„Avengers: Infinity War“ — Prvi utisci (bez spojlera)

„Avengers: Infinity War“ — Prvi utisci (bez spojlera)

Portrait (MRYLU_003B_G – Payoff Poster )

Isidora Vlasak:

I tako – stigao je i „Infinity War“, žestoko hajpovani vrhunac Marvelovog filmskog univerzuma, za koji su temelje polagali punih deset godina. Ovo je, dakle, ultimativni MCU zaplet, cilj ka kome smo sve vreme usmeravali radnju. Prirodno je da su očekivanja za ovaj film rasla kako se datum premijere približavao.

A onda preživesmo premijeru.

Fakat, svašta se nešto desi u ovih dva i kusur sata – red akcije, red humora, red drame, red Tanosovih samosažaljivih megalomanskih govora, mnogo CGI efekata, pa onda parada likova bitnih i nebitnih, uključujući i neke davno zaboravljene face za koje smo mislili da su pokojni, pa zatim trađedija, ko živ ko mrtav (za neke se iz aviona videlo, neki su me iznenadili), i na kraju klifhenger, da grizemo nokte i dinstamo se u sopstvenim sokovima sve do „Avendžersa 4“ (radni naslov) kada bi, navodno, ceo ovaj klasterfak sa Tanosom trebalo da se rasplete.

No za tako bitan film – bitan onoliko koliko se važnosti po difoltu pripisuje vrhuncu MCU univerzuma, kao pop-kulturnoj sili koja nemilordno dominira blagajnama evo već deceniju – gre’ota što je „Infinity War“, na kraju dana, prosto prenatrpan i nedojeban.

Prenatrpan jer je, jebiga, previše likova. Svi su nakrcani đuture u radnji koja nemilosrdno maršira napred, niko nema dovoljno prostora da zablista, i stiče se utisak da se ceo film sastoji od niza skupo plaćenih kameo uloga, lišavajući nas katarze i karakterne drame na koju su ukazivali zaključci većine prethodnih nastavaka.

Nedojeban jer je sve kao na pokretnoj traci – zbrzano kao na fast forvardu, bez takozvanih tihih trenutaka ili kontemplativnih scena koje će likovima i radnji omogućiti da ostave neki emotivni trag. Kada posmatramo potresne smrti ili neočekivane preokrete, to ne pogađa onoliko koliko bi trebalo, jer smo prosto preopterećeni informacijama. Čak i Tanos, dugo iščekivani finalni bos MCU filmova, ostaje neupečatljiv kao negativac, dokazujući koliko je teško skinuti Marvelovu kletvu jeftinih antagonista. Braća Ruso su se iz petnih žila trudila da tokom marketinške kampanje od Tanosa naprave nekakvog kompleksnog zlicu šekspirijanske škole, ali uprkos tome što mu scenario daje više prostora nego svim Avendžersima zajedno, ja na kraju i dalje vidim samo CGI Džoša Brolina obojenog u ljubičasto, sa mudima umesto brade, koji prodaje iste trule replike i izlizane genocidne fore kao i brojni mu prethodnici. Tja.

I upravo u tome je problem – ovo „tja“. Ima u filmu dobrih fora, da ne grešim dušu. Humor je već poslovično pristojan. Čuvari galaksije su divni, Grutove tinejdžerske muke su urbenesne, na „zeku“ sam se smejala svaki put ispočetka. Spajdermene ženi me. Pet bambija za Pitera Dinklidža, tri put ura za Torove Dejvid Bouvi oči. Kada ih posmatramo izolovano, čak i mnoge tragične scene dobro pritiskaju dugmiće za suze – možda bi i postigle željeni efekat samo kada bi im se dalo prostora da „prodišu“. Nažalost, ovako – prenatrpano i nedojebano – konačna suma nije jednaka zbiru delova, i utisak je samo „tja“.

A za najhapovaniji film najmoćnije franšize u protekloj deceniji, „tja“ jednostavno nije dovoljno dobro.

Sad nam ostaje da čekamo „Avendžerse 4“ i nadamo se da će tu malo d’izvuku stvar. Ili nam je možda bolje da se jednostavno prepustimo pojedinačnim MCU filmovima, u kojima je manji broj superheroja po kvadratnom metru, te ima i više prostora za narativne i kreativne eksperimente. Čini mi se da, u poslednje vreme, Marvelu takvi filmovi bolje leže.

 

Bojan Vukadinović:

Dakle, došao je i taj trenutak. Deset godina već pratimo filmove iz MCU-a i približavamo se kraju/novom početku i definitivno nam nije svejedno jer se zna da Tanos nije naivan baja i da će biti mrtvih na sve strane. Tokom decenije smo upoznali zaista veliki broj likova i većina njih zapravo treba da se pojavi u ovom filmu. Najveći strah koji sam imao pre odlaska u bioskop je da se film ne pretvori u čisto nabacivanje likova tako da svako dobije po koji minut i da se sve ostalo zbrza. Srećom nije bilo BAŠ tako, ali sam ubeđen da je ovo trebalo da budu četiri filma (makar), a ne dva koja ćemo dobiti iako traju po dva i po sata.

Marvel Studios’ AVENGERS: INFINITY WAR..Hulkbuster..Photo: Film Frame..©Marvel Studios 2018

Ceo film izgleda odlično i u pitanju je pravi vizualni spektakl vredan odlaska u bioskop, CGi je odrađen kako treba i nema nebuloza (barem nisam primetio posle prvog gledanja). 3D nije bio napadan i za razliku od mnogih projekcija nije bio prisutan bol u očima od nepotrebnog nabacivanja efekata koji ne liče ni na šta.

Kada je priča u pitanju, ovde se sklapaju svi delovi slagalice čije smo delove skupljali u prethodnih deset godina i doživljaj je nesvakidašnji. Osnova postavka je više nego jednostavna – prejeban baja hoće da ništi pola populacije univerzuma vođen idealima i dobrim namerama…  Humor je sasvim na mestu i u skladu sa likovima koji se toliko razlikuju i samim tim stvaraju smešne situacije. Iako se različite ekipe susreću svaka od njih nosi svoju energiju što je za svaku pohvalu jer su ostali verni sebi i jasno se vidi da „gotivni“ ljudi međusobno ne moraju da se vole/podnose. I da, ono što najviše fali ovde je „ikakav“ razvoj likova, a sve po cenu toga da vidimo što više ludaka odjednom…

I za sam kraj prvog dela ove sage moram da zaključim da ovo jeste dobro, ali isuviše kratko da bi ostvarilo dovoljno jak emotivni udar kakav potencijal nosi ova priča. Ostaje nam da pogledamo „Captain Marvel“ i nastavak ovog filma pa ćemo moći da kažemo da li je bilo vredno pratiti Marvelove superheroje sve ove godine.

Stefan Mitov Radojičić:

Ono što sam očekivao sam uveliko i kompletno dobio, masovnu akcionu scenu isprepletanu komičnim i ponekim minimalnim karakternim sekvencama koja traje uveliko preko dva ipo sata. Film koji može da vas drži na ivici stolice i u konstantom uživanju u akcionim sekvencama koje samo dolaze i dolaze. Ali sama veličina filma dovodi do par stvari koje ga sapliću.

Marvel Studios’ AVENGERS: INFINITY WAR..L to R: Doctor Strange (Benedict Cumberbatch) and Wong (Benedict Wong)..Photo: Film Frame..©Marvel Studios 2018

Ogroman broj likova ne donosi svima istu količinu karakternog napredka i par likova su tu samo, eto tako, dok kod drugih treba da imate neko stripsko pred znanje da bi shvatili šta se dešava. Takodje iako su tragične scene likova veoma udarne one malo padaju u vodu znajući kako super herojski univerzumi funkcionišu i kako lako sve to može da se vrati na stari status quo. Iako je ovo bukvalno samo pola filma i treba se sačekati nastavak, nikako ga ne treba propustiti pogotovu ako ste već do sad pratili sve Marvel filmove.

Nemanja Nastasić:

Ovo definitivno nije bio “samo” film, već događaj. Od prvih minuta filma pa sve tokom dva i po sata koliko traje, nemamo preterano mesta za predah, ali to nije na odmet. Na kraju sam se zapitao što toliko kratko traje, pre nego što sam shvatio koliko sam proveo u bioskopu.

Marvel Studios’ AVENGERS: INFINITY WAR..L to R: War Machine (Don Cheadle), Winter Soldier/Bucky Barnes (Sebastian Stan), Black Widow/Natasha Romanoff (Scarlet Johansson), Captain America/Steve Rogers (Chris Evans), Hulk (Mark Ruffalo), Okoye (Danai Gurira), Falcon (Anthony Mackie) and Black Panther/T’Challa (Chadwick Boseman)..Photo: Film Frame..©Marvel Studios 2018

Braća Ruso su zaista odradila svoj domaći, što vidimo iz scene u scenu, referencama na prošle filmove, kao i prilično uspešnim balansiranjem veoma velikog broja likova (uz neke nedostatke koji se daju lako objasniti).

Efekti variraju od “Sjajno i neprimetno” do “Čekaj, sve u ovoj sceni je CGI”, što je eventualno jedina bitnija zamerka koju imam na film, mada nije na nivou izvesnog trejlera za znate-već-koji film.

Da završimo sve bez spojlera, a da budem od pomoći ljudima koji još nisu otišli da gledaju, ovaj put je samo jedna scena posle filma tu, i to posle odjavne špice, tako da imate vremena da se malo oporavite od piljenja u jednu tačku.