Luis Bunjuel u animiranom filmu!

BunjuelPoster

Čuveni filmotvorac i jedan od najistaknutijih predstavnika nadrealizma pojaviće se kao glavni junak u animiranom filmu „Buñuel en el laberinto de las tortugas“ („Bunjuel u lavirintu kornjača“). Ovaj arthaus projekat, u produkciji Manuela Kristobala (Arrugas, 2011), predstavlja adaptaciju istoimenog stripa samoukog ilustratora Fermina Solisa.

Priča je zasnovana na snimanju kratkometražnog dokumentarca „Las Hurdes“ („Zemlja bez hleba“, 1933), ali u isti mah oslikava i Bunjuelovu umetničku evoluciju. Prema Kristobalovim rečima, sadržaće elemente drame i komedije, zbog „izuzetno vragolastog smisla za humor“ koji je reditelj posedovao. Snimanje filma kreće u septembru, a trebalo bi da bude završeno u proleće 2018.

Scenario počinje u decembru 1930. neposredno po pariskoj premijeri kontroverznog „L’Age d’Or“ („Zlatno doba“), a godinu dana nakon što je debijem „Un Chien Andalou“ („Andaluzijski pas“) Bunjuel iznenadio svetsku publiku. Zabrana „Zlatnog doba“ za posledicu ima gubitak pokroviteljstva Šarla de Noaja, a pokušaj proboja u Holivudu propada. U Evropi dobija ponudu od prijatelja Ramona Asina da snimi dokumentarni film u oblasti Las Urdes, gde se susreće sa ekstremnim siromaštvom…

Režiju „Lavirinta kornjača“ potpisuje (anonimni) Salvador Simo, a kao scenarist i direktor animacije pridružuju mu se Elihio Montero (koji je napisao dvadesetak epizoda TV serije „Gran Hotel“) i Manuel Galiana (u čijem rezimeu stoji burna animirana romansa Chico & Rita).

Izvori: Catsuka & Variety

Bunjuel2

Bunjuel3