„Studio Ghibli“ radi na animaciji najstarije mange

ghibli

Studio Ghibli je ranije najavio da će usporiti sa izdavanjem filmova, čemu u prilog govori činjenica da je poslednji film na kom su radili bio „Sećanje na Marni“, a on je izašao pre dve godine. Takođe, u više navrata smo mogli da čujemo kako će studio i dalje postojati i raditi, ali da će smer razvoja biti u drugačijem smeru.

Studio Gibli je do sada u više navratio radio anime adaptacije tuđih priča, bajki i sl, a ovoga puta su se upustili u adaptaciju svitka sveštenika Tobae „Ćo-đugiga“ (Cho-jugiga), tj „Svitak životinja“. Svitak je nastao između 12. i 13. veka, i smatra se da je to najstariji očuvani primer mange u istoriji Japana.

ghibli2

Svici iz tog vremena koji su kroz crtež prenosili neku priču su funkcionisali tako što bi se odvijanjem svitka prikazivale slike koje su pripovedale određenu priču, tako da kada se ceo svitak otvori to izgleda kao jedinstvena slika. Prelazi iz scene u scenu podsećaju na one koji su korišćeni u animaciji gde bi se scene planine prelivali u šumu, npr, i potom u željenu sliku gde se odvijala dalja radnja.

ghibli3

Studio Gibli je pored ideje da se očuva sećanje na „Svitak životinja“, na umu imao i jednu moderniju priču, a to je aktuelni problem zagađenje životne sredine. Naime, video je izrađen za energetsku kompaniju „Marubeni Shin Denryoku“, koja stremi ka novim ekološkim izvorima energije kao što je sistem solarnih ploča i sl.  „Svitak životinja“ je odabran kao simbol prirodnih lepota Japana u preindustrijskoj eri.

Slika originalnog "Svitka životinja" (Cho-jugiga)
Slika originalnog „Svitka životinja“ (Cho-jugiga)

Kako bi obeležili saradnju između dve kompanije Suzuki (Gibli) i Satoši Fukuda (Marubeni Shin Denryoku), sastaće se i diskutovati o ekološkim pitanjima, što će biti snimljeno i objavljeno za javnost.