„Final Fantasy Ⅻ The Zodiac Age“ – Utisci o Igri

Možemo zaključiti da Square Enix radi punom parom i da zaista voli da animira svoje stare fanove i privlači nove. Ni punih 6 meseci nije prošlo od oba Kingdom Hearts Remixa, a ni godinu dana od novog hita Final Fantasy XV, Square Enix je odlučio da opet povrati jednu staru igru iz Final Fantasy franšize. U pitanju je „Final Fantasy XII – The Zodica Age“, remaster-ovana, a mozemo reći i da je remix-ovana, verzija starog „Final Fantasy XII“,  za konzolu PS4. Ova igra je jedna od vrlo nesvakidašnjih igara Square Enixa, koja je, i davne 2006 godine, stvorila pobunu i podelu mišljenja među fanovima Final Fantasy franšize. Igra Final Fantasy XII je tada bio totalni šok, zbog svog potpuno promenjenog gameplay-a, dizajna i sveukupno teme priče, da su se ljudi zapitali da li je ovo zaista Final Fantasy igra? Zbog toga za ovu igru ne može se konkretno reći da je i najbolja ili najgora igra,već je moramo posebno ocenjivati po potpuno drugim kriterijumima, za razliku od ostalih igara ove franšize. Pa da počnemo.

Kao što je već napomenuto „Final Fantasy XII – The Zodica Age“ je remaster-ovana verzija igre „Final Fantasy XII“ za konzolu PS4. Ova igra u sebi sadrži mnogo dobvrih a i loših strana koji se moraju sagledati krajnje objektivno i posebno jer ako bi je gledali kao deo celine Final Fantasy franšiž, ona se nažalost ne bi toliko uklopila. Ova igra je krajnje suprotna oda predhodnih igara ali je malo povezana sa njenim naslednicima, međutim idalje nedeovoljno da bi se reklo, da to je Final Fantasy. Ovu igru slobodno možemo nazvati igrom za zreliju puzbliku, jer se doitačinje krajnje odraslih tema vezanih za politiku i rat, što čitanje dialoga u ovoj igri čini zanimljivim. Igra je tipičan RPG poput Baldurs Gate-a i Dragon Age-a,ali takođe možemo reći da je dovoljno modernna da poseća na neke MMORPG-ove po detaljima i grafici. Posebno je interesantna ako stavimo činjenicu da im je inspiracija donekle bio Star Wars, i za dizajn i za priču.

Kada je reč o graficiove igre, može se slobodno reći da je grafika bila veoma napredna za 2006 godinu, pa je sada i donekle podnošljiva novim igračima. Ova ova verzija je naravno u HD rezoluciji, sa poboljšanim spektrom boja i čak vidno dorađenom grafikom. Tok igre je odličan, sa malo seckanja i glitch-ova, vemo vizuelno privlačan i krajnje prihvatljiv. Detalji ove igre su nadmašili skoro sve Final Fantasy igrice do sada i sve ukupan dizaj je daleko bolji od pojedinih igara. U ovoj igrici se može videti da je i tada ali i sada pružena posebna pažnja kada je dizajn i sveukupan osećaj igre bio u pitanju.

A gameplay je potpuno priča za sebe. Ono što je karakteristično za ovu igru je to da je strateški orijentisana, gde nema ni trunke tipičnog hack & slash sistema. Karakteri napadaju po prethodno programiranim napadima koje vi uz pomoć pažljivog biranja pravite. U igrici počinjete potpuno sami i sa razvojom priče, nailazite na nove likove i širite svoju dgupu gde dostižete maksimu od 6 ljudi. Svakog od ovih karaktera možete vi da „igrate“ ,uslovno rečeno. Poenta je da svakoga karaktera vi lično unapređujete tako što, pomoću zodijaka, birate specifičnu klasu karakjtrera i klasi specifične veštine.

 

Kada odaberete klasu posebnim poenima možete da unapređujete određene veštine i time širite svoje sposoibnosti, i mesta za iste koji se zovu gambiti,kasnije kombinovajući napade za taktičko planiranje strategije. Posle pažljivog planiranja vi možete svoje moći da organizujete po tačnom redosledu, gde bi se oni aktivirali u zavisnosti od situacije u kojoj ste. Ovo sprečava glupo kompijutersko ne taktičko ponašanje, i sami tim vam daje pouno pravo organizacije i punu odgovornost za napade vaših karaktera.

Igra ima solidan gamelay, gde možda i bude dsadno to taktičko planiranje i puštanje karaktera da sami rade po zadatom redosledu, ali vas zato vrlo tera da razmišljate unapred i da se malo pomučite. Stvar koja je loša u ovom gameplay-u je možda količina side quest-va tj hunt-ova, koji nisu obeleženi na mapi, pa prvo se izgubite tražeći odgovarajuću krčmu, a onda izbugibte vreme u ubijanju nepotrebnih stvorenja kako bi ste se lvl-ovali i nastavili glavnu priču. Ono sto je zanimljivo je da sve svoje pare i stvari dobijate preko tih questova i preko stvorenja koje ubijete, ali ono sto je jako frustrirajuće je činjenica da svaku stavr morate da prodajete jednu po jednu jer ne postoji opcija za selektovanje više njih. Nova stvar u ovoj igri je Trial mode, gde možete da se oprobate u baš napetoj borbi gde je cilj da savladate 100 stvorenja visokog nivoa. Ovu opciju u igri možemo porediti sa dungeon-om iz MMORPG igara, gde trebate da imate baš dobru i jaku grupu kako biste u potpunosti mogli da je pređete. Takođe još jedan dodatak ove igre je ubrzanje kretanja gde vi možete da duplo, možda čak i više, povećate kretanje igre i da tako brže dođete sa jednog kraja grada na drugi, ali naravno postoije i kristali za teleportovanje i čuvanje igre.

Što se tiče priče, kao št je napomenuto gore, ona je krajnje politička i vezana je za rat. Vi ste deo Dalmasc-e jedno od dve manje zemlje, koje se nalaze između dve veće zemlje a te dve veće zemlje su u ratu. Zbog rata te dve zemlje i njihovog osvajanja, vaša zemlja je pod pritiskom, gde menja staru politiku i gde sve više postaje korumpirana od strane jedne od dve velike sile.

Vi počinjete igru sa glavnim protagonistom Vann-om, a kasnije vam se priklkjučuje i njegova drugarica Penelo. Vas dvoje ste ponosni Dalmascijanci (ako ih tako mogu nazvati) i borite se za pravdu vaše države,tj. želite da se borite za njenu poravdu. Kroz vaša putovanja vam se priključi mnoštvo drugih karaktera kao što su Balthier i njegov partner Fran, Basch fon Ronsenburg i Ashelia B’nargin Dalmasca koji vam pomažu da ceo vaš bunt izvedete politički korektno i uspešno.

 

Igra kao igra je malo izvan Final Fantasy franšize ali ima svoje elemente koji vas povezuju sa ranijim i budućim igrama, ali kada njih ne bi bilo, ova igra bi mogla biti potpuno samostala. Naime sa promenjenim nazivom mogla bi se prodavati kao nešto potpuno novo, što joj daje lošiju ocenu kada bi je ocenjivali Final Fantasy ljubitelji. Sve ukupno, ova igra ima relativno zrelu i dobru priču, sa grafikom koja je krajnje svarljiva za današnje standarde, dobri dialogom koji bi ste želeli da pročitrate, i navodi vas da razmišljate malo drugačije nego do sada.