Genijalna anime mapa Japana

Japan-tourist-001

U zvaničnom turističkom vodiču Japana su uvrštene i zanimljivosti iz anime sveta. Evo šta kažu u vodiču:

Japanska manga, anime i igrice evoluirale su na razne načine i postale važan deo japanske kulture. Reč „otaku“ danas je globalni fenomen i razumeju je ljudi širom sveta.

,,The Melancholy of Haruhi Suzumiya“; Grad Nišinomija, prefektura Hjogo

Haruhi

Haruhi Suzumija je prelepa, mlada devojka, ali definitivno čudak u svom odeljenju. Zajedno sa Kjonom, osniva tajno društvo u školi zvano SOS Brigada. Iako ona to ne zna, članovi koje je privukla da se pridruže SOS Brigadi predstavljaju različite domene jedinstvenih likova, poput vanzemaljaca, vremenskih putnika iz budućnosti i ljude sa natprirodnim moćima. Priča je bazirana na pokušajima brigade da razreši natprirodne pojave koje Haruhi nesvesno izaziva. Radnja je smeštena u grad Nišinomiju u prefekturi Hjogo. Mnogo je mesta u gradu identičnih mestima prikazanim u animeu i mangi, poput srednje škole koju Haruhi pohađa, zatim Šukugava park, kao i put koji se prostire uz obalu reke.

,,Spirited Away“; Edo-Tokio Arhitektonski muzej na otvorenom

Spiritedaway

U sred selidbe njene porodice, Ćihiro se izgubi u misterioznom gradu gde 8 miliona bogova dolazi da se kupa u magičnom „javnom kupatilu“. Dobija ime „Sen“, posle čega je poslata da radi u kupatilu. Tu se susreće sa raznim likovima koji joj pomažu da shvati da snaga da živi leži u njoj samoj. Edo-Tokio Arhitektonski muzej na otvorenom, u kome se nalazi kolekcija restauriranih istorijskih građevina otvorenih za javnost, poslužio je kao inspiracija za glavnu lokaciju ove priče. Smatra se da je režiser Hajao Mijazaki aludirao na javno kupatilo muzeja i okolne prodavnice kada je kreirao magični grad koji se pojavljuje u filmu.

,,Evangelion“; Hakone, prefektura Kanagava

evangelion

Četrnaestogodišnji Šinđi saznaje da je mu je sudbina da upravlja mehaničkim humanoidom Evangelionom i suprotstavi se nizu misterioznih neprijatelja zvanih „Anđeli“. Šinđiju se pridružuju četrnaestogodišnji prijatelji Rei i Asuka, kao i grupa odraslih iz sprecijalne agencije NERV. Zajedno rade na tome da poraze „Anđele“ u borbi koja će odlučiti o sudbini planete Zemlje. Ova serija prikazuje duhovne povezanosti i neslaganja među glavnim likovima, dok pokušavaju da savladaju neprijatelja. Tokio-3 je postavljen blizu Hakonea, mesta u prefekturi Kanagava poznatom po svojim toplim izvorima i okruženom veličanstvenim planinama. U animeu se mogu videti scene na kojima su prikazani impresivni prizori lokacija kao što je Ovakudani, planina Kintoki i jezero Aši.

,,Fuji-Q Highland“; Grad Fuđijošida, prefektura Jamanaši

Ovaj luna park će vas garantovano ostaviti bez daha. U njemu se nalazi veliki broj atrakcija vezanih za Evangelion seriju, poput rekreacije Kaveza 7, gde se Šinđi prvi put upoznaje sa svojim Eva odredom. Ovde možete videti sve modele Evangelionovog Odreda 01 i ulaz u njega. Možete se slikati ispred velikih panela na kojima su oslikane scene iz serije i pretvarati se da ste deo priče. Tu su i mnoge druge izložbe koje pomažu da se oživi svet Evangeliona!

,,True Tears“; Grad Nanto, prefektura Tojama

true tears

Glavni lik u seriji je Šinićiro Nakagami, dečak koji želi da postane ilustrator slikovnica. Priča prati promene u odnosu Šinićira i tri druge osobe: Noe Isurugi, Hiromi Juasa i Aiko Ando. Noe je devojčica koju muči prošlost i izgubila je sposobnost da plače. Hiromi je devojčica koju je usvojila porodica Nakagami i zna se sa Šinićirom od malena. Kao Hiromi, Aiko je bila bliska sa Šinićirom još od malih nogu. Radnja se odvija u gradu Mugiha, koji je osmišljen po ugledu na Johanu, grad Nanto, grad gde je smešten studio anime produkcije. Mnoge scene animea prikazuju prelepe pejzaže Tojame.

,,Lucky Star“; Gradovi Kasukabe, Sate, Vašimija, prefektura Saitama

Lucky-Star-lucky-star

Radi se o opuštenom svakodnevnom životu četiri mlade devojke sa neverovatno različitim karakterima. Konata Izumi je opušteni otaku koji voli anime i igrice. Cukasa Hiragi je dobra devojka sa starijom bliznakinjom Kagami, čvrstog karaktera. Mijuki Takara zaokružuje družinu, ona je prelepa devojka koja dobija dobre ocene u školi. Serija prikazuje mnoge delove Vašimija grada (sada deo grada Kuki) i druga mesta u Saitama prefekturi: škola koju pohađaju Konata i ostale urađena je po uzoru na Kasukabe Kjoei srednju školu, Takanomija hram, u kome radi otac Hiragi sestara kao šinto sveštenik, baziran je na Vašinomija hramu, a stanica najbliža Izumi porodici je napravljena da liči na pravu Sate stanicu.

,,Sanrio Puroland“; Grad Tama, Tokio

hello kitty

Poznati Sanrio likovi Hello Kitty, Kiki Lala i My Melodi svi u jednom tematskom parku!

RIO KEI’s kittyler

Jedna od „super kittyler“-a ili devojaka koje vole Hello Kitty likove, iz serije „Sa Hello Kitty“. Nacrtao ju je ilustrator KEI, koji je takođe dizajnirao i Hacune Miku.

,,Ghibli Museum“; Grad Mitaka, Tokio

Muzej je posvećen Hajao Mijazakiju i delima koje je proizveo studio Gibli, kao što su My Neighbor Totoro i Princess Mononoke. Muzej vas vodi kroz lavirint izložbi koje prikazuju kako se pravi anime film. Kao dodatak izložbama, tu je i poznati „Mačkobus“ u kome deca mogu da se igraju i „Robot Vojnik“ iz animea Castle in the sky. Ovo mesto je nešto što ni jedan Gibli fan ne bi smeo da zaobiđe!

Prevod:
Nikolina Ivanović