„Crvena kornjača“ u Kanu

Jedno od najočekivanijih animiranih ostvarenja za 2016. doživeće premijeru u okviru programa Un Certain Regard na Kanskom festivalu, koji će biti održan od 11. do 22. maja. U pitanju je dugometražni debi šezdesetdvogodišnjeg reditelja Majkla Dudoka de Vita, čuvenog po višestruko nagrađivanom kratkometražnom filmu Otac i kćer (2000).

Iako producirana u Evropi, Crvena kornjača je nastala pod pokroviteljstvom studija Džibli. Dudok de Vit je navodno načinio storibordove u Japanu, pod budnim okom Isaa Takahate (Groblje svitaca), koji je kreditovan kao umetnički producent.

Priča prati život brodolomnika na tropskom ostrvu nastanjenom kornjačama, krabama i pticama. Autor se nada da će film „pokazati duboko poštovanje prema prirodi, uključujući i ljudsku“, kao i to da će „stvoriti osećaj mira i strahopoštovanja prema veličini života.“ Ove „ekološke“ teme, koje su često u srži Džibli-animea, pružaju indicije zašto je Hajao Mijazaki lično odabrao baš ovaj projekat za prvu međunarodnu koprodukciju.

Paskal Feran potpisuje se kao koscenaristkinja, dok su u produkciju animacije uključene kompanije Prima Linea Productions, Wild Bunch, Why Not Productions, Arte France Cinema, CN4 Productions i Belvision.

Izvor: CartoonBrew