Nova adaptacija romana „Brežuljak Voteršip“

voteršip

 

Roman „Brežuljak Voteršip“ britanskog pisca Ričarda Adamsa, objavljen 1972, s pravom se smatra klasikom dečije književnosti, iako je poznat po tome što je mnoge mališane mekanog srca za sva vremena osakatio neuvijenim prikazom nasilja u svetu prirode. Priča, naime, prati skupinu kunića koji su prinuđeni da napuste rodno stanište jer je parcela na kojoj su živeli bila predodređena za građevinsko zemljište, te su bageri nemilosredno prerovali njihove jazbine, a gradsko komunalno bez pardona potrovalo preživele kuniće. U potrazi za novim staništem, naši junaci prevaljuju stotine kilometara  britanske seoske idile, susreću se sa drugim naseobinama gde kunići žive u čudnom verskom zanosu ili u totalitarnom društvu, jedva spasavaju živu glavu, gube članove družine i, na kraju, zubima i noktima – i to vrlo bukvalno – uspevaju da se izbore za svoje mesto pod suncem.

Kunići Ričarda Adamsa nemaju baš mnogo veze sa stvarim životnim navikama ove podvrste zečeva, a bogami su daleko i od diznijevskih zeka – Adams svojim junacima pripisuje složen sistem verovanja i društvenog uređenja, pripoveda legende o davnim kunićkim herojima koji su završili među zvezdama, određenim junacima poverava čak i moć predviđanja sudbine, razvija posebni „glosar“ kunićkih reči i izraza, i ne usteže se da sočno opisuje surovost borbe za preživljavanje, uživajući u detaljisanju akcionih scena. Zapravo, „Brežuljak Voteršip“ mnogo manje nalikuje na Animal Planet emisiju pretočenu u roman, a mnogo više na fentazi epopeju u kojoj družina skupljena s koca i konopca odlazi na nemoguć zadatak. Ideja da je složeni fantazijski svet zapravo engleska priroda, a junaci gomila zečeva, čini „Brežuljak Voteršip“ divotno šizofrenim delom koje je generaciji koja je odrastala 80-tih neizostavno spadalo u omiljene romane.

„Brežuljak Voteršip“ već je jednom ekranizovan 1978. godine, kao animirani film koji danas ima kultni status. Adaptacija se dosledno pridržavala književnog predloška, i sačuvala kako svu neobičnost Adamsovog sveta kunića, tako i nesputano nasilje, tako da smo, je l’te, završili sa zubima i noktima, u krvi do kolena i očerupanom krznu do lakata. Animirani film je posebno ozloglašen među roditeljima koji su sitnu decu vodili na „sladak crtać sa zekama“, pa na pola filma u panici istrčavali iz bioskopske sale.

Danas je odjeknula vest da se uveliko radi na novoj adaptaciji „Voteršipa“, ovoga puta u visokoj produkciji koju združenim snagama potpisuju BBC i Netflix. Ponovo je reč o animiranom poduhvatu, predviđeni format je mini-serija od četiri epizode, a za glavne uloge već su angažovana neka prilično krupna imena, poput Džona Bojege (Fin u „Star Wars: Buđenje sile“), Džemsa MekAvoja (profesor Ksavijer u „X-Men“ prikvelima) i Nikolasa Houlta (Nuks u „Mad Max: Fury Road“). Međutim, producenti su izjavili da im je cilj da ova nova verzija bude „znatno manje strašna i krvava“ od originala – što je već dočekano na nož u krugovima fanova.

Da li ćemo dobiti zečju fentazi epopeju u punom sjaju, samo prilagođenu modernoj publici, ili će ovoga puta adaptacija zaista biti umiveni „sladak crtać sa zekama“, ostaje da se vidi. U međuvremenu, zainteresovani mogu da bace pogled na trejler za stari film iz 1978. ovde: