Novi glumci se pridružili seriji „American Gods“

Piše Isidora

Starzovo novo TV čedo, serija „Američki bogovi“ koju Brajan Fuler (čovečanstvo zadužio kanibalističkim gurmanlucima u „Hanibalu“) snima po pisaniju Nila Gejmena uz svesrdan blagoslov autora, bogatije je za još četvoro članova glumačke ekipe. Nakon Rikija Vitla („The 100“) kome je poverena uloga Senke, i veterana dugačkog jezika Ijana MekŠejna u roli gos’n Srede (koga pre svega pamtimo po TV vesternu „Deadwood“, iako je u poslednje vreme skrenuo pažnju na sebe raspištoljivši se s odavanjem spojlera iz šeste sezone „Igre prestola“, koju je inače slikovito prekrstio u „Tits and Dragons“), „Američkim bogovima“ najpre se pridružila Emili Brauning kao Senkina supruga Lora. Gđicu Brauning znamo kao Bejbidol u Snajderovoj fantazijskoj eskapadi „Sucker Punch“ (koja se danas pre svega pamti kao izvor inspiracije za seksi kosplej ideje), ali ako Nil Gejmen lično smatra da je i te kako dorasla složenoj ulozi Lore Mun, nema razloga da sumnjamo u njegov sud.

Danas je potvrđeno još troje glumaca: Šon Haris će biti Ludi Svini, ofucani Leprekon koga je prestala da prati sreća, Brus Lengli će igrati Tehničko Momče, novopečenog boga željnog dokazivanja, a Jetide Badaki će se pojaviti kao Bilkis, zaboravljena boginja  koja očajnički pokušava da opstane u modernim vremenima. Zanimljivo je da se diljem interneta s posebnim nestrpljenjem očekivalo ko će igrati Bilkis, imajući u vidu da je u pitanju posve sporedan lik iz romana, koji se pojavljuje tek u usputnoj epizodi.

Još uvek nije obelodanjeno ko će tumačiti Černoboga, niti da li će taj lik uopšte biti zadržan u TV adaptaciji „Američkih bogova“. S obzirom na prašinu koja se podigla oko odabira glumca za Senku, kada je internet strahovao da će ulogu dobiti belac iako se u romanu više puta pominje njegova tamna koža, kao i na entuzijazam s kojim je propraćena pojava Bilkis, valjalo bi da Starz i Fuler nastave da igraju pošteno, i u ulozi Černoboga angažuju nekog glumca slovenskog porekla (mi sa Geekovache navijamo za Predraga Bijelca, koji se već dokazao u raznim međunarodnim produkcijama). Slovenska mitologija se toliko retko pominje u zapadnoj pop-kulturi kao takvoj, i „Američki bogovi“ spadaju u retke romane koji su slovenskim predanjima dali prostora, a slovenske migrante priznali kao važan faktor u američkom melting potu – sevap bi bio i da TV adaptacija zadrži taj inkluzivni duh.

S nestrpljenjem očekujemo dalji razvoj događaja.