Srednjoškolka iz Ohaja je suspendovana zbog dela kostima inspirisanog animeom „Death Note“

Ovo polako postaje skoro pa redovno dešavanje –  još jedna srednjoškolka je suspendovana zbog donošenja sveske prepravljene da liči na poznatu svesku smrti iz istoimenog animea.

Sajt „Newark Advocate“ javlja da je policija bila pozvana 14. marta u Lejkvud srednju školu u Hebronu, Ohajo, zbog otkrića sveske na kojoj je bilo napisano „Lista Smrti“ koja je sadržala imena nekoliko učenika. Kada se saznalo ko je napravio svesku, učenica je navodno rekla zvaničnicima da je sveska bazirana na anime serijalu „Death Note“.

U mangi Cugumi Obe i Takeši Obate, koja ima i anime i dva igrana filma, srednjoškolac koristi svesku sa moćima da ubije svakog čije je ime zapisano u njoj, kako bi očistio svet od zla.

Po izjavi upravnice škole, učenica je učestvovala u „danu fandoma“, za koji se obukla kao lik iz animea i koristila tu svesku kao deo kostima.

Iako je upravnica rekla da nema dokaza da je učenica htela da naudi ijednom od drugih učenika, suspendovali su je na tri dana; ali nijedna optužba nije podignuta protiv nje. Takođe su obavešteni i roditelji dece čija su imena upisana u svesku.

Ovakvi slučajevi su bili veoma česti u periodu 2008.-2010. godine; čak je bilo i pokušaja da se manga zabrani u nekim srednjim školama.