„DžBA – Dijamant je nesalomiv“ — Epizoda 3, pregled i komentari

DzbAE03-002

Izašla je i treća epizoda, pa je vreme da odradimo kratki pregled i ostavimo koji komentar na nju. Ukoliko je niste odgledali, preporučujem da prvo to odradite pa tek onda pročitate tekst, jer slede spojleri.

Problem sa čika Anđelom je rešen u prethodnoj epizodi, ali sada imamo detaljniji uvid u to kako je to zapravo izgledalo. Ispostavlja se da se on nije tek tako predao i da je pokušao standom (koji je u gumenoj rukavici) da zadavi dete koje je prolazilo, ali se zeznuo jer je Džosukea dirao u frizuru… Srećom, pre nego što ga je uklesao za sva vremena, Anđelo je tokom svog očajničkog brbljanja spomenuo Dia, negativca iz prethodnih sezona, i lika u školskoj uniformi sa lukom i strelom koji mu je podario moć standa. Ovo je iznenadilo Džotaroa i nateralo ga da porazmisli o celoj situaciji.

DzbAE03-001

Ispostavlja se da je Anđelo dobio svoje moći na oko mesec dana pre egzekucije. Te besane noći u zatvorskoj ćeliji se pred njim pojavio lik u školskoj uniformi sa lukom i strelom. Nije stigao ni da reaguje, a već je u njemu završila strela, i od tada je dobio moći standa. Puf, tek tako.

Koristeći svoje veze sa Spidvagon fondacijom, Džotaro dobija fotografije vidovite babe Enjabe koja se pojavljivala u prethodnoj sezoni. Caka je u tome što je ona na fotografiji imala prastari luk i strelu, za koje Džotaro veruje da su oni koji se nalaze i u Moriou. On veruje da je Dio zahvaljujući Enjabinoj streli dobio stand, Svet, i strah ga je da bi daljim buđenjem standova mogao da se probudi neki još strašniji i opasniji po čovečanstvo. Dakle, preuzima na sebe odgovornost i odlučuje da nađe tajanstveni luk i strelu.

U međuvremenu mladi Koići se pozabavio gradskim izveštajima i otkrio da je u poslednjih godinu dana nestala 81. osoba iz grada, što je daleko iznad proseka za japanske gradove u 1999. godini. O da, nešto sumnjivo se definitivno događa u kraju…

DzbAE03-003

Napokon, stižemo do bitnog dela u ovoj epizodi. Džosuke i Koći na putu do kuće prolaze pored jednog napuštenog domaćinstva. Koićiju se učinilo da je video nekoga unutra. Ognjište izgleda napušteno, pa odlučuje da proviri kroz ogradu i pogleda ima li koga. Biva preklješten od strane lika u školskoj uniformi koji se dernja na njega i tera ga svog poseda. Sve deluje bezazleno dok druga osoba, sa prozora na spratu ne pogodi Koićija strelom u grlo…

DzbAE03-004

Dok se Koići i Džosuke zanimaju sa prastarom kućom, Džotaro zvoni na vrata Higašikata porodice. Posle više zvonjenja napokon se na vratima pojavljuje Džosukeova majka. Tada vidimo da je ona i dalje zaljubljena u matorog Džozefa. Zapravo, čim vidi Džotaora misli da je on Džozef i baca mu se u naručje, izjavljuje ljubav i sve što uz to ide… Da, situacia je krajnje neprijatna, a Džotaro je suptilan u neprijatnim situacijama kao i uvek. Suptilan je koliko i svinja u seoskom oboru, ali je ovoga puta uspeo da se suzdrži od gadosti.
Interesantno je što Džosuke do sada nije pokazao naklonost ni prema jednoj ženskoj osobi ni mlađoj, niti starijoj. Oduvek odaje blagi utisak negodovanja postojanja drugih ljudi, što dovodi u pitanje dalji produžetak Džostar linije… Ah, da, tu nam je sada Džosuke, pa će valjda biti neke vajde od njega.

DzbAE03-005

Za to vreme, vidimo da je lik koji je pregnječio Koićija (Okujasu Niđimura) korisnik standa i na pomolu je sukob između njega i Džosukea. Stand mu je Ruka, snažan je i pametan koliko i lep, a ružan je. Ovo potvrđuje i osoba sa sprata, za koju pretpostavljamo da mu je brat, na šta upućuje i činjenica da ga Okujasu oslovljava sa „Buraz'“.  Kreće igra mačke i miša. Džosuke želi po svaku cenu da dođe do Koićija i zaleči ga, dok ovaj želi u tome da ga spreči. Kada je stand Ruka u pitanju, očigledno je da nešto nije u redu sa njegovom desnicom. Čisti instinkti ili intuicija su spasili Džosukea od sigurne smrti.

DzbAE03-008

Džosuke odlučuje taktički da pravi par koraka unazad, što imponuje naprženom Okujasuu i njegovoj Ruci. Ubrzo vidimo možda i najopasniju sposobnost njegovog standa. Ruka je u stanju da pocepa sam prostor i spoji delove između procepa. Tom tehnikom je uspeo i da sebi privuče Džosukea koji je pokušao da se odmakne jer je shvatio da ima posla sa ne tako naivnim likom.

DzbAE03-007

Džosuke se taktički postavlja na mesto gde se nalaze tri saksije sa cvećem i dopušta Ruci da ga privuče sebi. Potom se saginje, i saksije završavaju u Okujasuovoj faci jer je i njih privukao zajedno s Džosukeom. Pošto je ošamućen od udarca saksijama, Džosuke odlučuje još malo da ga pridavi, čisto za svaki slučaj, kako bi ostao u nesvesti dok on sredi Koićija…  Koićija koji višenije tu. Naime, drugi brat ga odvlači u kuću kako bi povratio strelu iz njega. Džosukeu počinje da radi vena kenjara i hoće nekome da izlomi kosti…

Naravno, borba između Niđimura brata #2 i Džosukea će se odviti u sledećoj epizodi. Da li ćemo saznati nešto više o Diu, luku i Enjabi ili će sve da pršti od batina? Videćemo…

Treća epizoda mi je za sad najslabija, ali daleko od toga da mi se nije dopala. Ne volim kada na kraju jedne epizode vidimo kraj bitke, a u sledećoj epizodi mi ubace nešto što se dogodilo između, a što nismo mogli da vidimo. Uvek mi je to delovalo kao krpljenje priče i ubacivanje nasumičnih informacija koje su neophodne za dalju priču.