Džin Vajlder preminuo u 83. godini života

gene

Ponedeljak, najomraženiji dan u nedelji opravdao je svoju titulu kada je u svetu filma i na Internetu odjeknula vest o smrti jednog od najuticajnijih komičara, Džina Vajldera. Legendarni glumac je umro u 83. godini života, a iza sebe je ostavio impresivnu i vanvremensku karijeru, koju je samo njegov talenat mogao da prevaziđe.

Džin Vajlder je jedan od najistaknutijih američkih komičara, poznat po svojim fenomenalnim, neurotičnim ulogama u tri filma koja je režirao Mel Bruks („Producenti“, „Vruća Sedla“ i „Mladi Frankenštajn“), legendarnom klasiku „Čarli i Fabrika čokolade“, kao i „Stir Crazy“, gde je imao neverovatnu hemiju sa Ričardom Prajorom. Njegovo poimanje komedije je bilo prosto:

Ne pokušavaj da ga učiniš smešnim, pokušaj da ga učiniš stvarnim; ja sam glumac, a ne klovn.

Gospodin Vajlder je bio i pozorišni glumac, scenarista, novelista i reditelj, ali je ipak najpoznatiji po filmskim ulogama, koje kao da su iščupane iz knjige „Dijagnostički i statistički priručnik za mentalne poremećaje“.

Njegova prva uloga je bila u filmu „Boni i Klajd“ 1967. godine, gde je glumio histeričnog grobara, koga je zloglasni par kidnapovao. Nakon toga, 1968. godine  glumi u „Producentima“, koje je režirao Mel Bruks, i bio je nominovan za Oskara kao najbolja sporedna uloga. Bio je nominovan i za Zlatni Globus za ulogu u filmu „Čarli i fabrika čokolade“. Film je loše prošao u bioskopima, delom zbog zabrinutih roditelja da je  naravoučenije priče Roalda Dala da pohlepna i proždrljiva deca neće proći nekažnjeno ipak isuviše mračno prikazano. Međutim, film je dobio nekolicinu posvećenih fanova, a Vili Vonka postaje jedna od najprepoznatljivijih uloga Džina Vajldera. Ovim rečeno, nešto mlađa publika ga (nažalost) uglavnom prepoznaje kao „meme“ „Condescending Wonka“ iz pomenutog filma, na primer:

vonka

 

Njegova sledeća uloga je nešto ozbiljnija, ali podjednako čudna – normalni doktor koji se zaljubljuje u ovcu po imenu Dejzi u segmentu Vudi Alenovog filma „Sve što ste hteli da znate o seksu“ iz 1972. godine. Dve godine kasnije, ponovo se udružuje sa Mel Bruksom za film „Vruća Sedla“, koji je parodija na holivudske vestern filmove, gde glumi pijanduru i bivšeg revolveraša koji pomaže crnom šerifu da spasi grad od podmitljivih političara i železničke mafije.  Iste godine Vajlder dolazi na ideju o crno belom filmu, koji će da liči na čuveni film  Borisa Karlofa, „Frankenštajn“, ali je ipak više rađen kao komedija nego kao horor. Glumio je američkog naučnika, unuka poznatog Doktora Frankenštajna, koji okreće leđa svom nasleđu, ali, uprkos svemu, Transilvanija ga privlači, kao i pokušaj da ponovi eksperiment svoga dede – da stvori čudovište u laboratoriji na vrhu sablasne planine. Iako se Mel Bruks predomišljao u vezi sa filmom, ipak je pristao da bude reditelj i ko-scenarista, što im je donelo nominaciju za Oskara za scenario.

Njegovo poznanstvo sa Mel Bruksom je vodilo do poznanstva sa Ričardom Prajorom, koji je bio jedan od pisaca za „Vruća Sedla“. Godine 1976, gospodin Prajor je bio treća zvezda, odmah iza Vajldera i Klejburga u filmu „Silver Streak“, komičnom trileru o ubistvu u transkontinentalnom vozu. Partnerstvo Vajldera i Prajora se nastavilo u filmu „Šašavi Robijaši“ z 1982. godine, gde glume nesretan par koji je završio u zatvoru zbog zločina koji nisu počinili, kao i u filmu „Niti vidim, niti čujem“ iz 1989. godine, a takođe i u filmu „U laži su kratke noge“ iz 1991. godine.

Nakon smrti Džina Vajldera, njegov nećak je dao izjavu u kojoj objašnjava da je razlog njegove smrti komplikacija nastala Alchajmerovom bolešću:vajlder vajlder1

Džin Vajlder se nije pojavio u filmu još od 1991. godine, ali njegova zaostavština još uvek nije izbledela. Predlažemo da pogledate 5 filmova koji su definisali karijeru ovog sjajnog glumca i komičara:

„Producenti“

„Silver Streak“

„Mladi Frankenštajn“

„Vruća Sedla“

„Čarli i Fabrika čokolade“