snimljen i film u režiji Volkera Šlondorfa („Limeni bubanj“) koji i uprkos uvaženom režiseru i scenariju iz pera Harolda Pintera nije postigao neki zapaženi uspeh. Ostaje nam da se nadamo da će ovaj Huluov projekat biti uspešniji, a vama preporučujemo da pročitate knjigu pošto postoji i prevod na srpskom u izdanju Lagune.