,,Džodžove bizarne avanture: Dijamant je nesalomiv“ Kratak pregled prve epizode

JoJo no Kimyou na Bouken Diamond wa Kudakenai

Napokon je počela sa izlaženjem treća sezona Džodžovih bizarnih avantura pod nazivom ,,Dijamant je nesalomiv“. Ove epizode bi trebale da pokriju četvrti deo mange autora Hirohikoa Arakija. Pošto ću ovog proleća pratiti ovaj anime, odlučio sam da odradim seriju tekstova, tj. kratkih pregleda. Gledaću da u njima budem objektivan koliko je moguće. Mangu namerno nisam čitao kako bih imao bolji doživljaj kao prosečni gledalac. Pred nama je prva epizoda, pa da vidimo šta se sve izdešavalo…

dzba001c

Radnja prve epizode se odvija u malom japanskom gradu Morio i već posle prvih par trenutka primetna je suptilna promena u koloritu koji imamo priliku sada da vidimo za razliku od onoga koji je vladao u prethodnim serijalima. Karakteristično je za Arakija da je veoma često menjao palete boja za svoje naslovnice, što je zbunjivalo čitaoce jer nisu mogli da odrede npr. koje je boje odeća njihovih likova i sl. Kada je prva epizoda u pitanju, čini mi se da su odlučili da se drže malo više pastelnih boja, što izgleda drugačije, malo vedrije nego što smo navikli, ali nije loše.

dzba001a

Dok ide jutarnji program na radiju u prvim scenama vidimo spretne ženske ruke kako spremaju doručak, prženu slaninicu, jaje i tost… a ja na dijeti. Nego, da li sam napomenuo da će ovo biti puno spojlera i da ću bez ustezanja opisivati najinteresantije delove iz serije? E, pa hoću. Idi, pogledaj epizodu, ako si alergičan/alergična na to da ti neko ispriča radnju pre nego što pogledaš, pa se onda vrati na ovaj tekst.

Da nastavimo dalje, interesantno je to što se ispostavlja da od žene iz kuhinje sa početka ostaje samo ruka. Tj. pitanje je da li je od samog starta bilo nečega više od nje, ali bih rekao da nije. Žena viđena samo kao ruka u kuhinji? Eto materijala da polude sve feministkinje ovoga sveta.

dzba001b

Potom vidimo našeg starog druga iz prethodne sezone, Džotaroa kako se vozi taksijem pored tornja koji ometa prijem radio talasa, što već sada nagoveštava da će to mesto odigrati neku bitnu ulogu u daljoj priči.

Godina je 1999. i Džotaro sada ima 28 godina, stil oblačenja mu je sada malo drugačiji. Nosi beli kaput i, naravno, belu kapicu koja ovoga puta na sebi ima zlatno slovo „J“, što bi kod nas bilo „Dž“ i ne, to se ne odnosi na „Džabe“ nego na „Džotaro“, barem pretpostavljam, i pored njega veliko zlatno srce sa urezanom šakom u sebi.

dzba001d

Ulogu naratora, ovoga puta preuzima dečkić Koići Hirose koji čim se predstavi daje do znanja da zapravo nije ni bitan za celu priču. Da li je samo ljubazan, ili autor suptilno pokušava da nam kaže da je on tu samo da bi popunjavao rupe, isto onako kako su to radili slični likovi u prethodne tri priče, videćemo.

Koićiju je tada bio prvi dan škole i na putu do tamo se sudara sa Džotaroom. Stvari koje je nosio iz torbe su izletele, ali ih je Džotaro svojim standom pokupio i vratio nazad. Nema potrebe posebno objašnjavati koliko je klinac bio zbunjem jer nije u stanju da vidi standove. Srećom, ima nešto viši nivo inteligencije od nadprosečno inteligente pudle i kapira da nešto nije u vinklu. Nešto neshvatljivo cepa niti njegove realnosti.

Narator nam otkriva da je Džotaro počeo da se bavi podvodnim istraživanjima i da je vrlo popularan među naučnicima iz te oblasti. Kapiram da je često koristio stand u te svrhe. Ne znam da li su ovi detalji bitni za dalji tok radnje, ali eto, imamo ih na raspolaganju.

dzba001e

Sledi depikcija vršnjačkog nasilja, iliti izdrkavanja starijih nad mlađima iz škole. Koići je bio laka meta i brzo su ga ostavili, međutim pored fontanice nailaze na lika sa čudnom frizurom i kornjačom. Ispostavlja se da lik ima bizaran strah od kornjača i reptila uopšte, i da upravo sada radi na tome da prevaziđe taj strah.  Stariji, besni na njegovo ponašanje, i nedolično oblačenje mu udeljuju roditeljskovaspitnu šljagu, što ga dovodi malo u red. Realno, ko još nosi teget sako sa velikim srcima na kragni… Očigledno, momak zvani Džosuke Higašikata, kome stariji daju nadimak „DžoDžo“. Sada se pitate, kakve veze Japanac ima sa Džostar familijom. E, pa, ispostavlja se da je matori Džozef uprkos činjenici da obožava Suzi Kju, pomalo švrljao unaokolo i sejao svoje seme gde je stigao, a stigao je i do Japana. Pošto smo debelo ušli u tematiku španskih sapunica, saznajemo da Džotaro ima mlađeg rođaka Džosukea.

dzba001f

Mali Džodžo se ponaša kao svaki klinja i sluša šta mu stariji kažu sve dok mu ne prokomentarišu „frizuricu“, našta iz njega izbija onaj karakter koji je pokupio od oca kog nikada nije ni upoznao. Pošto je blago popizdeo, nemilosrdno i bez imalo ustezanja poteže svoj stand i nahrani nevidljivim pesnicama vođu starijih koji su ga prozivali.

Niko meni neće prozivati frizuru, ne zvao se ja Džosuke!

Uskoro otkrivamo, donekle, prirodu Džosukeovog standa, tj. tamo gde on udari tamo trava ponovo raste, samo malo ukrivo. Tačnije, pored toga što može da odalami i povredi nekoga, njegov stand ima moć i da zaceli. U ovoj epizodi smo videli da to lečenje ide brzo, ali i da ima kreativnu slobodnu.

dzba001g

Kapiram da je Araki kroz Džosukeov karakter hteo da objasni kolika je razlika u temperamentu između Japanca i zapadnjaka. Pošto je on dete iz mešovitog braka, vidimo da ima onu smirenu i dostojanstvenu stranu, ali i da je lud kao struja kada mu neko spomene frizuru, što je oličenje trenutne kulture sa zapada. No, nećemo sada o rasiznu i nacionalizmu već o tome kako su standovi do jaja.

Ispostavlja se da je 1987. godine, kada se odvijala prethodna priča o Džodžou, i mladi Džosuke bio bolestan, kao i Džotarova majka, u vreme kada je Dio predstavljao opasnost za celu Džostar porodicu i njene članove. Pretpostavlja se da je on posle bolesti otkrio svoj stand, a možda i gel i češalj. Verovatno ćemo detalje saznati u nekoj od narednih epizoda.

dzba001h

Džotaro je došao da izvesti Džosukea o tome da će po smrti svoga oca dobiti trećinu imovine. Klinja se užasno postideo zbog toga i zapravo se on izvinjava što je svojim postojanjem napravio pometnju u Džostar porodici. Usput na njih nailazi omanji čopor uspaljenih pištavih srednjoškolki koje obožavaju Džosukea i njegovu frizuru. Celom situacijom Džotaro nije preterano oduševljen i baca usputnu opasku o frizuri i eto karambola… Pogađate? Dečko je opet polud’o i potegao stand. Zahvaljujući moći zaustavljanja vremena, Džotaro izbegava udarac od kog bi dobio izgled prebijenog buldoga. Srećom, nadrljala je samo njegova nova kapica koja se „blago“ deformisala i više liči na istopljenu flašu (u narodu poznatu kao dvolitra) nego na odevni predmet. Osim ako nije u pitanju neki od super modernih kreatora nenosivih odevnih predmeta.
dzba001i

Nego, postoji još jedan razlog zašto je Džotaro došao u Morio. Kada je Džozef pokušao da napravi duhovnu fotografiju svog kopileta, na njima se vidi nekakav zloslutni stand koji se krije u gradu. Pošto je bio upozoren da se kloni nepoznatog standa, Džosuke sa Koićijem otrčava u školu, jer je glupo da zakasni prvog dana na nastavu, kada će imati celu godinu pred sobom za to…

dzba001j

U nastavku epizode upoznajemo mladu milfaru japanskog porekla koju pokušava da startuje napaljeni amerikanizovani lik u kabrioletu u stilu zemunske škole. Pošto on dobija preko njonjare, kapiramo čija je to majka. Da stvar bude još zabavnija, otac joj je lokalni policajac, tako da ona ima blagu protekciju pred zakonom.

Ubrzo upoznajemo i po zlu poznatog japanskog kriminalca Anđuroa (nadimak Anđelo) koji je već sa 12 godina silovao, krao, napadao ljude, ubijao i više vremena je za života proveo po popravnim domovima, i samicama lokalnih zatvora nego na slobodi. Naravno, u njemu se krije stand kog traži Džotaro. Naime, Anđelo, je tren pre neuspešnog izvršenja smrtne kazne spoznao stand u sebi i od tada luta Japanom i pravi haos jer mu se može.

dzba001k

Igrom slučaja, naš mali narator, Koići završava u istom odeljenju kao i Džosuke i kipi od znatiželje da sazna šta je Džotaro hteo još da kaže i odlučuje da bleji sa njim na putu do kuće. Jer, jelte, potrebno je da neko vrši ulogu naratora i bude ona neophodna trunka razuma koja je neophodna za sveobuhvatno razumevanje ove serije.

dzba001m

Njih dvojica na putu do kuće nailaze na gužvu ispred dragstora, gde je u toku pljačka. Pljačkaš je uzeo prodavačicu kao taoca i teroriše ljude. Pošto je izašao iz radnje, dernja se na prolaznike da se sklone od kola kako bi njima pobegao sa mesta zločina i u naletu besa i panike isproziva frizuricu našem glavnom liku… E, tada nastaje zabava čiji je rezultat da pljačkašu nož završava u stomaku. Ne, nije mu nožem isečen stomak, nego se bukvalno nalazi u utrobi. Džosukev stand je odradio svoje, i zbog toga će on zakasniti kući jer će ga policija zadržati na saslušanju. Tada se ispostavilo i da je nesrećnog pljačkaša obuzeo zli stand kome se Džosuke zamerio. Naravno, niko sem njega nije mogao da vidi stand, niti da čuje kada mu je obećao da će ga od tada svuda pratiti pre nego što je pobegao u kanalizaciju. Takođe, tada smo videli i da Džosukeov stand može da prođe kroz nečije telo, ali i dalje nije jasno da li može da kontroliše tok oporavka…

Pred kraj epizode vidimo kako sledećeg dana ujutru preko telefona Džotaro i Džosuke dogovaraju viđenje kako bi porazgovarali o čudnom standu. Problem je u tome što se čini da je taj zlikovac korak ispred naših junaka i da već uhodi najmlađeg Džodžoa i njegovu porodicu.

dzba001l

U prvoj epizodi nismo imali priliku da vidimo uvodne i odjavne špicer jer su odlučili do maksimuma da iskoriste dato vreme kako bi nas uveli u priču. Pozadinska muzika je kao i u prethodnim sezonama bila pristojna i odgovarajuća. Stil crteža se nije u mnogome promenio, za razliku od kolorita koji je ovoga puta življi nego inače.

Prva epizoda je sasvim dobra i predstavlja odličan uvod u ono što tek sledi. Zabavljaćemo se narednih nedelja uz ovaj naslov.