Upoznajte Horo! (cosplay intervju)

horo-photos-2

Kako nam se polako bliži BeoKon, tako i nama raste nestrpljenje. Kao što sam obećala, donosim vam intervju sa Horo Von Kaidom, jednom od najpoznatijih kosplejera Grčke i šire! Iako je još uvek nisam upoznala uživo (internet je čudo), mogu vam reći da je ova devojka jedno zaista divno biće, zbog čega i jedva čekam da je sretnem uživo! Saradnja sa njom je bila jedno lepo iskustvo. Takođe, gospođica Horo mi je naglasila da nam sprema neka lepa iznenađenja za BeoKon, pa poželimo joj onda jedno veliko kalosorizma!

AR: Ti si jedna od najboljih kosplejera Grčke, ali mi ovde u Srbiji ne znamo baš puno toga o tebi.  Zašto nam ne bi rekla nešto malo više o sebi?

H: Moje pravo ime je Marija, ali retko ćete čuti da ga neko izgovori, jer češće koristim svoje kosplej ime, Horo. Imam 20 godina i počela sam da se bavim kosplejom pre 3 godine. Od tad, kosplej je postao epicentar mog života – postao je nešto što volim, moj hobi, moj svakodnevni život i vrlo moguće moje potencijalno zanimanje! Moja inspiracija dolazi iz video igara, animea i stripova – tri stvari bez kojih ne mogu da živim! Neki od mojih favorita su ,,World of Warcraft“, ,,Skyrim“, ,,Code Geass“, ,,Sword Art Online“ i DC – Marvel Universes!

AR: Kako si uplovila u vode kospleja? 

H: Kao što rekoh, kosplej mi je zapao za oko kad sam zaronila u anime i gejmerska udruženja moje zemlje. Počela sam da dolazim na anime žurke i gejming događaje i dopalo mi se! Ubrzo sam počela da pravim svoje kostime i od tad se ni jednom nisam osvrnula nazad! Naravno, pravljenje kostima mi je uvek lako išlo zato što sam uvek okružena nečim umetničkim – muzika, slikanje i mnogo više!

AR: Kada pogledamo tvoje kospleje, teško je ne primetiti sav trud i ljubav koje si ulila u njih. Ali, svi znamo kako šivenje, kraftovanje itd. mogu da zadaju glavobolju. Koja je tvoja kombinacija za snalaženje u ovim situacijama koje čine kosplej još boljim?

H: Tajna je da zapravo ne postoji tajna. Sve što uradim jeste da izaberem onog lika kog volim i onda sva moja ljubav prema njemu nadvlada. Koliko god vremena da oduzme, ja dajem sve od sebe kako bih oživela tog lika. Pomoglo je i to što imam umetničku stranu iz prošlosti, tako da mi kraftovanje i slikanje nisu zadavali muke.  Šivenje je nešto novo za mene, ali ako i tome posvetiš malo više vremena, ne bi trebalo da predstavi problem.

Mislim da bi svako od nas trebalo da posluša Horoine savete kako za kosplej, tako i za sve segmente u životu, i gde će nam biti kraj…

AR: Rečeno mi je da su tvoji roditelji puni podrške prema tvojoj kosplej karijeri – san svakog kosplejera! Takođe mi je rečeno da si uradila neke veoma lepe kospleje zajedno sa tvojom sestrom. Reci mi, kako su tvoji odreagovali kad si im saopštila čime planiraš da se baviš?

H: Pa, moja porodica generalno voli umetnost. Muzika i slikarstvo su uvek bili prisutni u našem domu. Tako da, bilo je lako da im kažem da sam pronašla hobi koji kombinuje različite oblike umetnosti! Bili su, i još uvek su, puni podrške, i čak mi pomognu u dizanju teških stvari. Naravno da mi je moja sestra velika pomoć, ona je kosplejerka takođe, i često uradimo zajednički kosplej za veće događaje u našoj zemlji.

AR: Možemo li da očekujemo jedan veliki porodični kosplej?

H: Malo je neverovatno da će baš cela porodica, ali, možda jednog dana!

AR: S obzirom na to da si studentkinja, koja je tvoja strategija za balansiranje kospleja i studiranja?

H: Pa, teško je, naročito ako želiš da dovedeš kosplej na sledeći nivo. Nema mnogo slobodnog vremena i uvek moraš da ga dobro raspodeliš. Dobra stvar je da su mi predavanja uvek pre podne, pa nakon toga imam vremena za kosplej i moje ,,Youtube“ klipove. Moje studije su takođe praktične, što znači da samo učenje ne zauzima toliko vremena kao boravak u bolnici.

AR: Ovo će biti tvoja prva konvencija u Srbiji. Koja su tvoja očekivanja?

H: Nikad pre nisam bila u Srbiji i moram da priznam da imam velika očekivanja! Upoznala sam jednu vašu kosplejerku u Grčkoj i mislim da je veoma talentovana i druželjubiva i nadam se da ću upoznati još ljudi kao što je ona! Što se same zemlje tiče, mislim da će me oduševiti!

AR: Par reči za kraj…? 

H: Volim da upoznajem nove ljude i da razgovaram ili da odgovaram na pitanja o kospleju! Svaki put kada posetim novu konvenciju predstavlja nov izazov, tako da jedva čekam da vas sve vidim tamo! I, evo jedno malo iznenađenje za kraj: poneću moje rukotvorine kao poklončiće za sve one koji se zaustave kod mog štanda!

14872567_694870120666162_885601616_n

 

Intervju uradila: Jelena Todorović (Andrea Resnik)